ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μαγειρέματα μέχρι την υστάτη για μεταρρύθμιση της ΤΑ

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίζονται τα μαγειρέματα σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον ΔΗΣΥ να εισηγείται αυτονόμηση του Δήμου Αραδίππου, ο οποίος με βάση την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, απαγκιστρώνεται από τη Λάρνακα και συνενώνεται με τα Κελιά και τους Τρούλλους.

Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο συνεπάγεται αύξηση των Δήμων στους 21 από τους 17 που επιδιώκει η κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ εισηγείται κατάργηση του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού, ο οποίος ενσωματώνεται στον Δήμο Λάρνακας, όπου με βάση την ίδια πρόταση, περιλαμβάνονται και τα Λειβάδια. Με τη σολομωνική αυτή, οι δήμοι μειώνονται κατά ένα, οπόταν ο ΔΗΣΥ μπορεί να επικαλεστεί το γεγονός και να εμφανιστεί ως κόμμα το οποίο κινείται προς την κατεύθυνση μείωσης του αριθμού των δήμων, κοντά στο όριο των 17 που έθεσε η Κυβέρνηση. Με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση των τοπικών Αρχών, οι οποίες θα δημιουργούσαν τον δικό τους δήμο (Δρομολαξιά-Μενεού) και τώρα ενσωματώνονται στη Λάρνακα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι εκτροχιάστηκε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η πιο πάνω πρόταση του ΔΗΣΥ κατατέθηκε χθες, υπό μορφή τροπολογίας και δεν αποκλείεται στις εναπομείνασες μία με δύο συνεδριάσεις να προκύψουν και άλλες προσθαφαιρέσεις. Αναλόγως, πάντοτε, και των αντιδράσεων που θα προκύψουν. Στο μεταξύ, η χθεσινή εξέλιξη φανερώνει και το μέγεθος των αντιδράσεων από τοπικούς παράγοντες, με δεδομένο ότι άρχισε ήδη η προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές Εκλογές.

Αναφορά στην πρόταση του ΔΗΣΥ έκανε χθες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, ο οποίος ύστερα από πολύωρη συνεδρία ανέφερε, πως τέθηκε από τον ΔΗΣΥ τροπολογία για προσθήκη ακόμα ενός δήμου, του Δήμου Αραδίππου, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Συνολικά, ενώπιον της Επιτροπής τέθηκαν περίπου 80 τροπολογίες και χθες συζητήθηκαν περίπου οι 30 τροπολογίες του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Μιλώντας εκ μέρους της ΔΗΠΑ, ο Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε πως κατετέθη τροπολογία από κόμμα για μείωση των δήμων από 20 σε 19. Όπως έγραψε ήδη ο «Φ» έγιναν σκέψεις για ενσωμάτωση του Δήμου Στροβόλου στον Δήμο Λευκωσίας.

Ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε σε συγκλίσεις, οι οποίες θα ενσωματωθούν στα νομοσχέδια, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν και τροπολογίες οι οποίες εκκρεμούν προς συζήτηση. Όπως είπε, στόχος είναι η ολοκλήρωση της συζήτησης μέχρι την προσεχή Πέμπτη, αλλά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα πραγματοποιηθεί μία επιπλέον συνεδρία με στόχο τα νομοσχέδια να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής εντός Φεβρουαρίου. Ο κ. Δαμιανού αναγνώρισε πως κάποιες από τις τροπολογίες αφορούν τα ακανθώδη ζητήματα των συνενώσεων, των συμπλεγματοποιήσεων του αριθμού των δήμων, του τρόπου εκλογής αντιδημάρχων και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα των δήμων και των επαρχιακών οργανισμών.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο κ. Σύκας υποστήριξε πως το κόμμα παραμένει σταθερό διαχρονικά όσον αφορά το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που προνοεί 17 δήμους και βάση και με το επεξηγηματικό σημείωμα του υπουργού υπάρχουν δυο εναλλακτικές λύσεις, χωρίς να αυξάνεται ο αριθμός των δήμων που αφορά την επαρχία Λάρνακας. Ανέφερε, επίσης, πως με βάση και τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί για να είναι βιώσιμοι οι δήμοι, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 17.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, αναφέρθηκε στις συνενώσεις των δήμων ενώ επανέφερε και το θέμα των δημοψηφισμάτων, εκφράζοντας την πεποίθηση πως με καλή διάθεση και με υπευθυνότητα θα βρεθεί λύση. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε πως «πλησιάζουμε πολύ σε μια συναινετική λύση όσο μπορούμε». Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας επανέλαβε τη στήριξη της παράταξης στους 14 νέους δήμους, για να προσθέσει πως υπάρχει και ο αριθμός 17 από τον ΔΗΣΥ και οι 20 που ευνοεί η πλειοψηφία της Βουλής. Η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, εξέφρασε τη θέση πως η εκλογή και των μελών των δημαρχείων αλλά και των δημάρχων και των αντιδημάρχων θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την πολιτική βούληση των ίδιων των πολιτών και των ψηφοφόρων και άρα θα πρέπει να αντιπροσωπεύονται όλες οι φωνές στα μελλοντικά συμβούλια των δήμων ή στα συμπλέγματα των κοινοτήτων.

Σχετικά νέα

X
Translate »