Έχουμε θέμα

Λύκειο Βεργίνας 2018 – Το ζωντανό «Βερεγγάρια» της Κύπρου.

Ένα βίντεο – γροθιά στο στομάχι, με ορατές καθιζήσεις σε όλη την έκταση του κτηρίου.
Φωτογραφίες που ενοχλούν και προβληματίζουν.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Όλοι γνωρίζανε. Όλοι γνωρίζουν. Και όλοι θα γνωρίζουν.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Κι ενώ ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, κος Αντρέας Μαραγκός ξεκαθάριζε σύμφωνα με άρθρο στην εφημερίδα «η σημερινή», στις 3 Ιουνίου του 2018 πως:

«Τα σχολεία μας είναι Ο ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΩΡΟΣ ΟΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ. Ακόμη και τα σπίτια μας δεν είναι τόσο ασφαλή όσο τα σχολεία μας. Τα δε σχολικά μας κτήρια είναι από τα πιο ασφαλή στην Ευρώπη, κυρίως σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους»

http://www.sigmalive.com/…/andreas-maragkos-pio-asfali-ki-a…

Λίγους μήνες αργότερα, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της βουλής με αφορμή το περιστατικό της απαγωγής των δύο 11χρονων μαθητών από το προαύλιο χώρο του σχολείου τους και σύμφωνα με άρθρο στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 27 Σεπτεμβρίου 2018:

«Από τη συζήτηση της ασφάλειας και υγείας δεν απουσίασαν και τα υλικοτεχνικά προβλήματα των σχολείων, τα οποία κάποιες φορές τα καθιστούν επικίνδυνα σε τραυματισμούς. Ιδιαίτερα έντονος ήταν ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου Kyriakos Nikiforoy, ο οποίος με μεγάλη ανησυχία υπογράμμισε ότι το Λύκειο Βεργίνας ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Η συγκεκριμένα φράση προκάλεσε την αντίδραση του προϊστάμενου των Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανδρέα Μαραγκού, ο οποίος απάντησε πως για το Λύκειο Βεργίνας «ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ», όμως όπως είπε το ενίσχυσαν με έργα αξίας €200.000 και πως το Υπουργείο είναι συνεχώς δίπλα του. Οι τόνοι ανέβηκαν εκ νέου, με τον κ. Νικηφόρου να υπογραμμίζει: «Κοροϊδευόμαστε! Δεν αρκούν οι €200.000. Τα παιδιά μας είναι μέσα σε αυτό το σχολείο».

http://www.philenews.com/…/article/586841/xefrag-ampeli-ta-…

Στο συμπέρασμα αυτό είχε άλλωστε καταλήξει και ο ίδιος ο Σχολικός Έφορος του Λυκείου Βεργίνας, ο κ. Γιώργος Αντρέου Giorgos Andreou που σύμφωνα με άρθρο στην ηλεκτρονική εφημερίδα www.Cityoflarnaka.comστις 01/09/2018 κι ενόψει της έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς δήλωνε:

«Πάμπολλες φορές μας είχαν επισκεφτεί και οι Τεχνικές Υπηρεσίες, όμως δυστυχώς το μόνο που έχουμε καταφέρει με πολλές επιστολές στους αρμόδιους είναι να δοθεί ένα χρηματικό ποσό για το βάψιμο του σχολείου και επιδιορθώσεις του πατώματος ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ. ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ».

«…Τέλος, με τα λύπης μου θέλω να πω ότι όλα αυτά τα προβλήματα τα γνωρίζουν όλοι εδώ και καιρό»

«…Μιλάμε για ένα σχολείο που χτίστηκε το 1998 και το βλέπουμε σε αυτή την κατάσταση με τους αρμόδιους να σφυρούν αδιάφορα».

http://www.cityoflarnaka.com/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%B…/

Είναι πράγματι αληθές όμως αυτό ; Τα προβλήματα αυτά τα γνωρίζουν όλοι πράγματι εδώ και καιρό ;

Ανατρέχοντας σε πρακτικά από την Βουλή των αντιπροσώπων, διαβάζουμε απάντηση στις 8 Μαΐου του 2017 από τον τότε Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή σε ερώτηση της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Σκεύης Κούτρα Κουκουμά με θέμα το Λύκειο Βεργίνας στη Λάρνακα.

«Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση και σας ενημερώνω τα ακόλουθα:
2. Είναι γεγονός ότι το Λύκειο Βεργίνας παρουσιάζει κάποια προβλήματα λόγω της θέσης του. Η στάθμη του νερού στην περιοχή είναι πολύ ψηλή και τα εδάφη αργιλικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα διάβρωσης, και διόγκωση/καθίζηση του εδάφους.
3. Καταβάλλεται προσπάθεια από τις Τεχνικές Υπηρεσίες να επιλυθούν σταδιακά τα προβλήματα του σχολείου λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων για ολόκληρη ταυτόχρονη επίλυση όλων των προβλημάτων.
4. Το καλοκαίρι του 2015 προχωρήσαμε σε αντικατάσταση μωσαϊκών, επιδιόρθωση τοίχων με υγρασία, ανακαίνιση αποχωρητηρίων κτλ. με συνολικό κόστος €83.000,00.
5. Τον Νοέμβριο του 2016 έχει ολοκληρωθεί η εργασία για συντήρηση της Αίθουσας Πολλαπλής Χρήσης με βελτίωση της ηχητικής της αίθουσας, ηλεκτρολογική αναβάθμιση, πλήρη συντήρηση των χώρων υγιεινής και αντικατάσταση των αποχωρητηρίων Τουρκικού τύπου. Το κόστος ανήλθε στις €50.000,00.
6. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού παρευρέθηκε στο σχολείο στις 13/2/2017 σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο και Μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπου λήφθηκαν αποφάσεις για μέτρα προς επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Λύκειο Βεργίνας. Αναφορικά με την υλικοτεχνική υποδομή δόθηκαν οδηγίες στην Σχολική Εφορεία για άμεση επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, και στις Τεχνικές Υπηρεσίες για ιεράρχηση και υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων.
7. Για το 2017 δεν προγραμματίζονται έργα καθότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις. Θα καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης κονδυλίου από εξοικονομήσεις για πρόσθετη συντήρηση του σχολείου.»

http://www2.parliament.cy/parliamen…/…/23_06_011_01_277.htm…

Κοινώς, από την κατασκευή του κτηρίου αυτού, όλοι γνωρίζανε πως η τοποθεσία ήταν λάθος. Τόσο λόγω του ποταμού – βάλτου, όσο και λόγω των αργιλικών εδαφών, συνθήκες που (προφανώς και) δεν παρουσιάστηκαν αίφνης. Κι όμως το έργο αυτό προχώρησε. Αν δεν γνώριζαν, τότε εύκολα μπορεί κανείς να μιλήσει για (εγκληματική) αμέλεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ενημέρωσης www.larnakaonline.com.cy στις 30 Οκτωβρίου 2018, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κος Κώστας Χαμπιαούρης συναντήθηκε με αρμόδιους της Σχολικής Εφορείας της Λάρνακας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτήρια της πόλης και της επαρχίας. Για το Λύκειο Βεργίνας, δήλωσε συγκεκριμένα:

«…τα έργα που έχουν ξεκινήσει στο Λύκειο Βεργίνας, για τα οποία έχει δοθεί ένα ποσό της τάξης των 200 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ…»

http://larnakaonline.com.cy/…/o-ypourgos-paideias-sti-lar…/…

200 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή ποσό που από τις 27 του Σεπτέμβρη είχε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής δημόσια καταγγείλει ως… «κοροϊδία» ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Ποσό που εμμέσως πλην σαφώς κατήγγειλε από τις αρχές του Σεπτέμβρη ο Σχολικός Έφορος κ. Γιώργος Αντρέου ως ότι θα δοθεί για… βάψιμο και επιδιόρθωση των πατωμάτων, χαρακτηρίζοντάς το ως «τρύπα στο νερό για την κατάσταση που βρίσκεται το σχολείο μας».

Ποσό που παραπλήσιο του, σύμφωνα με τα πρακτικά της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής είχε άλλωστε δοθεί και μόλις 3 χρόνια πριν, αλλά ως… «τρύπα στο νερό» βυθίστηκε στον βάλτο του Λυκείου Βεργίνας, με αποτέλεσμα το Σχολείο να ξαναβρεθεί στην κατάσταση που σήμερα πάλι βρίσκεται.

Όσο για στοιχειώδη αποδεικτικά ασφάλειας, μια στατική μελέτη, ένα πιστοποιητικό ή έστω μια βεβαίωση, έγγραφα αυτονόητα και που κοστίζουν σαφώς λιγότερο από κάθε άλλο ποσό και που τουλάχιστον θα βεβαίωναν πως μετά από τόσες καθιζήσεις, τόσες διαβρώσεις και τόσες κατασκευαστικές ατασθαλίες αυτός εδώ ο τοίχος που τώρα εγώ (ως κράτος) πληρώνω για να πάω να βάψω, δεν θα χρειαστεί αύριο να γκρεμιστεί, ούτε λόγος να γίνεται.

Κι όλα αυτά σε έναν χώρο που «βγάζει» αναμενόμενα σεισμούς μεγέθους 5,6-6,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, λόγω της σύγκλισης τριών τεκτονικών πλακών, όπως άλλωστε αναφέρει και σχετικό άρθρο στο www.reporter.com.cy στις 12/05/2016 όπως και φωτογραφία «ΧΑΡΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» που ξεχωριστά επισυνάπτεται:

«Γενικά η Κύπρος, πάντως, βρίσκεται σε μια σεισμογόνο ζώνη και ολόκληρο το νησί μπορεί να θεωρηθεί σεισμόπληκτη περιοχή. Όμως, η πιο σεισμόπληκτη περιοχή της Κύπρου είναι η παράκτια ζώνη που εκτείνεται από την Πάφο έως την Αμμόχωστο, διαμέσου της Λεμεσού και της Λάρνακας».

http://www.reporter.com.cy/local-news/article/62908/

Τελικά, τι είναι άραγε το Λύκειο Βεργίνας;

Ένα πηγάδι δίχως πάτο, η κότα που γεννάει χρυσά αυγά ή ένα ακόμα πεδίο επίδειξης του στρουθοκαμηλισμού που διακρίνει σε όλες τις μορφές την σύγχρονη κοινωνία μας ;

Όπως και να ‘χει, καλή τύχη και ο Θεός να προσέχει τις 1000 και πλέον ψυχές (εκπαιδευτικοί, μαθητές Λυκείου, Αθλητικού και Εσπερινού, γονείς και προσωπικό) που τόσα χρόνια κυκλοφορούσαν, κυκλοφορούν και θα κυκλοφορούν εκεί καθημερινά.

Υ.Γ.: Το βίντεο επαναδημοσιεύεται έπειτα από σχετική δημόσια ανάρτησή του στις 6 του Σεπτέμβρη, στην «Ομάδα Πρωτοβουλίας για την προάσπιση του Δημοσίου Σχολείου»

Posted by George Kalogerakos on Sunday, November 4, 2018

https://www.facebook.com/groups/187431975453369/

Υπόψην των

Παγκύπρια Συνομοσπονδία Μέσης Εκπαίδευσης

Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης Και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λάρνακας

Σύνδεσμος Γονέων & Κηδεμόνων Λύκειου Βεργίνας Λάρνακα

https://www.facebook.com/%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CF…/

https://www.facebook.com/%CE%9F%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%80%CE…/

https://www.facebook.com/%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF…/

Tο κείμενο αναρτήθηκε από τον Γιώργο Καλογεράκο.

Σχετικά νέα

X
Translate »