Γενικά

Κατεδαφίζεται το κτίριο Διανελλείου Τεχνικής Σχολή – Μένουν τα προπύλαια

Πηγή: ΚΥΠΕ

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Άρχισε την περασμένη εβδομάδα και συνεχίζεται η κατεδάφιση των δύο κτιρίων που βρίσκονται δεξιά και αριστερά των ιστορικών Προπυλαίων της Διανελλίου Τεχνικής Σχολής στη Λάρνακα, χωρίς όμως να υπάρχει πληροφόρηση από το Υπουργείο Παιδείας για ανέγερση νέου σχολείου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πέτρος Χρυστοστόμου, Πρόεδρος της Εφορίας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λάρνακας «τα δύο κομμάτια του κτιρίου της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής, που παρέμειναν μετά την κατεδάφιση του υπόλοιπου συγκροτήματος το 2015, άρχισαν τις τελευταίες μέρες να κατεδαφίζονται». Είπε επίσης ότι το Υπουργείο Παιδείας «δεσμεύτηκε γραπτώς ότι θα διατηρηθούν τα προπύλαια, κάτι που είχε ζητήσει και ο Δήμος Λάρνακας, προκειμένου να αποτελέσουν τμήμα του νέου σχολείου όταν αυτό ανεγερθεί».

Πρόσθεσε ότι «ο λόγος της κατεδάφισης των δύο κομματιών που κρατούν τα ιστορικά προπύλαια, με την ονομασία της Διανελλείου, κρίθηκε αναγκαίος λόγω της άθλιας κατάστασης που επικρατούσε στα συγκεκριμένα τμήματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως «ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης είχε υποσχεθεί ότι θα ανεγειρόταν άλλη σχολική μονάδα στη Λάρνακα, που τόσο την έχει ανάγκη, μεταξύ των ετών 2023 – 2025. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο για την ανέγερση νέου σχολείου, κάτι το οποίο η Σχολική Εφορία διεκδικεί και θα συνεχίσει να το πράττει μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος».

Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας απάντησε πως «μετά την κατεδάφιση των δύο τμημάτων που βρίσκονται δεξιά και αριστερά των Προπυλαίων της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής, οι πόρτες και τα παράθυρα θα κλειστούν με τούβλα ούτως ώστε να μην μπορεί κανένας να εισέρχεται στο κτίριο. Ο χώρος θα περιοριστεί και θα είναι ελεγχόμενος προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος οποιουδήποτε».

Ο κ. Χρυσοστόμου επανέλαβε επίσης ότι «πάγιο αίτημα μας είναι να ανεγερθεί νέο Γυμνάσιο στο χώρο που βρίσκεται η Διανέλλειος Τεχνική Σχολή, παρά το γεγονός ότι σε επιστολή του τον Μάιο του 2022, το Υπουργείο Παιδείας μας ενημέρωσε πως η ανέγερση νέου Γυμνασίου στο χώρο της πρώην Διανελλείου δεν περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2022 – 2024. Στην επιστολή του Υπουργείου Παιδείας αναφερόταν επίσης ότι δεν μπορούσε να υλοποιηθεί στο παρόν στάδιο το αίτημα μας για νέο Γυμνάσιο στο χώρο της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Χρυσοστόμου απάντησε πως «βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αναβάθμισης στο Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο που υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν τέσσερα περίπου εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα άρχισαν τα έργα για γενική αναβάθμιση, επέκταση και διαμόρφωση στο Γυμνάσιο Δροσιάς εκτιμώμενης δαπάνης τριών εκατομμυρίων ευρώ».

Σημείωσε μάλιστα ότι «το Γυμνάσιο Δροσιάς είναι κτισμένο πάνω σε τουρκοκυπριακή γη, έχει αρκετά προβλήματα και θεωρούμε πως η επέκταση και αναβάθμιση που θα γίνει εκεί, δεν επιλύει ουσιαστικά το πρόβλημα του υπερπληθυσμού μαθητών που υπάρχει στα σχολεία της Λάρνακας. Τα τρία εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για επιδιόρθωση των αιθουσών, της στέγης και άλλων κτιριακών προβλημάτων που υπάρχουν και χρειάζονται συντήρηση».

Σχετικά νέα

X
Translate »