Αναπτυξιακά Έργα

Λάρνακα 2020 : 17,5 εκατομμύρια που θα πιάσουν τόπο – Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός ανάπτυξης του Δήμου

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός ανάπτυξης του Δήμου Λάρνακας για το 2020, τη χρονιά ολοκλήρωσης μεγάλων έργων

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Η πιο παραγωγική χρονιά των τελευταίων δεκαετιών θα είναι για τη Λάρνακα το 2020, αφού θα ολοκληρωθούν μεγάλα έργα υποδομής και ανάπτυξης που υλοποιούνται. Αυτό αντανακλάται και στον προϋπολογισμό ανάπτυξης του δήμου για το 2020, ο οποίος εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και ανέρχεται στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι προβλεπόμενες αναπτυξιακές δαπάνες είναι αυξημένες κατά 3 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2018 (14,5 εκατ. ευρώ), γεγονός που οφείλεται στο ότι έχουν προβλεφθεί μεγάλα κονδύλια για έργα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα υλοποιηθεί εντός του 2020. Η ανάλυση των δαπανών έχει ως εξής.

 

Νέα Δημοτική Αγορά – 3.000.000 ευρώ

Από τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ της συνολικής δαπάνης, στον προϋπολογισμό του 2020 έχει συμπεριληφθεί ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ. Θα απομείνει ένα ποσό σχεδόν 300 χιλιάδων ευρώ, το οποίο θα δεσμευτεί στον προϋπολογισμό του 2021. Το έργο όμως, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018, υπολογίζεται ότι θα παραληφθεί προσωρινά από τον Δήμο Λάρνακας τον Ιούλιο του 2020. Ακολούθως θα αρχίσει η εγκατάσταση των καταστημάτων ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει λειτουργία.

 

Ανάπλαση συμπλέγματος του Τεμένους Ζουχουρί – 1.190.000 ευρώ

Το έργο απαιτεί συνολική δαπάνη 2,2 εκατομμυρίων ευρώ εκτός ΦΠΑ για να ολοκληρωθεί από τα οποία ποσό 1.190.000 ευρώ έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2020. Και τούτο επειδή εκτιμάται ότι την άνοιξη του 2020 θα ξεκινήσουν τα έργα με προοπτική ολοκλήρωσης το φθινόπωρο του 2021.

 

Βελτίωση δρόμων – 1.365.000 ευρώ

Ποσό 1.365.000 ευρώ προβλέφθηκε στον προϋπολογισμό του 2020 για συντήρηση δρόμων. Πρόκειται για την τρίτη φάση αποκατάστασης του οδικού δικτύου της πόλης μετά τις μεγάλες ζημιές από τις εργασίες του αποχετευτικού συστήματος κυρίως. Το ποσό αυτό θα διατεθεί εξ ολοκλήρου από τα ταμεία του Δήμου Λάρνακας και θα ανεβάσει το συνολικό ποσό με τις δύο πρώτες φάσεις περίπου στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

 

Δρόμοι με υποδομές ατόμων με ειδικές ανάγκες – 2.000.000 ευρώ

Πρόκειται για τα χρήματα που εξασφάλισε ο Δήμος Λάρνακας ως αντισταθμιστικά από την εταιρεία που ανεγείρει το Metropolis Mall. Το ποσό αυτό θα διατεθεί κυρίως για περαιτέρω έργα αναβάθμισης των κεντρικών οδών Ερμού και Ζήνωνος που αποτελούν τον πυρήνα των καταστημάτων του κέντρου και δόθηκε ως αντισταθμιστικό έναντι της παραχώρησης πολεοδομικής άδειας στο Mall, αλλά και παρέκκλισης από τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου. Το σκεπτικό ήταν τα καταστήματα του κέντρου να μπορέσουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των καταστημάτων του Mall μέσω αυτών των έργων.

 

Αναμόρφωση πεζοδρομίων του κέντρου και διευκολύνσεις ΑΜΕΑ – 2.135.000 ευρώ

Τα έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα πλησιάσουν στην ολοκλήρωση με το πέρας του 2020, εξ ου και στον προϋπολογισμό έχει ενταχθεί σχεδόν ολόκληρη η δαπάνη με ποσό 2.135.000 ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει τις οδούς Αγίου Λαζάρου, Κλεάνθη Καλογερά, Μαυροειδή, Αρμενικής Εκκλησίας, Κορδιγκτώνος, Βασιλέως Ευαγόρου, Ερμού (τμήμα), καθώς και το χώρο της Πλατείας περιμετρικά του Τζαμιού στην περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου.

 

Κοιμητήριο – 460.000 ευρώ

Ως γνωστόν, εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί το καινούργιο κοιμητήριο στο Τερσεφάνου, η πρώτη φάση του οποίου κατασκευάστηκε με τα χρήματα της προκαταβολής από την πώληση του δημοτικού ακινήτου στις Φοινικούδες. Ο Δήμος Λάρνακας έχει εντάξει κονδύλι 460 χιλιάδων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020 για σκοπούς επέκτασης.

Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης (Κοινοτικό) – 2.590.000 ευρώ

Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Ιανουάριο του 2019 και με βάση το συμβόλαιο θα ολοκληρωθούν σε 15 μήνες εξ ου και από τα 4,2 εκατομμύρια ευρώ της ολικής δαπάνης, στον προϋπολογισμό του 2020 μπήκαν 2.590.000 ευρώ.

