Έχουμε θέμα

Λάρνακα: Δύο σπίτια φίσκα με πλαστικά… πώματα

Απίστευτη είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς έξω από σπίτι που κατεδαφίστηκε στη Λάρνακα, καθώς και σε διπλανή ακατοίκητη οικοδομή, όπου έχουν εγκαταλειφθεί έως και εκατοντάδες χιλιάδες πλαστικά πώματα. Τα πώματα συγκεντρώθηκαν προφανώς από χιλιάδες πολίτες που επέδειξαν ευαισθησία στο κάλεσμα να τα συγκεντρώσουν ώστε με την πώληση του να γίνει αγορά και προσφορά αναπηρικών αμαξίδιων.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Όπως υποστήριξαν στον «Φ», άτομα τα οποία εντόπισαν τα πώματα, κάποιοι φαίνεται ότι ήθελαν να απαλλαγούν από αυτά και κίνησαν τη διαδικασία συγκέντρωσης τους. Στο ερώτημα «γιατί να απαλλαγεί ο οποιοσδήποτε από τα πλαστικά πώματα», μας ελέχθη ότι ενώ τα υπόλοιπα τμήματα μιας πλαστικής κατασκευής, όπως είναι για παράδειγμα μια μπουκάλα νερού κλπ, μπορούν να ανακυκλωθούν, το πώμα της μπουκάλας δεν ανακυκλώνεται και έτσι όσοι αφαιρούν τα πώματα με το σκεπτικό ότι βοηθούν κάποιο συνάνθρωπο τους, στην πράξη απαλλάσσουν αυτόν που συγκεντρώνει τα πλαστικά μπουκάλια, από το διαχωρισμό των μπουκαλιών από τα πώματα. Έτσι, τα προς ανακύκλωση μπουκάλια, τα οποία τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες, προωθούνται απευθείας για ανακύκλωση απαλλαγμένα από τα πώματα.

Η πλινθόκτιστη οικία στην οποία βρίσκονταν αρκετές ποσότητες πωμάτων, κατεδαφίστηκε προ μερικών εβδομάδων με σκοπό να ανεγερθεί πολυκατοικία στη θέση της. Όπως προκύπτει και από τις φωτογραφίες, τα πώματα είναι διαφόρων διαμετρημάτων εκ των οποίων τα περισσότερα προέρχονται από μπουκάλες νερού. Εκτιμάται, ότι για τη συγκέντρωση τους παραιτήθηκαν ίσως και χρόνια. Τα πώματα στην διπλανή οικοδομή που δεν έχει κατεδαφιστεί, φτάνουν μέχρι το ταβάνι.

Τα άτομα που εντόπισαν τα πώματα επικοινώνησαν με τον «Φ» και διερωτήθηκαν, κατά πόσον αδειοδοτήθηκε οποιοδήποτε σχέδιο περισυλλογής πωμάτων πλαστικών μπουκαλιών και αν ναι, ποιο έλεγχο άσκησαν οι αρμόδιοι ώστε να βεβαιωθούν ότι όντως τα πώματα χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό που περισυνελλέγησαν.

Οι πολίτες που εντόπισαν τα πλαστικά πώματα υποδεικνύουν, επίσης, πως επιβάλλεται να αρχίσει αμέσως προσεκτική μελέτη του χώρου πριν γίνει οποιαδήποτε μετακίνηση των πωμάτων, καθότι λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που βρίσκονται εκεί αρκετά από αυτά βρίσκονται στη φάση χημικής αποσύνθεσης με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σταδιακά σε μικρά σωματίδια που με την φορά του ανέμου θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα επιμολύνοντας τον αέρα, με εξαιρετικά επιβλαβείς συνεπείς στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και της πόλης γενικότερα. Τέλος, εισηγούνται, πως η μεταφορά πρέπει να γίνει αφού ληφθούν σημαντικά μέτρα προστασίας.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας με τον οποίον επικοινωνήσαμε ανέφερε ότι τα πώματα εντοπίστηκαν από τον δήμο μετά την κατεδάφιση της οικοδομής και ήδη δόθηκε χρονοδιάγραμμα στο άτομο το οποίο θεωρείται υπεύθυνο, προκειμένου να τα απομακρύνει ή να τα πουλήσει. Ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε πως τα πώματα θα πρέπει να μετακινηθούν μέχρι την άλλη βδομάδα.

Πηγή: Philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »