Νέες Αφίξεις

Λάρνακα: Παραδίδεται αύριο 23 Ιανουαρίου και ετοιμάζεται για εγκαίνια η νέα Δημοτική Αγορά

Πηγή: dialogos.com.cy

Στόχος να ανοίξει για το κοινό την 1η Μαρτίου το πιο πολυαναμενόμενο έργο των τελευταίων χρόνων

Σχέδιο οφελημάτων LarnaCARD 
Έχεις επιχείρηση στην πόλη και επαρχία Λάρνακας; Συμμετέχεις ΔΩΡΕΑΝ  
Για πληροφορίες και δήλωση ενδιαφέροντος ΕΔΩ

Μετά από τρία χρόνια καθυστερήσεων, ταλαιπωρίας και προβλημάτων, έφτασε επιτέλους η ώρα για τον κόσμο της Λάρνακας και τους επισκέπτες της πόλης του Ζήνωνα να απολαύσουν το πιο πολυαναμενόμενο έργο στην καρδιά της πόλης. Στις 23 Ιανουαρίου 2023 ο εργολάβος της νέας Δημοτικής Αγοράς παραδίδει στον Δήμο Λάρνακας το έργο το οποίο ετοιμάζεται για εγκαίνια. Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας επιβεβαίωσε με δήλωσή του στη «Χ» ότι η εργοληπτική εταιρεία απέστειλε επιστολή στο δήμο, με την οποία ενημερώνει ότι τη Δευτέρα 23 του μήνα θα παραδώσει την Αγορά στον ιδιοκτήτη της. «Έχουν τελειώσει σχεδόν όλες οι εργασίες και έχουν γίνει και όλες οι επιδιορθώσεις στις κακοτεχνίες. Μόλις παραλάβουμε να έρθουμε σε επαφή με τους καταστηματάρχες για να ορίσουμε ημερομηνία ανοίγματος στο κοινό», δήλωσε ο Ανδρέας Βύρας. Στόχος, συνέχισε, είναι να ανοίξει η Αγορά την 1η Μαρτίου, κάτι ωστόσο που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα είναι έτοιμοι οι καταστηματάρχες για να αρχίσουν να υποδέχονται τον κόσμο.

Το μεγαλεπήβολο έργο ολοκληρώνεται με τρία χρόνια καθυστέρηση και σχεδόν πέντε χρόνια μετά την έναρξη εργασιών, κάτι που, σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας, οφείλεται στον αρχικό ανάδοχο εργολάβο ο οποίος δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα να τερματιστεί το συμβόλαιο. Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018 με χρονοδιάγραμμα 18 μηνών, ωστόσο από τον Μάρτιο του 2020 θα φτάσουμε τελικά στον Μάρτιο του 2023 για να ανοίξει τις πόρτες της η Αγορά. Αυτές οι τεράστιες καθυστερήσεις ανάγκασαν τον Δήμο Λάρνακας να τερματίσει την αρχική σύμβαση την περασμένη άνοιξη και να αναθέσει την αποπεράτωση σε άλλη εταιρεία, η οποία παραδίδει το έργο σε μια εβδομάδα από αύριο.

Το ένα μέρος του έργου, που είναι ο τριώροφος χώρος στάθμευσης, είναι ήδη ολοκληρωμένο και χρησιμοποιείται από το κοινό κανονικά, με τον Δήμο Λάρνακας να επιτρέπει μάλιστα τη δωρεάν στάθμευση για κάποιο χρονικό διάστημα σε μια προσπάθεια να τονώσει την κίνηση στο εμπορικό κέντρο.

Η πρώτη φάση του πολυώροφου χώρου στάθμευσης αποτελείται από τρία επίπεδα συνολικής χωρητικότητας 80 αυτοκινήτων με προοπτική επέκτασης στη δεύτερη φάση, με άλλα τρία επίπεδα στα οποία θα χωρούν άλλα 100 αυτοκίνητα.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθ’ αυτή την καινούργια Αγορά, πρόκειται, όπως προαναφέραμε, για το πιο πολυαναμενόμενο έργο που κατασκευάζεται στην καρδιά της πόλης, το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει περαιτέρω μεγάλη ώθηση στο παζάρι αλλά και στην κοινωνική ζωή.

Στα καταστήματα θα πωλούνται φθαρτά, φρούτα, ξηροί καρποί, αλλαντικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, είδη τοπικής χειροτεχνίας και παραδοσιακά ποτά.

Processed with VSCO with preset

Επιπρόσθετα, δημιουργείται ανοικτός τοπιοτεχνημένος χώρος όπου θα λειτουργεί η υπαίθρια λιανική αγορά (παζάρι) με στέγαστρο τύπου τέντας για περίπου 30 πωλητές /παραγωγούς. Η υπαίθρια αγορά θα λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα και τις υπόλοιπες μέρες ο χώρος θα χρησιμοποιείται για εκθέσεις προϊόντων, όπως λουλούδια, φυτά, βιβλία και είδη χειροτεχνίας.

Η Δημοτική Αγορά έχει συνολικό εμβαδό 2.000 τ.μ. και αποτελείται από ισόγειο και μεσοπάτωμα. Στο ισόγειο διαμορφώνονται 11 ανοικτά καταστήματα κυκλικής μορφής, τα οποία θα φιλοξενούν συνολικά 20 περίπτερα, κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής και αποθηκευτικοί χώροι. Οι χώροι των ανοικτών καταστημάτων καταλαμβάνουν περίπου 700 τ.μ., ενώ τα υπόλοιπα 1.200 τ.μ. αποτελούν τοπιοτεχνημένους χώρους πρασίνου. Στο μεσοπάτωμα έχουν διαμορφωθεί 4 εστιατόρια-σνακ μπαρ με εμβαδό περίπου 125 τ.μ. το καθένα, μικρή γκαλερί με εμβαδό περίπου 110 τ.μ. και υπαίθριος εκθεσιακός χώρος. Στην οροφή του κτιρίου θα τοποθετηθεί φυτεμένο δώμα με αρωματικά κυπριακά φυτά, όπου θα χωροθετηθούν 3 μπαρ χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων.

Processed with VSCO with preset

Το άνοιγμα της νέας Δημοτικής Αγοράς του Δήμου Λάρνακας σηματοδοτεί και το κλείσιμο του πρώτου κύκλου συγχρηματοδοτούμενων έργων από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Δημοτική Αρχή βρίσκεται αυτό το διάστημα σε εντατικούς ρυθμούς σχεδιασμού του δεύτερου κύκλου με πολλά νέα έργα.

Σχετικά νέα

X
Translate »