Έχουμε θέμα

Κραυγή απόγνωσης στα Περβόλια για τη διάβρωση (εικόνες)

Μια από τις ωραιότερες παραλίες της Κύπρου καταστρέφεται με γοργούς ρυθμούς και, δυστυχώς, οι αργοί ρυθμοί που ακολουθεί μέχρι τώρα η κρατική μηχανή για αναχαίτιση της κατάστασης είναι ευδιάκριτα ανεπαρκείς. Πρόκειται για τη νότια και νοτιοανατολική παραλία της κοινότητας Περβολιών, συνολικού μήκους που ξεπερνά τα τρία χιλιόμετρα, στην οποία εδώ και 30-35 χρόνια καλπάζει η διάβρωση.

 

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Κώστα Τίγγη, ο όρος καλπάζει δεν είναι υπερβολικός, αφού σε αυτή την περίοδο η θάλασσα κατάπιε από 150 μέτρα μέχρι και 200 σε κάποια σημεία ακτογραμμής. Εξαφανίζοντας τμήματα ή και ολόκληρα αγροτεμάχια, πολυβολεία της Εθνικής Φρουράς, αυλές σπιτιών, περιτοιχίσματα και άλλες μορφές υποδομής. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, σημείωσε ο κ. Τίγγης, «χάθηκαν τα 30 τουλάχιστον μέτρα γης από το σύνολο της έκτασης που καταποντίστηκε, γεγονός που ανησυχεί τους κατοίκους και τους γαιοκτήμονες, καθώς φαίνεται ότι το φαινόμενο επιταχύνεται».

 

Ο κοινοτάρχης Περβολιών κλήθηκε από τον «Φ» να σχολιάσει το περιεχόμενο προχθεσινής ανακοίνωσης της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας, στην οποία εκφράζονταν έντονες ανησυχίες του οργανωτικού τουριστικού φορέα της Λάρνακας, για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει πλέον το φαινόμενο της διάβρωσης στις παραλίες των κοινοτήτων Περβόλια και Ορόκλινη. Υιοθετώντας το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΕΤΑΠ, ο κ. Τίγγης είπε ότι η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη και πιο ανησυχητική για όσους ζουν καθημερινά στα Περβόλια, αλλά και για τους γηραιότερους, που θυμούνται πώς ήταν η ακτογραμμή των Περβολιών στις αρχές της δεκαετίας του 1980, πριν αρχίσει να εμφανίζεται το πρόβλημα της διάβρωσης. Ξεναγώντας μας στην περιοχή, ο κ. Τίγγης μας υπέδειξε ένα σημείο κοντά στον Φάρο των Περβολιών όπου τα περσινά Θεοφάνια, τελέστηκε ο καθαγιασμός των Υδάτων. Φέτος, ανέφερε, αναγκαστήκαμε να τελέσουμε αλλού τον καθαγιασμό, καθώς το σημείο, δηλαδή μια έκταση 30-40 μέτρων καταποντίστηκε και έπρεπε να αναζητήσουμε κάπου αλλού χώρο που να προσφέρεται για τον σκοπό αυτό.

 

 

Στην ανατολική πλευρά των Περβολιών ειδικά, και πιο συγκεκριμένα μετά το Δημοσιογραφικό Χωριό, ο κ. Τίγγης υπέδειξε στον «Φ» αριθμό κατοικιών οι οποίες θα κινδυνεύσουν άμεσα με καταποντισμό, καθώς ήδη προξενήθηκαν ζημιές στις αυλές τους από τη διάβρωση του εδάφους από τη θάλασσα. Μάλιστα, σε μια περίπτωση όπου πλησίον βρίσκονται πολυτελείς επαύλεις αξίας εκατομμυρίων η κάθε μια, σωτήρια αποδείχθηκε η κατασκευή τοίχου αντιστήριξης από τεράστιους τσιμεντόλιθους, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Διαφορετικά, λόγω των παρατεταμένων καιρικών φαινομένων και της θαλασσοταραχής, πολύ πιθανό να είχαμε ήδη τους πρώτους καταποντισμούς κατοικιών στη θάλασσα.

 

Ξεκαθαρίζοντας ότι οι δηλώσεις του δεν αποσκοπούν σε μηδενισμό της κρατικής πολιτικής μέχρι τώρα, όσον αφορά στο πρόβλημα της διάβρωσης στα Περβόλια, ο κ. Τίγγης κάλεσε μέσω του «Φ» τους αρμοδίους να μεριμνήσουν άμεσα για απλούστευση, αλλά και επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στην κατασκευή των 15 κυματοθραυστών που προβλέπονται μέσα από μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου να κατασκευαστούν στη νότια και νοτιοανατολική παραλία της κοινότητας. Η μελέτη, πρόσθεσε, εκπονήθηκε από τη δεκαετία του 1980, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα έγιναν μόνο οι έξι από τους 15 κυματοθραύστες. Και αυτό έγινε εφικτό κατόπιν πολλών προσπαθειών της ίδιας της κοινότητας, η οποία πέτυχε πριν μερικά χρόνια να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καταβάλλοντας μόνο το 25% του συνολικού κόστους.

 

 

«Είμαστε μια μικρή κοινότητα με περιορισμένη τουριστική ανάπτυξη και μικρούς οικονομικούς πόρους. Δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ούτε καν το 50% της δαπάνης που απαιτείται για την κατασκευή των άλλων εννέα κυματοθραυστών», υπογράμμισε ο κ. Τίγγης. Επισημαίνοντας ότι «το κράτος, η κυβέρνηση, τα κόμματα, θα πρέπει να αντικρίσουν το θέμα υπό το πρίσμα πως είναι η γη της Κύπρου, είναι η πατρίδα μας που καταποντίζεται καθημερινά στη θάλασσα και να δράσουν το συντομότερο ανάλογα».

Προβλήματα και στην Ορόκλινη

Όσον αφορά στην Ορόκλινη, την άλλη κοινότητα της Λάρνακας όπου παρουσιάζεται σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης της παραλίας, ο κοινοτάρχης Νεόφυτος Φακοντής επισήμανε πως μπορεί τα πράγματα να είναι καλύτερα από ό,τι στα Περβόλια, αλλά είναι και στη δική του κοινότητα ανησυχητική η κατάσταση. Ο κοινοτάρχης Ορόκλινης είπε ακόμη ότι καταβάλλονται από το Κοινοτικό του Συμβούλιο συντονισμένες προσπάθειες από τον Σεπτέμβριο του 2017 να χρηματοδοτήσει το κράτος την κατασκευή κυματοθραυστών στο παραλιακό μέτωπο Ορόκλινης. Μάλιστα, τον Μάιο του 2018 είχε δοθεί και κάποια υπόσχεση ότι στον προϋπολογισμό του 2020 θα περιλαμβανόταν κονδύλι €4 εκατ. για τον σκοπό αυτό. Κάτι όμως δυστυχώς που δεν επαληθεύτηκε.

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »