Uncategorized

Καταγγελίες για γιατρούς χωρίς πτυχία

«Με πλαστά πτυχία κάποιοι ασκούν την ιατρική στην Κύπρο και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή ασθενών», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, «δείχνοντας» ταυτόχρονα τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες στην επιτροπή Υγείας της Βουλής, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας, «δύο γυναίκες των οποίων τα πτυχία έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση σε επίπεδο Δικαστηρίου και τους είχε αφαιρεθεί και ο τίτλος ειδικότητας την οποία παρουσίαζαν, εδώ και τέσσερα χρόνια, εξαιτίας των χειρισμών του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου, συνεχίζουν ακάθεκτες το έργο τους». 

Το πρόβλημα με τα πλαστά πτυχία, είπε ωστόσο ο κ. Κουλούμας, «δεν περιορίζεται στις δύο αυτές περιπτώσεις και είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί», γεγονός το οποίο «δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για την αναγνώριση, τον έλεγχο και την αυστηρή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών».

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, αναφέρθηκε και στην Αστυνομία, η οποία, όπως είπε, «αδυνατεί να προστατεύσει τη δημόσια υγεία ακόμη και όταν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία και τεκμήρια για ψευδείς δηλώσεις για ειδικότητα και διάδοση τους από γιατρούς που θέτουν ασθενείς σε κίνδυνο».

Για τις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο κ. Κουλούμας υποστήριξε ότι «η πρώτη καταγγελία είχε γίνει στο ΙΣΚ και αφορούσε την κατάθεση πλαστών πιστοποιητικών για την απόκτηση ειδικότητας από τις δύο γυναίκες οι οποίες προέρχονται από τρίτη χώρα». Παρά την απόφαση του ΙΣΚ, «για την αναίρεση της έγκρισης της ειδικότητας και σχετική απόφαση του δικαστηρίου και οι δύο, συνεχίζουν εδώ και τέσσερα χρόνια να είναι εγγεγραμμένες στον ΠΙΣ και να ασκούν την ιατρική», πρόσθεσε, ζητώντας την «παρέμβαση του προέδρου και μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία και φροντίδα της δημόσιας υγείας, αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γεννήθηκαν με αλκόολ στον οργανισμό τους

Τα όσα διαδραματίστηκαν εδώ και τέσσερα χρόνια και αφορούν την περίπτωση των δύο συγκεκριμένων γυναικών, παρουσίασε στην επιτροπή Υγείας, η κ. Ελεωνόρα Μαυρομμάτη, ειδική συνεργάτης της ΟΣΑΚ, η οποία ασχολήθηκε εκτεταμένα με την υπόθεση προβαίνοντας μάλιστα και σε σχετικές καταγγελίες στην Αστυνομία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οι συγκεκριμένες δύο ιατροί, έχουν εξαπατήσει το κράτος, προσκομίζοντας ψεύτικα χαρτιά ως προς το περιεχόμενο τους, τα οποία εξασφάλισαν κατόπιν χρηματικής πληρωμής από ιατρικό πανεπιστήμιο στη Λευκορωσία. Το ΙΣΚ, παραδέχτηκε την παρανομία που διέπραξαν και αρχικά εξέδωσε διάταγμα διαγραφής τους από το μητρώο Ιατρών. Μετά από παρέμβαση που έκανε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε τις δύο κυρίες, το συμβούλιο ανακάλεσε το διάταγμα διαγραφής τους. Δώδεκα μήνες αργότερα, το Ιατρικό Συμβούλιο αρκέστηκε στο να ανακαλέσει μόνο τη διοικητική πράξη της αναγνώρισης του τίτλου ειδικότητας τους, χωρίς να επιβάλει την οποιαδήποτε τιμωρία ή καταγγελία εναντίον τους και οι συγκεκριμένες γυναίκες, συνεχίζουν να διατηρούν την άδεια για εξάσκηση του επαγγέλματος τους και εξασκούν το επάγγελμα του ιατρού».

Το Ιατρικό Συμβούλιο, συνέχισε, «παρέδωσε τον φάκελο με την καταγγελία τον Μάρτιο του 2016 στο ΤΑΕ Λευκωσίας. Για λόγους που δεν γνωρίζουμε, οι δύο καταγγελθείσες, κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση στην Αστυνομία μετά από 15 μήνες».

Η κ. Μαυρομμάτη έκανε αναφορά και για άλλες περιπτώσεις γιατρών οι οποίοι προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε και εργάζονται είτε σε ιδιωτικά ιατρεία είτε σε ιατρικά κέντρα, χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ιατρών Κύπρου.

Στις καταγγελίες, κλήθηκαν να απαντήσουν εκπρόσωποι του ΠΙΣ οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Απορρίπτοντας όλους τους ισχυρισμούς για λανθασμένους χειρισμούς από πλευράς του Συλλόγου, ανέφεραν ότι για τις δύο γιατρούς για τις οποίες έγινε εκτενής αναφορά από την ΟΣΑΚ αλλά και την κ. Μαυρομμάτη, έχει οριστεί ερευνών λειτουργός και το πειθαρχικό συμβούλιο του Συλλόγου αναμένει το πόρισμά του.

Σχετικά νέα

X
Translate »