Going out

Λάρνακα: Μάθαμε τις πρώτες λεπτομέρειες και το χωριό που θα φιλοξενήσει το 18ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας

Πηγή: www.avant-garde.com.cy

Ένα από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά φεστιβάλ της Κύπρου ετοιμάζει και φέτος πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες τους

 

Η έδρα του Συλλόγου είναι η Ορεινή Λάρνακα και κάθε χρόνο ένα από τα πανέμορφα χωριά της περιοχής αυτής του τόπου μας αναλαμβάνει να το φιλοξενήσει. Το 2022, το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας πραγματοποιήθηκε στον πανέμορφο Άγιο Θεόδωρο, κοινότητα όπου διατηρεί ο Σύλλογος Γυναικών Υπάιθρου Λάρνακας και το οίκημά του.

Πάμε Αναφωτία 

Μετά την επιτυχημένη περσινή διοργάνωση στο Άγιο Θεόδωρο φέτος το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας θα μας ταξιδέψει μέχρι την όμορφη, μικρή κοινότητα της Αναφωτίας. Το χωριό είναι κτισμένο στις πλαγιές ενός χαμηλού λόφου και προσφέρει υπέροχη θέα.

Το όνομα της Αναφωτίας, προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «η αναφωτίς, της αναφωτίδος» που σημαίνει φως ή άνοιγμα που επιτρέπει στο φως του ηλίου να εισέρχεται και να φωτίζει τα σκοτεινά δωμάτια. Στα νέα ελληνικά ονομάζεται φεγγίτης, φωταγωγός, και στην κυπριακή διάλεκτο η αρσέρα. Κατά πάσαν πιθανότητα λοιπόν, το χωριό ονομάστηκε έτσι, λόγω του άπλετου φωτός που περιλούζεται.

Μια δεύτερη εκδοχή θέλει το χωριό να παίρνει το όνομά του, από το γεγονός ότι, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, στην Αναφωτία υπήρχαν πύργοι με ενόπλους φρουρούς, τους λεγομένους Βιγλιότες, οι οποίοι παρατηρούσαν αν πλησίαζαν εχθροί. Κάθε φορά που πλησίαζαν εχθροί άναβαν φωτιές ώστε να προειδοποιήσουν τους κατοίκους αλλά και τους ενόπλους των άλλων πύργων. Βάσει λοιπόν αυτού, η ονομασία του χωριού, προέρχεται από την πρόθεση «ανά» και την λέξη «φωτιά». Η πιο πάνω εκδοχή ενισχύεται και από το γεγονός ότι στην Αναφωτία υπάρχει τοπωνύμιο που ονομάζεται Βίγλες.

Αμπέλου Γεύσεις 

Το Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει και ένα τίτλο για την εκάστοτε διοργάνωση με έμπνευση από την κοινότητα που το φιλοξενεί. Οι κάτοικοι της Αναφωτίας ασχολούνταν με την καλλιέργεια των αμπελιών και παλαιότερα η αμπελοκαλλιέργεια στην Αναφωτία ήταν μια από τις βασικές καλλιέργειες του χωριού. Με έμπνευση την αμπελοκαλλιέργει στην Αναφωτία το Φεστιβάλ φέτος θα μας μυήσει στον κόσμο του αμπελιού και των όλων των προϊόντων που παράγονται από το σταφύλι. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα κρασιά, ο παλουζές και όλα τα παράγωγα του σταφυλιού. Επιπλέον, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πάτημα σταφιλιών, απόσταξη ζιβανίας, παρασκευή σουτζιούκκου και φυσικά των μακαρονιών της σμίλας ΠΓΕ προϊόν της περιοχής.

7

Φιλοξενίες

Δύο αγαπημένα μας πρόσωπα και φίλοι του Φεστιβάλ, ο γνωστός σεφ Χρίστος Χριστοδούλου και η δημοφιλής μαγείρισσα Χρύσω Λέφου θα βρίσκονται και φέτος στη διοργάνωση για live μαγειρικές επιδείξεις και να μας απαντήσουν σε όλες μας τις απορίες. Ο Σύλλογος επεκτείνει τις συνεργασίες του και διευρύνει το πεδίο των σχέσεων του τόσο με άλλους συλλόγους στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Έτσι, φέτος στην Αναφωτία την 1η Οκτωβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Σύλλογο Γυναικών Kolo από την Πολωνία και τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Σοφράς από το Λιβάδι Ελασσόνας.

Οι Πολωνές φίλες του φεστιβάλ θα μας φτιάξουν νόστιμα doublings ενώ οι κυρίες από την Ελασσόνα θα μας προσφέρουν εξαιρετικές παραδοσιακές πίτες της περιοχής τους.

Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει και φέτος πολλά περίπτερα με διάφορα παραδοσιακά και άλλα προϊόντα της ευρύτερης περιοχής από όλα τα χωριά της Ορεινής και Ημιορεινής Λάρνακας από όπου θα μπορείτε να δοκιμάσετε, να δείτε, να γνωρίσετε και να προμηθευτείτε όλο αυτό τον πλούτο της περιοχής. Παράλληλα, δεν θα μπορούσε να λείψει ο χορός, η μουσική και φυσικά η φιλοξενία των ανθρώπων του φεστιβάλ.

Σύντομα θα γνωρίζουμε ακόμα περισσότερα αλλά προς το παρόν κρατήστε την ημερομηνία διεξαγωγής του Φεστιβάλ την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στην όμορφη Αναφωτία!

Σχετικά νέα

X
Translate »