 

Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (Λέσχη) – 814.000 ευρώ

Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα του 2020. Η συνολική απαιτούμενη δαπάνη είναι 1,5 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, από τα οποία 814 χιλιάδες εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό ανάπτυξης του 2020.

 

Εγκαταστάσεις αντισφαίρισης – 1.148.927 ευρώ

Τα έργα κατασκευής των καινούργιων εγκαταστάσεων του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας στην περιοχή Αγίου Λαζάρου, ακριβώς πίσω από το πρώην Κοινοτικό Κέντρο ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2018 και παρουσιάζουν κάποια καθυστέρηση αν και βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Το έργο θα κοστίσει ένα εκατομμύριο ευρώ εκτός του ΦΠΑ και σχεδόν ολόκληρη η δαπάνη είναι στον προϋπολογισμό του 2020 με 1.148.927 ευρώ.

Άλλα έργα

Άλλα μικρότερα κονδύλια για μικρότερης εμβέλειας έργα στον προϋπολογισμό ανάπτυξης του Δήμου Λάρνακας για το επόμενο έτος είναι 25 χιλιάδες ευρώ για διαμόρφωση της εισόδου του δημαρχείου, 40 χιλιάδες για το Πάρκο Σκύλων, 200 χιλιάδες για την ανάπλαση του Αϊ-Γιάννη που προβλέφθηκαν για την προκήρυξη των προσφορών, 300 χιλιάδες για μελέτες, 75 χιλιάδες ως τελευταίο κονδύλι για τον Δημοτικό Κήπο, 297.500 για την αναπαλαίωση του πρώην Ινστιτούτου Κορνάρο, 357 χιλιάδες ευρώ για ανάπλαση πεζοδρομίων στην παραλιακή λεωφόρο των Φοινικούδων και 119 χιλιάδες ευρώ για το Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος Λάρνακας. Επίσης προβλέπονται 190 χιλιάδες ευρώ για επέκταση του χώρου στάθμευσης στην περιοχή Μακένζι, 60 χιλιάδες για κατασκευή δρόμου παρά τις αποθήκες της ΑΗΚ, 10 χιλιάδες για την πλατεία Βασιλέως Παύλου, χίλια ευρώ ως συμβολικό ποσό για το Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Ιωάννη, 63 χιλιάδες ευρώ για τους κυματοθραύστες, 13 χιλιάδες ευρώ για τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού, 18,5 χιλιάδες ευρώ για την τρίτη φάση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας και ποσό 1.088.224 ευρώ για αντικατάσταση του συμβατικού οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED.
Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Κορνάρο, η ανάπλαση πεζοδρομίων στις Φοινικούδες και το Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος θα υλοποιηθούν υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί 100% συνεισφορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.
Στο διατηρητέο κτίριο που στεγαζόταν το Ινστιτούτο Κορνάρο προγραμματίζεται να στεγαστεί προσωρινά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου μέχρι την κατασκευή των μόνιμων εγκαταστάσεων.

 

Θέμα για αναβάθμιση της ενορίας Καλυφατζιών

Ένα επιμέρους αξιοσημείωτο θέμα που αναδείχθηκε κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών του Δήμου Λάρνακας στις 12 Νοεμβρίου ήταν η ενορία των Καλυφατζιών. Πρόκειται για την παλαιότερη ενορία της Λάρνακας, η οποία είναι υποβαθμισμένη με πάρα πολλά προβλήματα τα οποία δεν πέρασαν απαρατήρητα, τουλάχιστον από τη δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ. Στην ομιλία του στη συζήτηση των προϋπολογισμών, ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, Άθως Καζαντζής, χαιρέτισε μεν την ανάδειξη της άλλης ιστορικής ενορίας της πόλης, του Αϊ-Γιάννη, σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα με τα σχέδια ανάπλασης και τη συμπερίληψη κονδυλίου για δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στον Αϊ-Γιάννη. Ταυτόχρονα όμως, ζήτησε όπως στην ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου τεθεί για συζήτηση και η περιοχή Σκάλας – Καλυφατζιών. Η περιοχή εκείνη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με ετοιμόρροπα σπίτια, διατηρητέα και τουρκοκυπριακά, με το οδικό δίκτυο και άλλα ζητήματα καθημερινότητας τα οποία χρήζουν άμεσης προσοχής.

Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ έθεσε επίσης δύο άλλα θέματα, τα οποία παρουσιάζουν στασιμότητα. Το πρώτο είναι το αίτημα για παραχώρηση ολόκληρου του διατηρητέου κτιρίου του παλιού νοσοκομείου στο δήμο για σκοπούς μετατροπής του σε Δημοτικό Μέγαρο για το οποίο αναμένεται ακόμα απάντηση από την κυβέρνηση. Το δεύτερο είναι το χρόνιο αίτημα για εξασφάλιση αντισταθμιστικών από το κράτος έναντι της λειτουργίας του αεροδρομίου, το οποίο αντιμετωπίζεται αρνητικά από την κυβέρνηση.

Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο

 

Σχετικά νέα

X
Translate »