Πολιτιστικά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το δεύτερο SkalaTimes Artist of The Year

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη η επιτυχία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η εκδήλωση SkalaTimes Artist of the Year που διοργανώνει το διαδικτυακό περιοδικό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας SkalaTimes.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Ο θεσμός που ξεκίνησε πέρσι στοχεύει στο να βραβεύει και να τιμά κάθε χρόνο ένα καλλιτέχνη ο οποίος ζει και εργάζεται στη Λάρνακα, ή κατάγεται από τη Λάρνακα και ζει εκτός.

 

Tην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 στην «Αποθήκη 79» τίμησαν με την παρουσία τους :
Η βουλευτής Λάρνακας Αννίτα Δημητρίου, η βουλευτής Λάρνακας Ευανθία Σάββα, η βουλευτής Αμμοχώστου Σκεύη Κουκουμά, ο Δήμαρχος Λιβαδιών Μάριος Αρμένης, η Επαρχιακή Γραμματέας ΑΚΕΛ Λάρνακας Χρυστάλλα Αντωνίου, ο Διευθυντής του Μουσείου Πιερίδη στη Λάρνακα Peter Ashdjian, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η ιστορικός τέχνης Δρ Τώνια Λοίζου, o γνωστός σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης, ο ηθοποιός Μάριος Κωνσταντίνου, η Λειτουργός της ΕΤΑΠ Λάρνακας Νανά Ασμένη, η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Αναστασία Γαϊτάνου, η ποιήτρια και εκπαιδευτικός Μαρία Χατζηαυξέντη, η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Μαίριλυν Ζανέττου, η ποιήτρια Αντριανή Σουρή, ο συγγραφέας Χρίστος Τσιαήλης, η συγγραφέας Μαρίνα Σαβεριάδου, γνωστοί και καταξιωμένοι ζωγράφοι και εικαστικοί της Λάρνακας, ο μουσικός Ανδρέας Γερολέμου και πολλοί άλλοι που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και έστειλαν το μήνυμα πως η Λάρνακα χρειάζεται τέτοιες εκδηλώσεις, που τιμούν τον πολιτισμό και τους ανθρώπους που τον εκπροσωπούν, μέσα από την όποια τέχνη τους.

 

 

Φέτος το βραβείο πήγε στον ταλαντούχο και καταξιωμένο συγγραφέα της Λάρνακας Κώστα Μαννούρη.

Την εκδήλωση έντυσαν με το ταλέντο τους η Κατερίνα Μικελίδου η οποία απήγγειλε ποιήματα του Κώστα Μαννούρη και η σοπράνο και ηθοποιός Έλενα Χατζηαυξέντη η οποία ερμήνευσε κάποια κομμάτια από θεατρικά έργα του συγγραφέα και τραγούδησε με τη βοήθεια του ακορντεόν του Αντρέα Παπαπέτρου.

 

 

Στην ομιλία της η αρχισυντάκτρια του SkalaTimes Γιώτα Δημητρίου είπε πως «Οι σκοποί του SkalaTimes ήταν από την αρχή ξεκάθαροι,ένα διαδικτυακό περιοδικό που θα προέβαλλε τους ανθρώπους της Λάρνακας, γνωστούς και άγνωστους, που θα αγωνιζόταν έμμεσα και άμεσα για τα δίκαια και το δημόσιο καλό, που θα προέβαλλε τα όμορφα και άσχημα της πόλης, που δεν θα έκανε δημόσιες σχέσεις, αλλά δημοσιογραφία, σαν λειτούργημα, που θα προέβαλλε τον πολιτισμό και τους τόσους πολλούς και αξιόλογους καλλιτέχνες που διαθέτει αυτή η ιστορική πόλη, η πόλη μας, που θα ασχολείτο με τις γύρω κοινότητες και Δήμους, που θα έβαζε το δικό του λιθαράκι για κάτι καλύτερο, ό,τι και να σήμαινε αυτό.

