Κοινωνία

Μεγάλες πιέσεις στα ενοίκια φοιτητών και καταστημάτων

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων έχει φέρει η κρίση του κορωνοϊού, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές των ενοικίων από 10% έως 15% ενώ γενικότερα οι τιμές των ακινήτων έχουν συγκρατηθεί στα περσινά επίπεδα επειδή όλοι αναμένουν την ημερομηνία λήξης της υγειονομικής κρίσης.

Η στροφή στις ηλεκτρονικές αγορές η οποία άρχισε να εδραιώνεται και στην κυπριακή αγορά επηρεάζει τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου οι οποίες αναζητούν μικρότερα καταστήματα και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους ενώ η εξ’ αποστάσεως μάθηση η οποία επίσης κερδίζει σημαντικό έδαφος αγγίζει τις τιμές των ενοικίων των φοιτητικών διαμερισμάτων, οι οποίες πριν μερικούς μήνες ήταν απλησίαστες.

Στροφή στους ποιοτικούς γραφειακούς χώρους

Αλλαγές προκύπτουν όμως και στους γραφειακούς χώρους καθώς παρατηρείται ισχυρή τάση προς τους σύγχρονους και μεγάλης επιφανείας  χώρους, αν και η προσφορά για την ώρα είναι πολύ περιορισμένη ειδικότερα στη Λευκωσία, όπως δήλωσε στη StockWatch, ο υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας Danos – Real Estate, Άγγελος Κωνσταντίνου.

«Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο σκηνικό της κτηματαγοράς η ζήτηση και οι τιμές στους γραφειακούς χώρους δεν έχουν επηρεαστεί αντίθετα παρατηρείται ανοδική τάση στη ζήτηση καινούργιων σύγχρονων χώρων ενεργειακής κλάσης Α, οι οποίοι είναι πιο οικονομικοί».

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Κωνσταντίνου το διαδικτυακό εμπόριο το οποίο συνεχώς κερδίζει έδαφος σε όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου, σπρώχνει τους  επιχειρηματίες να εγκαταλείπουν τα μεγάλα καταστήματα των 500 τ.μ. και 600 τ.μ. και στρέφονται σε πιο μικρά καταστήματα και σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους από τους οποίους θα γίνεται η διακλάδωση των εμπορευμάτων τους.

Όσον αφορά τις τιμές των φοιτητικών διαμερισμάτων εξέφρασε την άποψη ότι αν και παραμένουν σταθερές επειδή μέχρι τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς οι περισσότερο προπλήρωσαν για εξασφαλίσουν  καλύτερες τιμές εντούτοις είπε ότι «η οποιαδήποτε μείωση των ενοικίων θα είναι από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, νοουμένου ότι η εξ αποστάσεως μάθηση θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι στην περιοχή της Έγκωμης το ενοίκιο σε διαμέρισμα ενός δωματίου φθάνει μέχρι και €700 ή €750 και στην Αγλαντζιά €600 ενώ τα ενοίκια στις φοιτητικές εστίες κυμαίνονται μεταξύ €490 και €590.

Κατέθεσε και την άποψη του για την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στον πεζόδρομο της Λήδρας, λέγοντας ότι πέραν της υγειονομικής κρίσης η περιοχή έχει επηρεαστεί και από τη δημογραφική αλλαγή της περιοχής, με αποτέλεσμα αρκετά καταστήματα να κλείνουν και άλλοι επιχειρηματίες να αρνούνται να πληρώσουν το ενοίκιο.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «το 2020 οι τιμές καταστημάτων στην οδό Λήδρας είναι από €18 το τ.μ. έως €38 τ.μ. και η πρόβλεψη για το 2021 είναι από €20 τ.μ. έως €27 τ.μ. Δηλαδή η πτώση των ενοικίων αναμένεται πως θα είναι της τάξης του 29% τ.μ. το 2021  σε σχέση με το 2020.

Για πρώτη φορά υπάρχουν διαθέσιμα φοιτητικά διαμερίσματα

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα σε μικρή ακτίνα από τα Πανεπιστήμια Έγκωμης και Αγλαντζιάς, δηλώνει το   μέλος του συνδέσμου εκτιμητών Πόλυς Κουρουσίδης, αποδίδοντας το γεγονός στο ότι δεν ήρθαν οι φοιτητές από Ελλάδα ίσως και από άλλες χώρες, λόγω της πανδημικής κρίσης αλλά της διαδικτυακής εκμάθησης, η οποία ήρθε για να μείνει και στην Κύπρο, σημείωσε.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μείωση στα ενοίκια κυμαίνεται από 5% έως 10%, τονίζοντας ότι οι τιμές των ενοικίων θα σταθεροποιηθούν σε πιο χαμηλά επίπεδα λόγω των συνεπειών της κρίσης στην οικονομία και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουσίδη, ο κορωνοϊός κτύπησε περισσότερο τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τους χώρους εστιάσεις επειδή ο κόσμος περιορίζει τις αγορές του, στα απολύτως απαραίτητα.

Συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι στη Λευκωσία αυξήθηκε σημαντικά η ζήτηση για μεγάλους γραφειακούς χώρους σε καινούργια σύγχρονα κτήρια.

Σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα στη Λήδρας είπε ότι παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία, διότι άλλαξε η δημογραφία της περιοχής.

«Οι τιμές των καταστημάτων θα μειωθούν διότι σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει λόγος να έχει κάποιος μαγαζί στη συγκειμένη περιοχή και με την ολοκλήρωση των έργων στη Στασικράτους και Ονασαγόρου η οικονομική δραστηριότητα θα μετακινηθεί και πάλι σε αυτές τις περιοχές.

Συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι οι τιμές των ακινήτων δεν έχουν πιεστεί σημαντικά για την ώρα διότι όλοι αναμένουν ότι η κρίση θα είναι παροδική.

Καθοδικά κινούνται οι τιμές των ενοικίων 

Μείωση της τάξης του 10% έως 15% σε σχέση με πέρσι την ίδια χρονική περίοδο των ενοικίων στα οικιστικά και εμπορικά ακίνητα, διαπιστώνει ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης.

«Η παρατεταμένη κρίση του κορωνοϊού η οποία επηρέασε σημαντικά το τζίρο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου ανάγκασε τους ιδιοκτήτες να έρθουν σε συμβιβαστική συμφωνία με τους επιχειρηματίες και να μειώσουν έστω και προσωρινά το ενοίκιο ενώ στις περιπτώσεις που δεν επιτεύχθηκε συμφωνία αρκετοί επιχειρηματίες μετακινήθηκαν σε άλλα καταστήματα διότι πλέον υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα.

Ο κ. Μουσκίδης σημειώνει επίσης ότι την ίδια πίεση δέχονται και τα οικιστικά ακίνητα λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Σχολίασε, επίσης και τις τιμές των ακινήτων λέγοντας ότι «δεν βλέπω να έχουν επηρεαστεί από την πανδημία διότι όλοι πιστεύουν ότι θα είναι παροδική η κρίση. Αυτό που συμβαίνει όμως είναι ότι οι τιμές έχουν συγκρατηθεί στα περσινά επίπεδα επειδή τα δυο τελευταία χρόνια ήταν σε ανοδική πορεία τους».

Όσον αφορά τον τερματισμό του επενδυτικού προγράμματος, είπε ότι τουλάχιστον για τα δυο επόμενα χρόνια πρέπει να το ξεχάσουμε σημειώνοντας ότι θα επηρεάσει τα πολυμελή διαμερίσματα που απευθύνονται προς τους ξένους επενδυτές γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τα σχέδια τους και να κάνουν διαμερίσματα σε πιο προσιτές τιμές ώστε να καταφέρουν να τα πουλήσουν.

Σχετικά νέα

X
Translate »