ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Λάρνακα: Το βάρος στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αλυκών και στην ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων το 2024

Πηγή: dialogos.com.cy

Βύρας: «Θα δώσουμε έμφαση σ’ αυτά τα έργα τα οποία απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες»

Έμφαση σε δύο περίπλοκα έργα θα δώσει ο Δήμος Λάρνακας το 2024, όπως ανέφερε ο δήμαρχος. Μιλώντας στο πρόσφατο πρόγευμα εργασίας με εκπρόσωπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι ο προγραμματισμός του δήμου για τη νέα χρονιά έχει σε υψηλή θέση την προώθηση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αλυκών Λάρνακας και του πρότζεκτ ενοποίησης τριών μεγάλων αρχαιολογικών χώρων. «Πλέον θα εργαστούμε περισσότερο πάνω σ’ αυτά τα έργα, τα οποία προβλέπεται ότι θα υλοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο λόγω του ότι απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες που πρέπει να “τρέξουν”, με την εμπλοκή διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων, όπως το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αρχαιοτήτων», ανέφερε ο δήμαρχος.

Και τα δύο έργα θα σχεδιαστούν με τη μέθοδο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και οι δύο διαγωνισμοί υπολογίζεται ότι θα προκηρυχθούν στις αρχές του 2024 χωρίς να μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση για το χρόνο προκήρυξης κυρίως σε ό,τι αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους αν λάβει κανείς υπόψιν την παροιμιώδη δυσκολία διεκπεραίωσης τέτοιων διαδικασιών από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε την αλλαγή των αρχικών πλάνων για το Περιβαλλοντικό Κέντρο του συμπλέγματος των Αλυκών.

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν τα πλάνα αλλάζουν και μπαίνουν σε πιο ολιστική βάση αφού το σχέδιο δεν αφορά πια μόνο την ανέγερση ενός κτιρίου όπου θα γίνεται περιβαλλοντική ενημέρωση. Όπως συμφωνήθηκε, ο Δήμος Λάρνακας αναλαμβάνει εξ υπαρχής το σχεδιασμό μιας ευρύτερης ανάπτυξης που θα εκτείνεται σε σχεδόν 60 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και θα συμβάλει επιτέλους ώστε να αποκτήσει την αίγλη και σημασία που του αναλογεί ο κρυμμένος θησαυρός που λέγεται Αλυκές Λάρνακας.

Σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί, το αρχικό σχέδιο του 2009 εγκαταλείπεται και αντικαθίσταται από ένα συνολικό σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει ευρύτερες αναπτύξεις σε μια μεγάλη δασική έκταση 58 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, επίκεντρο της οποίας θα είναι το Περιβαλλοντικό Κέντρο, το οποίο θα στεγαστεί στο κτίριο της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους (πρώην λεπροκομείο) με τις κατάλληλες μετατροπές.

Σε ό,τι αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους, ο Δήμος Λάρνακας προγραμμάτιζε προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού το περασμένο Φθινόπωρο, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Οι διαδικασίες αυτές αφορούν την πρώτη φάση του έργου με την οποία θα ενοποιηθούν το ανακαινισμένο αρχαιολογικό μουσείο με το αρχαίο λιμάνι και το ψηφιδωτό των Άθλων του Ηρακλή στην οδό Αγίου Νεοφύτου. Στη δεύτερη φάση προγραμματίζεται να προστεθεί το Αρχαίο Κίτιο και η περιοχή Χρυσοπολίτισσας, αλλά στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Οι όροι εντολής που θα δοθούν στους αρχιτέκτονες έχουν ως βάση τη δημιουργία ενός συστήματος πεζογεφυρών και διαδρομών μέσα από τον ιστό της πόλης με τις οποίες θα συνδεθούν οι τρεις αρχαιολογικοί χώροι. Κατασκευαστικά, το κομμάτι της σύνδεσης του μουσείου με το αρχαίο λιμάνι είναι σχετικά απλό, ωστόσο τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα όσον αφορά το τμήμα που θα συνδέσει το μουσείο με το σημείο του ψηφιδωτού επειδή παρεμβάλλονται δύο δρόμοι και οικιστική περιοχή. Εκεί θα δημιουργηθεί σίγουρα πεζογέφυρα που θα είναι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του όλου έργου αφού θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν την εμπειρία της ύπαρξης της αρχαίας πόλης κάτω από τη σύγχρονη. Επιπρόσθετα, θα γίνει περίφραξη στο χώρο όπου βρίσκεται το αρχαίο λιμάνι και διαμόρφωση της περιοχής στην οποία εντοπίστηκε το σπουδαίο ψηφιδωτό.

Τα δύο έργα συνολικά εκτιμάται ότι θα κοστίσουν περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ, τρία εκατομμύρια το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αλυκών και τέσσερα εκατομμύρια ευρώ η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.

Σχετικά νέα

X
Translate »