Αναπτυξιακά Έργα

Μεγάλα έργα με το καλημέρα το 2019 στην Λάρνακα

Μεγάλα έργα θα ξεκινήσουν στη Λάρνακα με το καλημέρα το 2019. Αμέσως μετά το πέρας των γιορτών και την έλευση του νέου χρόνου, είναι προγραμματισμένη η έναρξη εργασιών σε τουλάχιστον τρία εργοτάξια. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να φτάσει στην ολοκλήρωσή της η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου που αναμένεται να δοθεί στο κοινό ολοκαίνουργιος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου. Η μεγάλη ελπίδα όλων στη Λάρνακα είναι, πέραν τούτων, να γίνει κατορθωτή και η έναρξη εργασιών στο μεγαλύτερο απ’ όλα τα έργα που είναι η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης.

 

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στις 7 Ιανουαρίου 2019 πιάνει δουλειά η εργοληπτική κοινοπραξία L&P and D.L.A. JOIN, η οποία στις 30 Νοεμβρίου υπέγραψε συμβόλαιο με το Δήμο Λάρνακας για τη μετατροπή του Κοινοτικού Κέντρου σε Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημιουργία ανοικτού και κλειστού χώρου ενεργητικής απασχόλησης, υγιούς ψυχαγωγίας και εκγύμνασης, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των αναγκών ομάδων διαφορετικών εθνικοτήτων και χαμηλής εισοδηματικής τάξης, και τη δημιουργία Πολυπολιτισμικού Κέντρου, το οποίο θα στεγάζει τις δράσεις επιμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η δαπάνη ανέρχεται στα €3.399.000 επιπλέον ΦΠΑ, ενώ η ολική δαπάνη του έργου υπολογίζεται να ανέλθει στα €4.200.000. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου θα εκτελεστεί εντός του 2019, αφού το συμβόλαιο προβλέπει ολοκλήρωση σε 15 μήνες.

Το δεύτερο μεγάλο έργο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου με την αλλαγή του χρόνου είναι το μεγάλο Αντλιοστασίου S9 (T1). Το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2018 και πρόκειται επίσης για ένα έργο που θα κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο μέρος του το 2019, αφού η ολοκλήρωση προβλέπεται σε 65 εβδομάδες.

Το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα απαλλάξει την περιοχή Μητρόπολης – Χρυσοπολίτισσας από τη γάγγραινα των πλημμυρών, προβλέπει την κατασκευή δικτύου συλλογής ομβρίων συνολικού μήκους 1.100μ. περίπου, καθώς επίσης την κατασκευή μεγάλου αντλιοστασίου (Τ1), το οποίο θα έχει τη δυνατότητα άντλησης 11 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο και τους αγωγούς άντλησης προς το κανάλι της Σπύρου Κυπριανού. Το δίκτυο θα καλύψει τις οδούς Πετράκη Κυπριανού, Πατρών, Ελευσίνος, Αναγεννήσεως, Πατρίς Λουμούμπα, Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου, Λεοντίου Μαχαιρά, Λεύκωνος, Αγίου Δημητρίου, Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου, Πριάμου και Πατρόκλου. Στο δίκτυο συλλογής θα συνδεθούν οχετοί τους οποίους κατασκευάζει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας στα πλαίσια της δεύτερης φάσης του αποχετευτικού συστήματος.

Το τρίτο μεγάλο έργο, το οποίο επίσης θα μπει σε πλήρεις ρυθμούς υλοποίησης το 2019, είναι η αναπαλαίωση της Λέσχης Λάρνακας. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει μετά την υπογραφή συμβολαίου στις 12 Νοεμβρίου 2018, αλλά θα μπουν σε φουλ ρυθμούς με την υποδοχή του νέου χρόνου. Και στην περίπτωση αυτή θα εκτελεστεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών, περίπου τα 2/3 όσων προβλέπονται να γίνουν μέσα στο 2019, αφού η ολοκλήρωση τοποθετείται χρονικά σε περίπου 18 μήνες από την έναρξη εργασιών. Η Λέσχη θα μετατραπεί σε Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού.

 

Εν αναμονή καλών νέων για λιμάνι – μαρίνα

Όπως προαναφέραμε όμως, με την αλλαγή του χρόνου ο Δήμος Λάρνακας αναμένει καλά νέα και από το μέτωπο του μεγάλου έργου της ενοποιημένης ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας. Ως γνωστόν, η τελική οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας “Ampa Ltd & Israel Shipyards Ltd” υποβλήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2018 στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Έκτοτε διεξάγεται η αξιολόγηση της προσφοράς και η διαβούλευση ανάμεσα στο υπουργείο και την κοινοπραξία. Η αξιολόγηση υπολογίστηκε εξαρχής να διαρκέσει περίπου 2-3 μήνες, οπότε στις αρχές του 2019 θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα. Ελπίδα όλων στη Λάρνακα είναι να υπάρξει αίσια κατάληξη και υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης, ώστε αμέσως να ξεκινήσουν τα έργα στο μεγαλεπήβολο έργο.

Η προσφορά αφορά σε λιμενικές αναπτύξεις στο λιμάνι και στη μαρίνα που θα επεκταθούν, καθώς και χερσαίες εμπορικές, τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις στην ξηρά γύρω από το λιμάνι και τη μαρίνα έκτασης περίπου 220 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Ολόκληρη η επένδυση, όπως πληροφορούμαστε, ενδεχομένως να ξεπεράσει κατά πολύ το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι μακράν η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Κύπρο.

Σχετικά νέα

X
Translate »