ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο πάρκο με τεχνητή λίμνη στη Λάρνακα – Ξεκίνησαν τα έργα

Πηγή: dialogos.com.cy

Ξεκίνησαν τα έργα στο Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα

 

Το πρώτο πάρκο με τεχνητή λίμνη θα αποκτήσει σε ενάμιση με δύο χρόνια η Λάρνακα όπου ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του Δημοτικού Πάρκου Σαλίνα. Πρόκειται για το ένα από τα τρία μεγάλα πάρκα που ξεκίνησαν ή ξεκινούν τη φετινή χρονιά στην πόλη του Ζήνωνα, το οποίο ίσως είναι και το ομορφότερο, αφού έχει την ιδιαιτερότητα ότι θα περιλαμβάνει τεχνητή λίμνη. Το συμβόλαιο υπογράφηκε στις 16 Μαρτίου και τα έργα ξεκίνησαν αυτές τις μέρες με προοπτική ολοκλήρωσης σε 18 μήνες, σύμφωνα με τη συμβατική πρόνοια.

Το σχέδιο, το οποίο έχει εκπονηθεί από την αρχιτέκτονα Έλενα Σοφιανού Ολυμπίου, είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό.

Προβλέπει δύο κύριες πύλες εισόδου, μια από την οδό Λεωνίδα Κιούππη απέναντι από τον Δημοτικό Κήπο και δεύτερη από τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή. Προβλέπονται επίσης δευτερεύουσες πύλες εισόδου για πεζούς από την πλευρά της οικιστικής περιοχής. Σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο, μετά την κύρια πύλη εισόδου στην οδό Λεωνίδα Κιούππη, θα δημιουργηθεί πλάτωμα εισόδου και ακολούθως ο επισκέπτης θα συναντά τον Κήπο με τις Φοινικιές και τις κερκίδες που θα δημιουργηθούν σε αμφιθεατρικό σχήμα.  Ακόμα πιο μπροστά με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά χωροθετείται το Ξέφωτο που θα είναι χώρος εκδηλώσεων.

Το λεγόμενο Κεντρικό Πράσινο θα είναι ο κεντρικός πυρήνας πρασίνου του Πάρκου Σαλίνα στο κέντρο των περίπου 14 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων όπου χωροθετείται επίσης το αναψυκτήριο, το οποίο θα βρίσκεται ανάμεσα στο Κεντρικό Πράσινο και τη Λίμνη που θα είναι η μεγάλη ατραξιόν του χώρου. Δημιουργείται επίσης δυτικά της Λίμνης η Αλέα, ένας πεζόδρομος ανάμεσα σε δενδροστοιχίες φυλλοβόλων δέντρων που θα βρίσκεται ανάμεσα στη Λίμνη και τις δύο διατηρητέες οικοδομές.

Ξεκινώντας από το πλάτωμα της κεντρικής πύλης εισόδου της οδού Λεωνίδα Κιούππη, θα κατασκευαστεί η γέφυρα, η οποία θα φτάνει μέχρι τη νοτιοανατολική όχθη της Λίμνης. Στο νοτιοανατολικό άκρο θα δημιουργηθεί ο παιδότοπος και χώρος άθλησης παιδιών.

Στο επίκεντρο της κεντρικής ιδέας πίσω από το σχέδιο είναι ο αστικός ιστός μέσα από τη σύνδεση τμημάτων της πόλης όπως ο Δημοτικός Κήπος με την οικιστική περιοχή προς τα δυτικά και το πάρκο με ποδηλατόδρομους της Αλυκής, τη δημιουργία πολλαπλών προσβάσεων προς το πάρκο, το διαχωρισμό διακίνησης πεζών και οχημάτων προς το πάρκο και την ενθάρρυνση διακίνησης πεζών από τη γειτονιά.

Σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, με δεδομένο το περιορισμένο μέγεθος του πάρκου σε συνδυασμό με τις αυξημένες λειτουργικές απαιτήσεις μεταξύ των οποίων και η διατήρηση των διατηρητέων οικοδομών, κύριος στόχος είναι η προστασία του χώρου ως πνεύμονα πρασίνου μέσω της φύτευσης μεγάλου αριθμού νέων δέντρων και θάμνων, της δημιουργίας υδατοπερατών επιφανειών από πουρί, μελισσόχορτο και φυτόχωμα, του περιορισμού των σκληρών επιφανειών μόνο στις απαραίτητες όπως η διακίνηση οχημάτων και ο χώρος στάθμευσης, της αλληλοεπικάλυψης χρήσεων όπως η διπλή χρήσης της Αλέας ως πορείας πεζών και ελεγχόμενης διακίνησης οχημάτων, του περιορισμού των πολλών διάσπαρτων κατασκευών και της δημιουργίας κεντρικού πρασίνου σε φυσική μορφή.

Η ανάδειξη των διατηρητέων οικοδομών επιδιώκεται μέσω της οπτικής και φυσικής συνοχής με την Αλέα και της χωροθέτησης της Λίμνης και του αναψυκτηρίου σε σχέση με τις οικοδομές.

Σχεδόν όλα τα υφιστάμενα δέντρα διατηρούνται και σ’ αυτά θα προστεθούν ενδημικά και ιθαγενή είδη. Στο Κεντρικό Πράσινο θα φυτευτούν πεύκα, κυπαρίσσια, χαρουπιές, ελιές και τρέμιθοι. Στη χώρο της Λίμνης και του Παιδότοπου θα φυτευτούν οπωροφόρα δέντρα όπως λεμονιές και κιτρομιλιές, ενώ η Γέφυρα θα διανθιστεί με αρωματικούς θάμνους.

Το έργο εντάσσεται στον νέο κύκλο ωρίμανσης προτάσεων για άντληση κονδυλίων από τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 και υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι να γίνει μια ανάπλαση ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε πνεύμονα πρασίνου και σημείο ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης και κοινωνικής συναναστροφής.

Σχετικά νέα

X
Translate »