Οικονομία

Λεμεσός ή Λάρνακα η αφετηρία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας

Πηγή: economytoday.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com


Τέλος της επόμενης Άνοιξης αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δρομολόγιο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε ότι κορωνοϊού επιτρέποντος το πρώτο δρομολόγιο αναμένεται να γίνει στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου του 2021.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το δρομολόγιο που θα ενώνει την Κύπρο με την Ελλάδα θα έχει ως αφετηρία το Λιμάνι Λεμεσού ή το Λιμάνι της Λάρνακας.

Επιδότηση από το κράτος 5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει την έγκριση στην Κυπριακή Δημοκρατία για να επιδοτήσει  την ακτοπλοϊκή γραμμή, με τα ποσά που θα επιχορηγηθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την σύνδεση να κυμαίνονται στα 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως με χρονική διάρκεια της επιχορήγησης τα τρία χρόνια.

Η επιδότηση θα έχει ως στόχο την επιβατική κίνηση και όχι το εμπορικό φορτίο των πλοίων.

Κόμιστρο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης

Επίσης, το κόμιστρο της διαδρομής παραμένει στο ύψος το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί αλλά αναμένεται η εικόνα να είναι πιο ξεκάθαρη μέσα στον Δεκέμβριο, όταν θα αναλυθούν τα λιμενικά τέλη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προηγούμενες ανακοινώσεις τα κόμιστρα ορίζονται στα 50 ευρώ για εισητήριο μονής διαδρομής και στα 80 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Το εισιτήριο για μονή καμπίνα ορίζεται στα 80 ευρώ για μονή διαδρομή και στα 120 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Τα παιδιά μέχρι 24 μηνών θα ταξιδεύουν δωρεάν, ενώ από 2 έως 12 ετών θα υπόκεινται σε διαφοροποιημένα ή μειωμένα κόμιστρα.

Τα οχήματα θα κοστίζουν 75 ευρώ για τη μονή διαδρομή και 150 ευρώ μετ’ επιστροφής, ενώ οι μοτοσικλέτες των επιβατών θα κοστίζουν 50 ευρώ για μονή διαδρομή και 100 ευρώ μετ’ επιστροφής. Οι τιμές αυτές δεν περιλαμβάνουν τους λιμενικούς φόρους.

Συχνότητα και προσφοριοδότες

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η συχνότητα, της τακτικής γραμμής όπως την αποκάλεσε, θα είναι εβδομαδιαία βάση  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ τους χειμερινούς θα υπάρχει το δρομολόγιο είτε κάθε δεκαπενθήμερο είτε μηνιαίως.

Στους ενδιαφερόμενους προσφοριοδότες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση θα δοθεί και η επιλογή να επιλέξουν και ένα ενδιάμεσο προορισμό στο ταξίδι μεταξύ Κύπρου και Πειραιά, πιθανότατα κάποιο ελληνικό νησί.

Υπάρχουν γύρω στις 5 με 8 εταιρείες που δήλωσαν ότι θα υποβάλουν προσφορά για να αναλάβουν την διεκπεραίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Σχετικά νέα

X
Translate »