Οικονομία

Λάρνακα: Μόνο το 15% των κλινών έχουν επαναλειτουργήσει

Πηγή: stockwatch.com.cy

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Για τον χειρότερο Αύγουστο των τελευταίων δεκαετιών ετοιμάζονται τα πλείστα ξενοδοχεία της Κύπρου, που παραμένουν κλειστά καθώς οι προσδοκίες για ροή τουριστών από μεγάλες τουριστικές αγορές διαψεύδονται ενώ οι εγχώριοι θαμώνες δεν είναι αρκετοί για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Έρευνα της StockWatch σε διάφορες περιοχές δείχνει ότι επαναλειτούργησαν κυρίως μεγάλα ξενοδοχεία που προσφέρουν περίπου το 40% των κλινών που είναι διαθέσιμες στην Κύπρο, με προοπτική κάποιας αύξησης τον Αύγουστο, που δεν αναμένεται όμως να αλλάξει την απογοητευτική εικόνα που υπάρχει στην ξενοδοχειακή αγορά.

Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ξενοδοχείων που άνοιξαν είναι μικρότερος του 20% του συνόλου των ξενοδοχείων στην Κύπρο.

Απογοητευτική είναι η κατάσταση στην Πάφο ενώ μικρή βελτίωση παρουσιάζει το άνοιγμα ξενοδοχείων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, που αναμένει ντόπιους παραθεριστές.

Η τοποθέτηση της Βρετανίας στη δεύτερη κατηγορία χωρών, που συνεπάγεται ελέγχους για τον ιό πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους ξενοδόχους, αλλά επιβεβαίωση της δύσκολης κατάστασης που θα αντιμετωπίσουν το υπόλοιπο του 2020 αλλά και μεγάλο μέρος του 2021.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι στην επαρχία επαναλειτούργησαν 54 τουριστικές μονάδες (271 σύνολο) ενώ προγραμματίζεται η λειτουργία και άλλων μονάδων εντός του Αυγούστου, διευκρινίζοντας ότι από το σύνολο των 29,621 κλινών λειτουργούν σήμερα οι 11,496, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 38,8% είναι στη διάθεση της εγχώριας αγοράς και των λιγοστών τουριστών, υπέδειξε.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Αύγουστος θα είναι ο χειρότερος Αύγουστος των τελευταίων δεκαετιών».

Σημείωσε ότι ενόσω η Βρετανία βρίσκεται στην κατηγορία Β, δεν πρόκειται να ταξιδέψουν οι βρετανοί τουρίστες στην Κύπρο και τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρατήσεις από τη βρετανική αγορά ενώ όσες υπήρχαν στο σύστημα ακυρώθηκαν.

Επεσήμανε ότι «αρχίσαμε να μιλούμε ήδη με τους διοργανωτές ταξιδιών για την τουριστική σεζόν 2021 η οποία σίγουρα δεν θα είναι όπως το 2019, λόγω της συρρίκνωσης των αεροπορικών εταιρειών και των αλυσιδωτών προβλημάτων που προκλήθηκαν. Στο μόνο που ελπίζουμε είναι να πάνε όλα καλά με την πανδημία ώστε το 2021 να έχουμε μια καλύτερη σεζόν από τη φετινή».

 

Λάρνακα

Μεγαλύτερη η απογοήτευση για τη Λάρνακα, δήλωσε η πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου ξενοδόχων Ιωάννα Φλωρεντιάδου, διότι όπως είπε μόνο δυο μεγάλα ξενοδοχεία επαναλειτούργησαν και αρκετές μικρές μονάδες, με αποτέλεσμα από τις 6,277 κλίνες να επαναλειτουργήσει περίπου μόνο το 15%.

Υπενθύμισε ότι οι τουριστικοί πράκτορες ξεκαθάρισαν ότι ενόσω ισχύει η προϋπόθεση του τεστ οι βρετανοί δεν επιθυμούν να έρθουν στην Κύπρο. Σημείωσε εντούτοις ότι εάν έρθει τελικά μεμονωμένα ένας αριθμός βρετανών τουριστών θα είναι υπεύθυνοι διότι η κατηγορία Β εξασκεί μια πίεση ώστε να είναι πιο προσεκτικοί στη μετάβαση τους στο εξωτερικό.

Εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει να είναι καλή η επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου και άφησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ίσως να δοθεί μια ώθηση στον τουρισμό αν και πρόκειται για τους δύο τελευταίους μήνες της σεζόν.

Η κ. Φλωρεντιάδου, κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το μέτρο που προνοεί την εργοδότηση του 50% των υπάλληλων όταν ένα ξενοδοχείο επαναλειτουργήσει από την 1η Αυγούστου, διότι σημείωσε ότι όταν είχε αποφασιστεί το συγκριμένο μέτρο ήταν διαφορετικές οι συνθήκες και επικρατούσε μια αισιοδοξία ότι θα υπήρχε μια σχετική ροή τουριστών.

«Υπό τις σημερινές συνθήκες το μέτρο αυτό λειτουργεί αρνητικά στην απόφαση των ξενοδόχων για επαναλειτουργία των μονάδων τους, γι’ αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να το αναθεωρήσει και προσαρμόσει στα σημερινά δεδομένα», υπέδειξε.

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »