ΠΡΟΣΩΠΑ

Μ. Κουκουμάς: Η 21η Μαΐου μας βρίσκει μαζί και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε κάθε λογής πανδημία

Πρώτη μέρα της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων με φόντο μία θετική επιδημιολογική εικόνα. Η κυβέρνηση έδρασε ταχύτατα εφαρμόζοντας μία αυστηρή τακτική σε μία προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού. Παρόλα αυτά, την μάχη με την πανδημία την δώσαμε όλοι μαζί. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι και όλο προσωπικό τους, οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοί κλήθηκαν να στηρίξουν τους πολίτες και το έπραξαν. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λάρνακας Μάριος Κουκουμάς μιλώντας στην ΑυτοδιοίκησηCY περιγράφει τις δράσεις του Δήμου της περιοχής εν μέσω πανδημίας αλλά και τα πλάνα για την επόμενη μέρα.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Ποια ήταν τα μέτρα τα οποία έλαβε ο Δήμος Λάρνακας εν καιρώ κορωνοϊού;

Η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού λόγω της πανδημίας του Κορωνϊού επέφερε όπως ήταν δεδομένο μια σειρά προκλήσεων και ανακατατάξεων σε όλες τις λειτουργίες και υπηρεσίες του Δήμου.
Οι προκλήσεις κάποιες γνωστές και κάποιες ίσως πιο άγνωστες αντιμετωπίστηκαν όλες με επάρκεια και επιτυχία. Αν θα υπήρχε μια κατηγοριοποίηση των προκλήσεων αυτή θα ήταν από την μία η εσωτερική λειτουργία του Δήμου και συνάμα η αυξημένη παροχή υπηρεσιών και αρωγής σε όλους τους συνδημότες μας.

9

Στην εσωτερική λειτουργία οι εμφανείς προκλήσεις ήταν η απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, η λήψη μέτρων ασφάλειας και υγείας του υφιστάμενου προσωπικού με δεδομένη μια μείωση λόγω των μέτρων περί ευπαθών ομάδων εργαζομένων. Περαιτέρω ζητούμενο ήταν και η οικονομική δυνατότητα του Δήμου να ανταποκριθεί στις άμεσες προκλήσεις με δεδομένο την μείωση της καταβολής των δημοτικών τελών, φόρων και γενικά εσόδων.

Λάβαμε αποφάσεις όπως άμεσα γίνει έκθεση οικονομικών συνεπειών και δυνατοτήτων στην βάση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Δήμου και επικαιροποίηση του στην βάση των νέων δεδομένων.
Περαιτέρω αποφασίστηκε ότι για την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του Δήμου όπως οι συνεδρίες επιτροπών και ολομέλειας Δημοτικού Συμβουλίου γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων.

Προχωρήσαμε στην λήψη μέτρων για παροχή των υπηρεσιών του Δήμου στο κοινό με την ελάχιστη δυνατή επαφή όπως και για την ασφάλεια και υγειά όσων εργαζομένων του Δήμου η υπηρεσία τους ήταν εκτός δημοτικών χώρων, όπως οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας και συγκομιδής σκυβάλων.

Πέραν των πιο πάνω αποφασίστηκε άμεσα ανάμεσα σε άλλα, η δημιουργία δομής για στήριξη σε Ευάλωτες Ομάδες και Άτομα 3ης Ηλικίας που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της εποχής απέναντι στον COVID-19 , η άμεση ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, η απολύμανση δημόσιων χώρων και άλλα.

10

11

Αφουγκραζόμενοι την θέση όλων μας στα πλαίσια του εγκλεισμού πήραμε μέτρα για να κερδίσουμε την καραντίνα με την λειτουργία του Ανοικτού Σχολείου Λάρνακας και την διαδικτυακή παροχή μαθημάτων με μαθήματα πιλάτες, ζούμπα, ρομποτικής, μαγειρικής αλλά και άλλες δραστηριότητες.

Επίσης, εισάγαμε την Διαδικτυακή Συμβουλευτική Παιδιών και Ενηλίκων αλλά και την εισαγωγή του «Πολιτιστικού Παράθυρου» με προβολές πολιτιστικών δρώμενων του Δήμου,παραλληλα φτιάξαμε διαδικτυακούς διαγωνισμούς ζωγραφικής για παιδιά. Δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή αρωγοί σε κάθε κυβερνητική προσπάθεια για απάμβλυνση των πολλών προβλημάτων τα οποία προέκυψαν από την πρωτοφανή κατάσταση, διαθέσαμε τους Δημοτικούς χώρους για την διαδικασία λήψης δείγματος για διερεύνηση του Covid – 19, στηρίζαμε καθημερινά τις μικρές ή μεγάλες ανάγκες του νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Λάρνακας και άλλων υπηρεσίων.

8

Θα ήταν παράλειψη μου να μην σταθώ στο προσωπικού του Δήμου και ειλικρινά να το συγχαρώ και να το ευχαριστήσω, το οποίο υπέρβαλλε εαυτόν και ανέδειξε πραγματικό αλτρουισμό στις δύσκολες συνθήκες και ανήλθε στο ύψος των περιστάσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα και επιτυχία. Επίσης παράλειψή θα ήταν να μην ανέφερα την αμεσότητα την οποία ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Λάρνακας για ενίσχυση με μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων καλάθων κόστος το οποίο καλύφθηκε εκολόκληρου από το ταμείο εργαζομένων του Δήμου Λάρνακας.

6

Με ποιο τρόπο βοηθήσατε τις ευπαθείς ομάδες και όσα άτομα δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν;

Δεν μείναμε στα λόγια άμεσα φτιάξαμε δομή και πρόγραμμα για στήριξη σε Ευάλωτες Ομάδες και Άτομα 3ης Ηλικίας που δημιουργήθηκε για να απαντήσουμε στις ανάγκες της εποχής και των μέτρων απέναντι στον COVID-19.

Η αμεσότητα με την οποία δράσαμε δεικνύεται από το γεγονός ότι η λειτουργία του πιο πάνω προγράμματος ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου και μέχρι τις 27 Μαρτίου είχαμε ανταποκριθεί σε 85 περιπτώσεις.

190

Το πρόγραμμα ήταν συγκεκριμένο και σκοπό είχε την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης κατ’ οίκον, σε δημότες της Λάρνακας, οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες ή είναι άτομα 3ης ηλικίας που έχουν σοβαρά θέματα υγείας και δεν έχουν κάποιο συγγενικό ή φιλικό τους άτομο για να τους βοηθήσει και δεν είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας.

13

Το πρόγραμμα λειτουργούσε καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου. Παράλληλα μέσω ανοικτής δημόσιας πρόσκλησης ενισχύσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο ώστε να ανταποκριθεί στις άμεσες κοινωνικές ανάγκες συνανθρώπων μας.

Πραγματικά συγκινητική η ανταπόκριση τόσο ατόμων όσων και επιχειρήσεων τους οποίους για άλλη μια φορά πρέπει να ευχαριστήσουμε.

Ανάμεσα στις πολλές δράσεις θα ήθελα να ξεχωρίσω μια πρωτοποριακή δράση επιχείρησης στην Λάρνακα γνωστού μπεργκεραδίκου που στα πρότυπα των συγχρόνων τάσεων και τρεντς δημιούργησε μια πρόκληση (challenge) στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεις με την οποία όποιος συνείσφερε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο έμπαινε σε κλήρωση με έπαθλο για τον νικητή «γεύμα για ένα μήνα» από τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Συμμορφώθηκε ο κόσμος της Λάρνακας με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα;

Θεωρώ ότι με βάση της κατά καιρούς μετρήσεις μετακινήσεων ο κόσμος της Λάρνακας στην συντριπτική πλειοψηφία είχε συμμορφωθεί με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν.

21

Παράλληλα πάρα τις εμφανείς και αυταπόδεικτες σκληρές συνέπειες οι επιχειρήσεις της Λάρνακας αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα των στιγμών τηρήσαν και τηρούν τα μετρά μέχρι και σήμερα.

22

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες και προβληματισμοί των πολιτών στην Λάρνακα;

Θεωρώ ότι αυτές εστιάζονται πλέον στην επόμενη μέρα και τις προκλήσεις της. Ο στόχος είναι να επανέλθουμε το συντομότερο σε κανονικούς ρυθμούς, όχι στην «κανονικότητα». Πιστεύω ότι η περίοδος που πέρασε είχε πολλά μαθήματα να μας δώσει τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Να μας επανακαθορίσει προτεραιότητες και ευθύνες, την ανάγκη αλληλεγγύης και συλλογικότητας και πολλά αλλά, οπόταν ελπίζω να μην επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» αλλά να επιστρέψουμε στην καλύτερη έκδοση του εαυτού μας.

Μας ανησυχεί η εκφρασμένη πρόθεση επιχειρήσεών για μη επαναλειτουργία τους με αλυσιδωτές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Αν και οι δυνατότητες στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένες, έχουμε την θέληση να εξαντλήσουμε κάθε δυνατή ευχέρεια για να παραμείνουμε δίπλα στον καθένα.

Ως Δήμος ποια θα είναι τα βήματα που θα ακολουθήσετε ενόψει της δεύτερης φάσης άρσης των μέτρων; Ποιες οι σκέψεις και ποια τα μελλοντικά πλάνα;

Ως Δημοτικό Συμβούλιο επεξεργαζόμαστε ένα ευρύ πλάνο με δράσεις και αποφάσεις οι οποίες έχουν στόχο να βοηθήσουν στην γοργή λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και την στήριξη όλων των συνδημοτών μας χωρίς οποιαδήποτε έκπτωση σε θέματα υγείας και ασφάλειας.

4

5

Ανάμεσα σε άλλα γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης μεθόδου ενδεχόμενης οικονομικής στήριξής μέσω αναστολής πληρωμής τελών, φορών και άλλων δημοτικών οφειλών ή/και άλλων τρόπων αρωγής οικονομικής απάμβλυνσης αν και αυτά εξαρτώνται από μια σειρά παράγοντες ελπίζω ότι στο τέλος θα επιτευχθεί μια πρόταση.

kok

Παράλληλα, στοίχημα είναι η επαναδραστηριοποίηση της τουριστικής δραστηριότητας. Ως Δήμος είμαστε έτοιμοι στα πλαίσια της εφαρμογής των μέτρων να προβούμε άμεσα σε επαναλειτουργία των παραλιών μας με πρόγραμμα όχι μόνο τοποθέτησης θερινών ομπρελών και κρεβατάκια παράλιας αλλά και με λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για απολύμανση των χώρων, προστασία των επισκεπτών και ασφάλεια όλων των λουόμενων.

uall

Επιπρόσθετα, επεξεργαζόμαστε διάφορες ενέργειες ανάδειξης και προώθησης της Λάρνακας ως προορισμού εσωτερικού τουρισμού.

Παραμένουμε σε κάθε στιγμή ανοικτοί σε κάθε εισήγηση και άποψη εφόσον ήταν και παραμένει πίστη μας ότι είμαστε συμμέτοχοι στο μέλλον και τις προκλήσεις της Λάρνακας.

Δεχτήκατε κάποια βοήθεια από το κράτος ή έστω συζητήθηκε το ενδεχόμενο στήριξης των Δήμων αυτή τη κρίσιμη περίοδο;
Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται τώρα. Η στήριξη από το κράτος είναι μονόδρομος, αν δεν, είναι βέβαιο ότι οι Δήμοι θα αποκτήσουν πολλαπλά προβλήματα δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε μέχρι και βιωσιμότητας.

