ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Λάρνακα: Για πρώτη φορά στην Κύπρο αρχαία ερείπια αναστηλώνονται εικονικά (ΒΙΝΤΕΟ)

Για πρώτη φορά στην Κύπρο αρχαία ερείπια και συγκεκριμένα του Αρχαίου Λιμανιού Κιτίου στη Λάρνακα, αναστηλώνονται εικονικά σε τρισδιάστατη μορφή, λαμβάνοντας μάλιστα και διεθνή διάκριση από Συνομοσπονδία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε ανακοίνωση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) αναφέρεται ότι «η Εταιρεία και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου ΟΝΕΚ) βραβεύθηκαν για το κοινό τους έργο που αφορά στην τρισδιάστατη Εικονική Αναστήλωση του Αρχαίου Λιμανιού του Κιτίου (Ancient Port of Kition 3D Virtual Reconstruction). Η διεθνής διάκριση απονεμήθηκε από τη Διεθνή Συνομοσπονδία “The Phoenicians` Route” του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην κατηγορία “Innovative and creative enhancement of a cultural/archaeological site”.

Το βραβείο παρέλαβε στη Σικελία εκ μέρους των δύο Οργανισμών η Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας The Phoenicians’ Route Έλενα Τάνου η οποία το παρέδωσε στους Προέδρους του ΟΝΕΚ, της ΕΤΑΠ Λάρνακας και στον Δήμαρχο Λάρνακας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021 στον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Λιμανιού Κιτίου.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Κύπρο αρχαία ερείπια αναστηλώνονται εικονικά σε τρισδιάστατη μορφή. Η συγκεκριμένη βράβευση αποτελεί το επιστέγασμα σειράς κοινών πρωτοβουλιών της ΕΤΑΠ Λάρνακας και του ΟΝΕΚ που αφορούν ψηφιακές αναβαθμίσεις σημαντικών μνημείων της Περιφέρειας Λάρνακας, ενώ το έργο αφορά στην τρισδιάστατη εικονική αναστήλωση του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου σε πέντε χρονολογικές φάσεις, από το 900 π.Χ. έως το 300 π.Χ».

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση του έργου «αξιοποιήθηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα και μελέτες της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα λογισμικό πρόγραμμα το οποίο σε συνδυασμό με τον εξοπλισμό virtual reality να δώσει τη δυνατότητα στον χρήστη να δει τρισδιάστατα το αρχαίο λιμάνι και τον περιβάλλοντα χώρο ακριβώς όπως ήταν πριν από 2.500 χιλιάδες χρόνια».

Πρόκειται, αναφέρεται, «για μια καθ’ όλα διαδραστική και καινοτόμα εμπειρία η οποία ταξιδεύει πίσω στον χρόνο τον χρήστη δίνοντας του τη δυνατότητα να δει τις κεκλιμένες ράμπες και τη ρυμούλκηση των πλοίων πάνω σε αυτές, τις τριήρεις, το ιερό και τα εργαστήρια που βρίσκονταν γύρω από το λιμάνι».

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι «αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στον αρχαιολογικό χώρο ενσωματώθηκαν στο τρισδιάστατο βίντεο, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορέσει να τα δει υπό μορφή 360° και να μάθει πληροφορίες γι’ αυτά. Σημειώνεται ότι η διεθνής διάκριση συμπίπτει χρονικά με την επανέναρξη των ανασκαφών – μετά την πάροδο πολλών ετών – στον χώρο του αρχαίου λιμανιού, από τη γαλλική αρχαιολογική αποστολή, δίνοντας έτσι ουσιαστικά το έναυσμα για τη σταδιακή δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Πάρκου Λάρνακας».

Κατά την τελετή παράδοσης του βραβείου, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι «η διάκριση τιμά την πόλη και τη χώρα μας διεθνώς, αναδεικνύοντας τον σύγχρονο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουμε την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό μας».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κλεάνθης Κουτσόφτας ανέφερε ότι «το έργο και η σημαντική αυτή βράβευση αποτελούν απτό παράδειγμα του πως η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς κλάδους, για να προσφέρει καινοτόμες λύσεις και εμπειρίες».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «εξήρε το άριστο αποτέλεσμα, δήλωσε ότι μέσω τέτοιων συνεργειών μπορούμε δημιουργήσουμε σύγχρονα έργα όπως και αυτό, που να προσελκύσουν όχι μόνο τους τουρίστες αλλά τους ντόπιους στους αρχαιολογικούς μας χώρους».

Η Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Phoenicians’ Route Ελενα Τάνου «δήλωσε περήφανη για τη συνεργασία που ανέπτυξαν η ΕΤΑΠ Λάρνακας και ο ΟΝΕΚ και που κατέκτησαν το συγκεκριμένο μοναδικό βραβείο το οποίο εντάσσει την Κύπρο στον δρόμο των Φοινίκων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ειδική μνεία κατά τη σεμνή τελετή έγινε στους συνεργάτες Σαμπίν Φουριέρ, Ανδρέα Λόρδο και Οδυσσέα Κοντοβούρκη οι οποίοι αφιλοκερδώς προσέφεραν τις συμβουλευτικές τους υπηρεσίες, στους Δημήτρη Κτωρίδη και Αναστασία Κακκούρη για τη μεγάλη τους συνεισφορά, καθώς επίσης και στον Πήτερ Αστζιάν ο οποίος υπήρξε ανάμεσα στους εμπνευστές του έργου. Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν στο Υφυπουργείο Τουρισμού και στον Δήμο Λάρνακας για τη συνεχή στήριξη, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας (ΕΒΕΛ) όπως και στο Τμήμα Αρχαιοτήτων για την πολύτιμη καθοδήγηση».

Το βίντεο είναι διαθέσιμο στο YouTube https://www.youtube.com/watch?v=48Q_QSgNCvo&t=15s και στο Facebook https://fb.watch/98DL5DHFCR/ ενώ σε τρισδιάστατη μορφή με τον ειδικό εξοπλισμό μπορεί να το δει κανείς στο χώρο του Youth Makerspace Larnaka το οποίο στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της πρώην οικίας Επάρχου.

Σχετικά νέα

X
Translate »