Breaking News

CoronaVirus

Κορωνοϊός: Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την Κυβέρνηση

Οι αριθμοί που καταγράφονται στην Κύπρο άρχισαν να τρομάζουν, τη στιγμή που η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να μπει ξανά στη μάχη για την αξιολόγηση δεδομένων και τη λήψη νέων αποφάσεων. Το βλέμμα όλων στραμμένο στο πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Οι επιστήμονες παρουσιάζονται ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις, τονίζουν ότι θα είναι ασφαλές και θα αποτελέσει ισχυρό όπλο κατά της πανδημίας, ωστόσο συστήνουν αισιοδοξία με μέτρο, εξηγώντας ότι το εμβόλιο δεν θα τερματίσει τη μετάδοση του ιού, αλλά θα αποτρέψει τη νόσηση και κυρίως τη βαριά νόσηση στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κάτι το οποίο βεβαίως τονίζουν, είναι «ιδιαίτερα σημαντικό». 

Ο απολογισμός της χθεσινής ημέρας για την Κύπρο, κόβει την ανάσα. Άλλοι δύο θάνατοι προστέθηκαν στη λίστα της πανδημίας ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 54, ενώ καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων με 348 νέα περιστατικά τα οποία προέκυψαν από 3.624 μοριακές εξετάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου ένα στα δέκα δείγματα που εξετάστηκαν παρουσίασε αποτελέσματα θετικό.

Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι 60 από τα νέα περιστατικά προέκυψαν από ελέγχους σε δύο οίκους ευγηρίας στην επαρχία Λευκωσίας με τα περισσότερα να αφορούν ηλικιωμένους. Τα 11 από το γηροκομείο «Άγιος Αντώνιος» και τα 49 από το γηροκομείο «Χρυσή Ηλικία». Στη «Χρυσή Ηλικία», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, είχε εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες θετικό περιστατικό σε μέλος του προσωπικού. Στον «Άγιο Αντώνιο», στις 26 Νοεμβρίου, είχαν ανακοινωθεί δύο κρούσματα και ακολούθησε δεύτερος έλεγχος με αποτέλεσμα τα σημερινά περιστατικά.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν 162 θετικά αποτελέσματα από τα τεστ ταχείας διάγνωσης ενώ στα νοσοκομεία βρίσκονταν 124 ασθενείς με τους 14 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και άλλους πέντε να δέχονται μηχανική υποστήριξη στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Η Κυβέρνηση άρχισε να βάζει για άλλη μια φορά τα δεδομένα στη ζυγαριά, ενώ ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε σε δηλώσεις του ότι «παρατηρείται αύξηση σε Λάρνακα, Αμμόχωστο και Λευκωσία», επισημαίνοντας πως «το ποσοστό «θετικότητας» των τεστ ταχείας διάγνωσης που φθάνει στο 1,72%, σε παγκύπρια κλίμακα, δεν είναι μικρό και δεν πρέπει να μας ξεγελά ο αριθμός διότι το όριο ασφαλείας είναι κάτω του 1%». Σημείωσε παράλληλα ότι σε κάποιες επαρχίες, «όπως η Λάρνακα και η Αμμόχωστος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο».

Στα άσχημα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ακτίδα φωτός, ρίχνουν οι εξελίξεις που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα διεθνώς και αφορούν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με τους επιστήμονες βεβαίως να παρουσιάζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι αλλά να τονίζουν ότι με την έναρξη της χορήγησης του εμβολίου στον πληθυσμό «δεν σημαίνει ότι θα λυθούν και όλα μας τα προβλήματα».

Ο καθηγητής φαρμακολογίας Νικόλας Διέτης εξήγησε σε δηλώσεις του ότι «το εμβόλιο αποτρέπει από τη νόσηση COVID, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για αποτροπή της μόλυνσης». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «9 στους 10 που θα λάβουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν θα νοσήσουν και πιθανώς δεν θα έχουν συμπτώματα, αλλά μπορεί να υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης χωρίς να το καταλάβει κάποιος και μπορεί και να μεταδώσει τη μόλυνση σε κάποιο άλλο άτομο». Επίσης, πρόσθεσε, «το εμβόλιο της Pfizer που πήρε τώρα έγκριση στη Μεγάλη Βρετανία και αξιολογείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πήρε αυτή την έγκριση για χορήγηση σε άτομα πάνω από 16 ετών ενώ συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες δε θα μπορούν να εμβολιαστούν στη Βρετανία».

«Δεν πρέπει να γεμίζουμε τον κόσμο με αισιοδοξία ότι θα έχουμε εμβόλιο και αμέσως θα λύσουμε τα προβλήματα μας», ανέφερε από πλευράς του ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χρίστος Πέτρου. «Στην αρχή, τα εμβόλια θα έρχονται με το σταγονόμετρο και θα χρειαστεί χρόνος για να εξασφαλίσουμε μια ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη», πρόσθεσε και συνεχίζοντας είπε ότι «σημασία έχει να περιμένουμε τώρα να δοθούν οι απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και μετά μέσω των διαδικασιών της ΕΕ θα αρχίσουμε και εμείς ως Κύπρος να παραλαμβάνουμε τις ποσότητες εμβολίων, που μας αναλογούν».

Και οι δύο καθηγητές, απέρριψαν τις φημολογίες που κυκλοφορούν, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας ότι τα εμβόλια θα είναι ασφαλή, αφού πριν διοχετευθούν στα κράτη για να αρχίσει η χορήγηση τους στον πληθυσμό, θα περάσουν πρώτα από όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για έγκριση και αδειοδότησή τους. Επεσήμαναν παράλληλα, ότι τα εμβόλια που προπορεύονται τώρα στη διεθνή «κούρσα» δεν περιέχουν τον ιό, αλλά κατασκευάζονται στη βάση άλλης τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά την άφιξη των εμβολίων στην Κύπρο, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε χθες ότι η πρώτη παρτίδα εμβολίων στην Κύπρο θα είναι αρκετή για να καλυφθούν 24.000 άνθρωποι, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας ακόμα και όταν αρχίσουν να γίνονται συστηματικά οι εμβολιασμοί».

Η Κύπρος, είπε ο κ. Ιωάννου, προετοιμάζεται κατάλληλα και πρόσθεσε ότι για τον εμβολιασμό του κάθε ατόμου χρειάζονται δύο δόσεις οι οποίες χορηγούνται με διάστημα τριών εβδομάδων, η μια με την άλλη, «και ταυτόχρονα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης το εμβόλιο χρειάζεται άλλη μια εβδομάδα για να λειτουργήσει στον οργανισμό».

Μίλησε για την τεράστια επίπτωση με θύματα στο ψυχιατρείο τα οποία δεν αντιλαμβάνονται τη νόσο και τόνισε ότι πολλά άτομα δεν πάνε στο γιατρό γιατί φοβούνται τον κορωνοϊό.  Αναφέρθηκε και στην διγλωσσία και διχογνωμία των επιστημόνων που πανικοβάλλει τον κόσμο και τόνισε την ανάγκη οι επιστήμονες “να επικοινωνούμε σωστά την επιστήμη μας“.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά 

Η ανησυχία για το τι θα γίνει τα Χριστούγεννα, «επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, προσθέτοντας πως «οι επιστήμονες διεθνώς ανησυχούν ότι με τις όποιες χαλαρώσεις δοθούν, λόγω της χαλάρωσης που γενικά θα διακατέχει τον κόσμο τις ημέρες των γιορτών θα έχουμε μια νέα έξαρση κρουσμάτων».

Σε σχέση με τις προθέσεις της Κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «εάν μας επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα προχωρήσουμε στον σχεδιασμό με κάποιες χαλαρώσεις από τις 14 Δεκεμβρίου».

Αν, πρόσθεσε, «δεν βελτιωθεί η εικόνα, το καλό σενάριο είναι να επεκταθούν για μεγαλύτερη περίοδο τα υφιστάμενα μέτρα. Το κακό σενάριο είναι να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά. Είναι όλα πιθανά, έχουμε να κάνουμε με έναν ιό, έναν αόρατο εχθρό και δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το τι θα συμβεί. Αν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε θα βελτιωθεί η κατάσταση. Τα μέτρα πετυχαίνουν εάν υπάρχει πειθαρχία σε αυτά», κατέληξε.

Σχετικά νέα

X
Translate »