Σε κάθε πρόβλεψη οικονομικών δεδομένων πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι προϋπολογισμοί των Δήμων είναι εκτός με δεδομένο ότι τα έσοδα έχουν σαφώς μειωθεί. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι μια τέτοια περίοδο ο Δήμος Λάρνακας είχε σεβαστά έσοδα από την λειτουργία των παραλιών τα οποία δεν εισέπραξε ούτε και θα επανακτήσει, ή ακόμα η τέλεση πολιτικών γάμων άλλο ένα «καθαρό» έσοδο του Δήμου το οποίο δεν εισπράχθηκε ούτε και θα επανακτηθεί, τα παραδείγματα πολλά, το ζητούμενο είναι να αντιληφθεί το κράτος τις βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να ανταποκριθεί άμεσα.

Θα ‘θελα τώρα η κουβέντα μας να πάει λίγο στο θέμα του πολιτισμού. Κατ’ αρχήν τι είναι για εσάς ο πολιτισμός και πόση σημασία έχει;

Ως πολιτισμό αντιλαμβάνομαι την δημιουργία με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου.

Θεωρώ ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να περιοριστεί σε χλιδάτες αίθουσες και designata μέγαρα.

Για μένα πολιτισμός είναι ο καθένας από εμάς που γράφει ένα δίστιχο, που φτιάχνει με ένα καλάμι ένα πιθκιαυλι και τραγουδά στην συντροφιά του. Πολιτισμός για μένα είναι η δυνατότητα αντίστασης με τις αισθήσεις μας σε κάθε τι μαύρο, είναι η δύναμη που σμιλεύει την προσωπικότητα του ατόμου και ταυτόχρονα δύναμη που σπρώχνει την κοινωνία μπρος. Πολιτισμός είναι οι καθημερινές συμπεριφορές και αξίες που συνοδεύουν τον καθένα από εμάς στην ζωή του.

Είναι η όλη στάση μας απέναντι στους συνανθρώπους μας μιας άλλης εθνικότητας και θρησκείας, είναι η ατομική συμβολή μας στην καθαριότητα της Λάρνακας, είναι η μη στάθμευση στους χώρους αναπήρων, είναι η παραχώρηση της θέσης μας σε ένα ηλικιωμένο, είναι ο σεβασμός στα ζώα, είναι όλα αυτά που φτιάχνουν την ταυτότητα της κοινωνίας μας, όλα αυτά που αποτελούν τους δείκτες πολιτισμού μας.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το θέμα του πολιτισμού και την στήριξη του ιδιαίτερα στις μέρες μας που έχει πληγεί λόγω των μέτρων του Κορονωϊού , ποια είναι η άποψη σας για το θέμα;

Ο Δήμος Λάρνακας και ο Δήμαρχος έχουν αποδείξει πολλάκις την σημασία που δίνουν σε θέματα πολιτισμού.

Η Λάρνακα έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια σε πρωτοπόρο σε θέματα πολιτισμού και τεχνών και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον Δήμο Λάρνακα αλλά ίσως και ουσιαστικότερα με τους καλλιτέχνες οι οποίοι ζουν και σημαντικότερα δρουν στην πόλη μας.

Λόγω των μέτρων σε σχέση με τον Κορονωϊό ο Δήμος σε σχέση με την πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλης αναγκάστηκε να ακολουθήσει τα μέτρα και να ακυρώσει για φέτος την διεξαγωγή του «Κατακλυσμού».

Η λαϊκή πανήγυρις του Κατακλυσμού δεν πρόκειται απλά για ένα φεστιβάλ ή μια πολιτιστική εκδήλωση. Η διεξαγωγή της είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Λάρνακας και είμαι βέβαιος και με το μέλλον της.

Οι χιλιάδες επισκέπτες, οιεκατοντάδες συμμετέχοντες παρείχαν μια ανάσα οικονομική για την Λάρνακα σε επιχειρήσεις αλλά και τοπικούς καλλιτέχνες αλλά συνάμα λειτουργούσαν και ως μέρος μιας «αστικής υπερηφάνειας».
Επίσης αντίστοιχα η ακύρωση του θεσμού των Ανθεστηρίων είναι μια απώλεια όχι τόσο οικονομική όσο ως θεσμός ξεγνοιασιάς και ψυχολογίας για το επίσημο καλωσόρισμα του καλοκαιριού.

