Οικονομία

Μακρύς ο δρόμος για την ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης στη Λάρνακα (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: alphanews.live

Μακρύς φαίνεται πως είναι ο δρόμος για την ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης στη Λάρνακα με την μαρίνα και το λιμάνι της πόλης.

Ετοιμότητα δηλώνει η Αρχή Λιμένων για να επενδύσει η ίδια στο Λιμάνι και ενδεχομένως στη Μαρίνα, με την  Κυβέρνηση να εμφανίζεται ανοικτή να συζητήσει νέες προτάσεις.

Παράλληλα, κατευνάζει τις όποιες ανησυχίες των Λαρνακέων ο Υπουργός Μεταφορών ο οποίος προήδρευσε συνεδρίας της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας.

Τον υπουργό ανέμεναν στην είσοδο του Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας εργαζόμενοι οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το εργασιακό τους μέλλον.

Όπως αποφασίστηκε, δημιουργείται ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν το Υπουργείο Μεταφορών και ο Δήμος Λάρνακας, ώστε να παρακολουθείται η πορεία ανάπτυξης του λιμανιού και της Μαρινας Λάρνακας.

Σκοπός ο διαχωρισμός του έργου, λιμάνι στην Αρχή Λιμένων και μαρίνα σε επενδυτές.

 

 

Μακρύς ο δρόμος
Πολύωρη ήταν η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών της βουλής με αποκλειστικό θέμα τον τερματισμό της σύμβασης της Κυβέρνησης με την Kition.

Ακούστηκαν και λέχθηκαν πολλά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ωστόσο, αυτό που έγινε ξεκάθαρο από τη νομική και την ελεγκτική υπηρεσία είναι ότι θα χρειαστούν χρόνια για να επανέλθει το έργο στο σημείο που είναι σήμερα και αυτό λόγο των χρονοβόρων  διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι να αναλάβει νέος επενδυτής.

Οδυσσέας Μιχαηλίδης-Γενικός Ελεγκτής
«Θα πρέπει να γίνει επαναπροκήρυξη του έργου, θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες βιωσιμότητας και στη συνέχεια η νέα ανάθεση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αύριο.»

Η λύση μπορεί να βρεθεί μέσω της Αρχής Λιμένων, ανέφερε ο εκπρόσωπος της, εκφράζοντας την ετοιμότητα της αρχής για να επενδύσει η ίδια στο Λιμάνι και ενδεχομένως στη Μαρίνα της Λάρνακας, λύση που όπως αναφέρθηκε θα μπορούσε να  επισπεύσει τις διαδικασίες.

 Αλέξης Βαφεάδης-Υπουργός Μεταφορών
«Είμαστε στη φάση που ακούμε και καταγράφουμε όλα τα ενδεχόμενα, συνεπώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.»

Παρόντες στην έκτακτη συνεδρίαση στη βουλή ήταν και οι εκπρόσωποι της Κition καθώς και οι νομικοί τους σύμβουλοι, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας να κάνει λόγο για τραγική κατάληξη.

Oliver Corlette- CEO Kition Ocean Holdings
«Η εταιρεία μας είναι πολύ απογοητευμένη για την κατάληξη. Μας λυπεί αφάνταστα αυτό που έγινε, είναι μια τραγωδία για την Λάρνακα και τον κόσμο της. Ο τερματισμός της σύμβασης ήταν μια βεβιασμένη κίνηση και όχι εξ υπαιτιότητας της εταιρείας.»
Ανδρέας Βύρας-Δήμαρχος Λάρνακας
«Από την πλευρά του Δήμου, κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να προχωρήσει αυτή η επένδυση.»

Μαρίνος Μουσιούττας-Πρόεδρος Επιτροπής Μεταφορών
«Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι μπαίνουμε σε μια συζήτηση με διαφάνεια με τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να δούμε πως βγαίνουμε από το τέλμα που έχει περιέλθει το θέμα.»

Κατά τη συνεδρίαση οι βουλευτές ζήτησαν ξεκάθαρη απάντηση από τον Υπουργό Μεταφορών για το ενδιαφέρον ή όχι του Κατάρ, για τη συγκεκριμένη επένδυση.

Αλέξης Βαφεάδης-Υπουργός Μεταφορών
«Ο ίδιος ο εμίρης του Κατάρ, έχει δηλώσει ότι είναι ένα έργο που τον ενδιαφέρει όπως έχει δηλώσει ενδιαφέρον για πολλά άλλα έργα. Δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση ότι θα το υλοποιήσει το Κατάρ του εναντίον λέμε ότι υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί για μια σύμβαση και είμαστε δεσμευμένοι ότι αυτό θα ακολουθήσουμε »

Ο Υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε το Σώμα πως θα συσταθεί ομάδα εργασίας στο Υπουργείο του, η οποία θα διαχειρίζεται αποκλειστικά και μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να κινηθούν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »