CoronaVirus

ΚΥΠΡΟΣ: Κανένα νέο κρούσμα σήμερα

Δρ. Κωστρίκης

Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά, από σύνολο 1,996 εργαστηριακών διαγνώσεων δεν εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων παρέμεινε στα 958.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου με τα φανταστικά αυτά αποτελέσματα είναι η τελευταία μετά από τρεις μήνες. Ήταν μια προσπάθεια γεμάτη ένταση, αγωνία, δημιουργικότητα, ομαδικότητα.

Εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Υγείας. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν λειτουργοί του Υπ. Υγείας και του ΟΚΥΠΥ.

Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για το κοινό καλό. Δικαιούμαστε ως κοινωνία να αισθανόμαστε υπερηφάνεια. Σας ευχαριστούμε. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να συναντηθούμε κάτω από συνθήκες όμοιες. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ολοκληρωτική αντιμετώπιση του ιού και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε.

 

Δρ. Λοϊζου

Μέχρι τις 3:00 το απόγευμα, στο νοσοκομείο αναφοράς εξακολουθούν να νοσηλεύονται τέσσερα άτομα. Τρεις ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Σε όλα τα υπόλοιπα δεν νοσηλεύεται κανείς.

Ξεκίνησα αυτή την ενημέρωση μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σήμερα κλείνει ο κύκλος, πραγματικά ελπίζω οριστικά. Όπως όλοι, έτσι κι εμείς πρέπει να επιστρέψουμε στην καθημερινή μας κανονικότητα. Αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί έναν πρωτόγνωρο εχθρό. Η απομόνωση, η αλλαγή της καθημερινότητας, η αγωνία για τα αγαπημένα πρόσωπα, οι οικονομικές συνέπειες, επηρέασαν τη ζωή μας.

Για εμάς που αναπάντεχα βρεθήκαμε στο προσκήνιο, η εμπειρία αυτή ήταν συγκλονιστική. Θεώρησα πολύ σημαντικό να εκφράζω αυτό που πραγματικά αισθανόμουν και έβλεπα. Προσπάθησα να εξηγήσω ότι οι θυσίες που κάναμε ήταν για το καλό το δικό μας και των παιδιών μας. Ελπίζω να τα κατάφερα.

Η καταγραφή των θανάτων δεν ήταν μια απλή καταγραφή αριθμών αλλά μια υπενθύμιση της απώλειας αγαπημένων προσώπων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το προσωπικό της πρώτης γραμμής, ήρωες που στις δύσκολες στιγμές μας κρατούσαν το χέρι για να μας παρηγορήσουν, με κίνδυνο τη δική μας ζωή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κ. Ιωάννου που μου εμπιστεύτηκε. Ελπίζω πραγματικά να πάνε όλα καλά για όλους.

Στην ερώτηση “γιατρέ, πως τα πάμε”; η απάντηση είναι “πέστε μου πώς θα συμπεριφερθείτε και θα σας πω πώς τα πάμε”. Μένουμε υγιείς, μένουμε ασφαλείς, προχωράμε μπροστά. Ευχαριστώ.

 

Ο Δρ. Νικολόπουλος ξεκίνησε την παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων

Ενδεχομένως να υπάρχουν αυξομειώσεις, κάποια περισσότερα ή λιγότερα περιστατικά κάθε μέρα. Λαμβάνουμε υπόψη τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων και βλέπουμε κατ’ αναλογία.

Στην Κύπρο γίνονται πάρα πολλές εξετάσεις, αυτό αποτέλεσε ένα εργαλείο στα χέρια της δημόσιας υγείας, αφενός για να αποτυπώσουμε την πορεία της επιδημίας και ταυτόχρονα να σπάσουμε όπου μπορούσαμε τις αλυσίδες μετάδοσης.

Η Κύπρος είναι δεύτερη στην Ε.Ε. μετά την Μάλτα σε αριθμό εξετάσεων σε 100,000 πληθυσμό.

 

 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Δρ. Κωστρίκης ανέφερε: Η επιστημονική επιτροπή είχε το άνοιγμα των γάμων στις 25/6. Η επιδημιλογική εικόνα της Κύπρου βρίσκεται σε μία πολύ καλή φάση. Υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα, σήμερα ήταν μηδέν, χθες ήταν έξι, αύριο ή μεθαύριο μπορεί να είναι μερικά,πάντως είναι λιγότερα των πέντε συνήθως. Ο ιός δεν έφυγε αλλά υπάρχει σε πολύ χαμηλό επιπολασμό.

Σιγά σιγά όλα θα ανοίξουν. Ξεκινήσαμε με τα σχολεία, το λιανικό εμπόριο και σιγά σιγά πρέπει να πάμε σε μια κανονικότητα. Πρέπει να μπουν όλα σε μια σειρά, πρέπει να υπάρχει σταδιακή άρση των μέτρων. Οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως στα εμπορικά κέντρα, στους κυπριακούς γάμους και τις βαφτίσεις, είναι από τις μεγαλύτερες. Έπρεπε να μπουν σε μια σειρά και αυτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μεγάλες συναθροίσεις είναι απαραίατητα συνηφασμένες με αύξηση κρουσμάτων. Οι αποστάσεις και η υγιεινή πρέπει να είναι πάντα στον νου μας και έτσι θα διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.

 

Εκ μέρους του Υπουργού Υγείας η Μαργαρίτα Κυριάκου ευχαρίστησε όλους τους πολιτες που με πειθαρχία και πιστή τήρηση των μέτρων πέτυχαν να βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα.

Εύχομαι να μην χρειαστεί να επαναφέρουμε αυτές τις διασκέψεις. Ευχαριστούμε όλους.

Θερμή παράκληση είναι να μείνουμε πειθαρχημένοι και να έχουμε πάντα κατά νου ότι ο ιός βρίσκεται ακόμη ανάμεσα μας και η υπερβολική χαλάρωση πιθανόν να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

Πηγή: reporter.com.cy

Σχετικά νέα

X
Translate »