Uncategorized

Λάρνακα: Προκηρύσσεται ο Α’ Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός ποιήματος

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το «Βιβλιολογείον» προκηρύσσουν τον Α ́ Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό ποιήματος με την ονομασία « Ιερότητα της γραφής» – 2023.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Δημοτικής (Ε ́+Στ ́τάξεις), Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Τον διαγωνισμό αθλοθετεί η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου και για μαθητές/μαθήτριες Λυκείου το Α Βραβείο θα λάβει 400 ευρώ, το Β Βραβείο 300 ευρώ και το Γ Βραβείο 200 ευρώ. Για μαθητές /μαθήτριες Γυμνασίου και Δημοτικού το Α Βραβείο θα πάρει 300 ευρώ, το Β Βραβείο 200 και το Γ Βραβείο 100 ευρώ».

Ο διαγωνισμός θα αρχίσει «στις 16 Ιανουαρίου και θα λήξει στις 16 Φεβρουαρίου και σημειώνεται ότι για όσους αποστείλουν μέσω ταχυδρομείου, λαμβάνεται ως αποδεικτικό στοιχείο η σφραγίδα του Ταχυδρομείου. Κάθε συμμετοχή που θα σταλεί εκτός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου θα θεωρείται εκπρόθεσμη και δεν θα γίνεται αποδεκτή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για τη Δημοτική εκπαίδευση το θέμα του διαγωνισμού θα είναι «αγάπη και ειρήνη στη γη», για τον Γυμνασιακό κύκλο «Ζώντας σε μια πατρίδα με κατεχόμενα εδάφη – 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή» και για τον Λυκειακό κύκλο το θέμα θα είναι «Κλιματική κρίση και αλλαγή». Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετάσχουν με ένα μόνο ποίημα έκτασης μέχρι 30 στίχους που να μην έχει δημοσιευθεί σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η Κριτική Επιτροπή “θα επιδείξει ιδιαίτερη αυστηρότητα στην τήρηση του ανώτατου ορίου των στίχων από τους συγγραφείς των κειμένων, ενώ τα ποιήματα που θα υποβληθούν θα πρέπει να είναι στα ελληνικά, σε γραμματοσειρά 12 Times New Roman, διάστιχο 1.5 και να υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά».

Η υποβολή των προτάσεων μπορεί να γίνει «είτε μέσω ηλεκτρονικής φόρμας στη διεύθυνση eleni.poetry@cytanet.com.cy όπου θα συμπληρώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία του/της διαγωνιζομένου/-νης, είτε μέσω ταχυδρομείου, στην διεύθυνση «Για Διαγωνισμό Ποίησης « Ιερότητα της Γραφής 2023» Μακαρίου Γ’ 19 7550 Κίτι, όπου θα αποστέλλονται 3 αντίγραφα (σε γραμματοσειρά 12 Times New Roman ελληνικά, διάστιχο 1.5) και ένα cd που θα περιέχει το αρχείο με το κείμενο. Επίσης, θα εσωκλείεται έγγραφο, το οποίο θα φέρει το όνομα, επώνυμο και  πατρώνυμο, τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, το τηλέφωνο επικοινωνίας και την ηλεκτρονική διεύθυνση του υποψηφίου».

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού «από το σύνολο των συμμετοχών θα διακριθούν τριάντα (30) ποιήματα, δέκα (10) από κάθε βαθμίδα που θα εκδοθούν α. σε έντυπη ειδική συλλογή και β. Θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας / Ελλάδα. Για τη συγκεκριμένη έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα και αποδέχονται ότι το μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου στα βιβλιοπωλεία που αντιστοιχεί στο ποσοστό των δικαιωμάτων των συγγραφέων θα παραχωρηθεί στο «Βιβλιολογείον».

Επίσης η «τελική απόφαση της Κριτικής Επιτροπής δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και είναι οριστική. Σε όλους τους διακριθέντες θα απονεμηθεί έπαινος και τιμητικό δίπλωμα. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η βράβευση και η απονομή επαίνων και τιμητικών διπλωμάτων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση – ημερίδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας ( 20-23 Απριλίου 2023)».

Ακόμα “οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να μεταβάλουν τις ημερομηνίες του Διαγωνισμού, ενώ η συμμετοχή σ’ αυτόν προϋποθέτει και συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή του συνόλου των συγκεκριμένων όρων».

Σημειώνεται ότι «Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής είναι ο Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος, ποιητής, Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Π.Δ.Μ.) και Αντιπρόεδρος η Αρτεμίου – Φωτιάδου Ελένη, ποιήτρια, Eπιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης».

Μέλη της Κριτικής Επιτροπής είναι οι «Καλογήρου Τζίνα, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και Διδακτικής, Αντωνιάδου-Χριστοφίδου  ́Ανδρη, ποιήτρια, Τέως Εκπαιδευτικός, Κρεμμύδας Κώστας, ποιητής, εκδότης, Χλωπτσιούδης Δήμος, ποιητής, υποψήφιος διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής (Π.Δ.Μ.) και Τιμοθέου Αντρέας, ποιητής, Εκπαιδευτικός».

Σχετικά νέα

X
Translate »