Η ακύρωση με βαριά καρδιά του «Κατακλυσμού» δεν μπορεί να αναπληρωθεί με καμία άλλη δράση και αυτό είναι δυστυχώς γεγονός.

Σε πρόσφατη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως εκπονηθούν δράσεις για στήριξη των τοπικών καλλιτεχνών σε μια αμφίδρομη σχέση, τόσο προς όφελος προς τους καλλιτέχνες αλλά και ως προσπάθεια αναπτέρωση του ηθικού όλων μας μέσα από μικρές συναυλίες και πολιτιστικές δράσεις.

Θεωρώ ως ευκαιρία τον χρόνο που θα παρέλθει για επανακαθορισμό και των στόχων που επιθυμούμε να επιτυγχάνουμε από το θεσμό του Κατακλυσμού με σκοπό να επανέλθουμε δριμύτεροι με τον Κατακλυσμό του χρόνου όχι μόνο σε ποσότητα δράσεων αλλά και στην ποιότητα του θεσμού.

Περαιτέρω στην νέα προσπάθεια για στήριξη των καλλιτεχνών και του πολιτισμού μπορούν να εξευρεθούν και να αξιοποιηθούν νέοι τρόποι και χώροι.

Παράδειγμα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χώρος του Παττιχείου πάρκου με συνδυασμό δράσεων από υπαίθριες μικρές συναυλίες και θεατρικές παρεμβάσεις μέχρι street food και χορευτικές εκδηλώσεις σε όλο το χώρο του πάρκου.

Η πρόκληση είναι να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε περισσότερο τους τοπικούς καλλιτέχνες με τροποποιημένα κονδύλια και από τις δυο πλευρές, με πολύπλευρο κέρδος για όλους.

Άλλη μια παράμετρος εξ ίσου σημαντική είναι ο αθλητισμός η Λάρνακα έχει με συγκεκριμένο προγραμματισμό και πλάνο καταφέρει να καταστεί ο θερινός αθλητικός προορισμός για εγχώριες, ευρωπαϊκές και διεθνής διοργανώσεις. Λόγω των μέτρων το παραδοσιακά γεμάτο καλεντάρι μας με αθλητικές διοργανώσεις έχει αδειάσει. Γίνονται επίσης συγκεκριμένες ενέργειες όπως με συνεργασίες με αρμόδιους φορείς επαναφέρουμε τις αθλητικές δραστηριότητες στην Λάρνακα.

Κλείνοντας θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;

Θα μπορούσα να μιλώ για ώρες, θα αρκεστώ στα πιο πάνω ότι, είναι πίστη μου ότι στις δύσκολες στιγμές οι άνθρωποι μεγιστοποιούν τις αξίες και τις αρχές τους. Κανένα μέτρο δεν ήταν εύκολο για κανένα αλλά υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας ότι στην Λάρνακα κάνεις δεν θα ήταν μόνος σε αυτή την δύσκολή στιγμή και πιστεύω το καταφέραμε.

Η 21 Η Μαΐου ξημερώνει σε νέες πραγματικότητες και νέες προκλήσεις. Σε αυτές είμαστε συμμέτοχοι όλοι. Ως Δήμος είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε όλες τις προκλήσεις και να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε όποιον το χρειαστεί. Γνωρίζουμε καλά ότι η εποχή θα είναι δύσκολή και ότι η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα είναι τα όπλα μας για να την ξεπεράσουμε όσο πιο αλώβητοι μπορούμε. Οφείλουμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον και ως καταναλωτές αλλά ουσιαστικότερα ως άνθρωποι.

Η 21 η Μαΐου μας βρίσκει έτοιμους, ωριμότερους και δυνατότερους. Η 21 η Μαΐου μας βρίσκει μαζί και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε κάθε λογής πανδημία.

Σχετικά νέα

X
Translate »