Οικονομία

Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του τερματικού υγροποίησης ΦΑ (Pics)

Πηγή: offsite.com.cy
Έτσι θα λειτουργεί το Τερματικό στο Βασιλικό (ΒΙΝΤΕΟ) – Στην Παρουσία του ΠτΔ

Tην θέση πως, η Κύπρος τοποθετείται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, τόνισε απόψε (9/7) ο Πρόεδρος της ΕΤΥΦΑ, Συμεών Κασσιανίδης.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Σε χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση κατάθεσης του θεμέλιου λίθου για το Τερματικό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό, ο κ. Κασσιανίδης ανέφερε ότι, τα πρώτα οφέλη είναι ήδη ορατά, καθώς και πως, «δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για εξοικονόμηση ενέργειας».

Όπως είπε, «στόχος η κατασκευή του έργου να διαρκέσει λιγότερο από 24 μήνες από την έναρξη των εργασιών», τονίζοντας πως με την κατασκευή του έργου η Κύπρος τοποθετείται στον ενεργειακό χάρτης της Ευρώπης.

Το θεμέλιο λίθο του τερματικού υγροποίησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

 

 

Αξίζει να αναφερθεί πως, οι υποδομές του έργου περιλαμβάνουν πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές υποδομές.

 

 

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγαλεπήβολο έργο, του οποίου το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα €289 εκατομμύρια, μία χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει ήδη η ΕΤΥΦΑ.

Το όλο έργο που χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έγινε στην Κύπρο, αναμένεται πως θα συμβάλει και στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ σύμφωνα με μελέτες της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) και της ΑΗΚ, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 15% με 25%.

 

 

Σύμφωνα, δε, με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, το έργο αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί 24 μήνες μετά την έναρξη των εργασιών, οι οποίες τοποθετούνται εντός Ιουλίου.

Το βίντεο που ετοίμασε και παρουσίασε η ΕΤΥΦΑ:

Σχετικά νέα

X
Translate »