Γενικά

Κόλπα με κρατήσεις εξετάσεων οδηγών καταγγέλλει το ΤΟΜ

Έρευνα διεξάγει η Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας μετά τις επίσημες καταγγελίες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, για κόλπα που χρησιμοποιούσαν επιτήδειοι, πιθανότατα για λογαριασμό Σχολών Οδηγών για αθέμιτες ψηφιακές μεθόδους πολλαπλών κρατήσεων ραντεβού για εξετάσεις οδηγών.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», σχετική επίσημη καταγγελία και αίτημα για έρευνα, έχει υποβληθεί από τον αναπλ. διευθυντή του Τμήματος Γιάννη Νικολαΐδη, σε συνεννόηση και με παρότρυνση του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου.

Συγκεκριμένα, στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών διαπίστωσαν από το καλοκαίρι και μετά, όταν το ΤΟΜ πρόσθετε περιόδους εξέτασης για υποψήφιους οδηγούς στο διαδικτυακό του σύστημα, ότι μέσα σε δευτερόλεπτα κυριολεκτικά, ήταν όλες κρατημένες. Αυτό το φαινόμενο έγινε ιδιαίτερα έντονο, μετά την απόφαση του υπουργείου Μεταφορών να ικανοποιήσει αίτημα των Σχολών Οδηγών και να επιτρέψει να τροποποιούν οι ίδιες οι σχολές οδηγών κρατήσεις για εξετάσεις υποψήφιων οδηγών.

Το αίτημα από πλευράς Σχολών Οδηγών, να μπορούν μέσω του διαδικτυακού συστήματος του ΤΟΜ όχι μόνο να κάνουν κρατήσεις για μέρες και ώρες εξέτασης οδηγών, αλλά και να αλλάζουν τα ονόματα των υποψηφίων οδηγών για κάθε κράτηση, υποβαλλόταν έντονα τα τελευταία χρόνια. Το σκεπτικό ήταν ότι μπορεί σε μια Σχολή Οδηγών, ο υποψήφιος που ήταν εγγεγραμμένος για εξέταση συγκεκριμένη μέρα και ώρα να μην μπορούσε, οπότε η Σχολή προχωρούσε σε ακύρωση της προηγούμενης κράτησης, χωρίς να χάσει το ραντεβού εξέτασης και να βάλει εκείνη την ημέρα και ώρα άλλον μαθητευόμενο οδηγό της. Ωστόσο, μετά τις υποψίες ότι αυτό τύγχανε εκμετάλλευσης από κάποιες Σχολές Οδηγών, οδήγησε σε στενή παρακολούθηση της συμπεριφοράς των κρατήσεων ραντεβού.

Πέραν των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με τις ουρές υποψηφίων που δεν πετύχαιναν κράτηση για ραντεβού, υπήρχαν υποψίες ότι αυτά διατίθεντο έναντι αμοιβής. Επίσης, οι κατ’ αρχήν έρευνες, έδειξαν ότι δρούσαν ειδικά διαμορφωμένα ψηφιακά «ρομπότ», τα οποία μέσω άγνωστων ηλεκτρονικών διευθύνσεων παρακολουθούσαν συνεχώς το σύστημα του ΤΟΜ και μόλις αναγνώριζαν την προσθήκη ραντεβού, έκαναν αυτόματα κρατήσεις συμπληρώνοντας τυχαία ονόματα και άλλα στοιχεία. Ακολούθως, οι Σχολές Οδηγών μπορούσαν να αλλάξουν με την πρόσβαση που τους δόθηκε, τα στοιχεία με αυτά των πραγματικών υποψήφιων οδηγών.

Μετά τις πρώτες εσωτερικές έρευνες, αποφασίστηκε να γίνει καταγγελία και να ζητηθεί η παρέμβαση της Μονάδας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να διερευνηθεί και δικανικά η απάτη και να διαπιστωθούν με τον κατάλληλο τρόπο και να διωχθούν οι επιτήδειοι.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, το ΤΟΜ έχει «κατεβάσει» το ψηφιακό σύστημα κρατήσεων ραντεβού. Τώρα γίνονται απευθείας αιτήσεις και κρατήσεις, ενώ ετοιμάζεται νέο σύστημα, το οποίο προστατεύει από ψηφιακές απάτες, όπως αυτές με τη μορφή ψηφιακών ρομπότ.

Σχετικά νέα

X
Translate »