Οι κινητοποιήσεις, οι ενημερωτικές, φιλανθρωπικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όλα αυτά τα 8 χρόνια “ζωής” του SkalaTimes, δείχνουν πως σε ένα μεγάλο βαθμό το SkalaTimes έχει πετύχει το σκοπό του».
«Ξέρετε, οι τέχνες μπορούν να μας οδηγήσουν στο όραμα ενός καλύτερου κόσμου, εκεί που η πραγματικότητα βρίσκει εμπόδια, η τέχνη τα υπερβαίνει και μέσα από ουτοπίες δίνει απαντήσεις και λύσεις για ένα κόσμο καλύτερο. Ο Καμύ το έχει θέσει ως εξής: “Δεν υπάρχει αληθινό έργο τέχνης, που να μην συμβάλλει στην εσωτερική απελευθέρωση των προσώπων που το γνώρισαν και το αγάπησαν”. Συμβάλλουν στην εσωτερική απελευθέρωση τα έργα, αλλά και στην καλλιέργεια του εσωτερικού μας κόσμου που τείνει να δέχεται εξωτερικές παρεμβολές, από στεγνές πραγματικότητες και να λαβώνεται. Ίσως να είναι σε δύσκολους και περίεργους καιρούς που έχουμε ανάγκη τις τέχνες περισσότερο από ποτέ. Η Λάρνακα διαθέτει καλλιτέχνες ταλαντούχους, που συμβάλλουν στο φως του πολιτισμού μέσα από το ταλέντο τους. Σε αυτούς οφείλουμε ένα ευχαριστώ για όσα προσφέρουν, για την προσπάθεια τους να μας κοινωνήσουν ιδέες, σκέψεις, ομορφιά, μηνύματα, μέσα από το όποιο έργο τους.

 

Σήμερα λοιπόν βραβεύουμε έναν άνθρωπο του οποίου η τέχνη την οποία υπηρετεί είναι η συγγραφή. Βραβεύουμε έναν άνθρωπο του οποίου η πένα καταφέρνει να διαπερνά το μυαλό και τη ψυχή του αναγνωστικού κοινού, μας κάνει να γελάμε, να προβληματιζόμαστε, να συγκινούμαστε. Καθόλου τυχαίο που πριν ακόμη κλείσει τα 40 βραβεύτηκε δύο φορές από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. O Κώστας Μαννούρης διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου συγγραφέα, η πένα του είναι πλούσια σε λέξεις, συναισθήματα, εξυπνάδα, ευφυΐα, χιούμορ ενίοτε γνώσεις και πληροφορίες. Μα προπάντων αυτό που διαθέτει η πένα του και τον κάνει μοναδικό, είναι η αυθεντικότητα. Κάποτε στο μέλλον ίσως να μιλάμε για «Σχολή Κώστα Μαννούρη». Ο Κώστας είναι ένας συγγραφέας που ξέρει να υφαίνει τις λέξεις με τέτοιο τρόπο ώστε να αγγίζουν τον αναγνώστη, άλλοτε σαν κοφτερό μαχαίρι και άλλες φορές σαν φτερό μονόκερου».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρεάς Βύρας στην ομιλία του μίλησε για τον συγγραφέα τον οποίο όπως είπε γνωρίζει από παλιά, από τα χρόνια στο στρατό, δεν παρέλειψε να τονίσει πως παρόλο το ταλέντο και αναγνώριση του έργου του ο συγγραφέας παραμένει απλός και προσιτός «είμαι βέβαιος πως ο Κώστας με το ταλέντο του θα αποκτήσει κι άλλες βραβεύσεις στο μέλλον, εντός και εκτός Κύπρου».
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο SkalaTimes και ανάμεσα σε άλλα είπε πως το SkalaTimes είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό διαδικτυακό περιοδικό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας αφού η κοινωνική του προσφορά και έργο είναι πλούσια όλα αυτά τα 8 χρόνια «ζωής» του.

Το βραβείο στον Κώστα Μαννούρη παρέδωσε ο περσινός SkalaTimes Artist of the Year, ο ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος ο οποίος τόνισε πως «ο πολιτισμός μιας χώρας κρίνεται από τις τέχνες και τα γράμματα. Πέρσι το SkalaTimes τίμησε τις τέχνες, φέτος τιμά τα γράμματα». Ο γνωστός και καταξιωμένος ζωγράφος μίλησε για τον συγγραφέα και το ταλέντο του, αλλά και το ήθος που τον διακρίνει.

Με το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε cheese and wine όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον συγγραφέα, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται, αφού έχουν ήδη προηγηθεί δύο βραβεύσεις του από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Το SkalaTimes δίνει ραντεβού για του χρόνου, σε ένα ακόμη SkalaTimes Artist of the Year, διότι η πόλη του Ζήνωνα διαθέτει αρκετά ταλέντα στις τέχνες, εντός και εκτός Κύπρου.

 

Φωτογραφικό Ρεπορτάζ από την εκδήλωση SkalaTimes Artist of the Year 2019


Σχετικά νέα

X
Translate »