Αναπτυξιακά Έργα

Καταγγελία: «Εν κρυπτώ προχωρά το Υπ. Μεταφορών για Mαρίνα Λάρνακας»

Έντονη δυσφορία εκφράζει ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων για τις ενέργειες του Υπουργείου Μεταφορών που αφορούν την ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

 

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του Συνδέσμου:

Ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων, ανησυχεί έντονα για τις συνεχιζόμενες εν κρυπτώ και σε πλήρη περιφρόνηση των οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας συνέχιση των ενεργειών του Υπουργείου Μεταφορών ενέργειες σε σχέση με την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας όπως και την οικοδομική ανάπτυξη του περιβάλλοντος χώρου.

Εκφράζουμε την έντονη μας δυσφορία, για το γεγονός ότι, ουδεμία από τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας που δόθηκαν προς το Υπουργείο Μεταφορών στην σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό με την συμμετοχή και του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων της 3ης Ιουνίου 2019 έχει μέχρι σήμερα τουλάχιστο πραγματοποιηθεί.

Σαφής ήταν η οδηγία του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία αποδέχθηκε φραστικά αλλά ουδέποτε υλοποίησε το Υπουργείο Μεταφορών, για τη δημιουργία Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων, για την παρακολούθηση της πορείας των διαβουλεύσεων με τον επενδυτή.

Αντίθετα, με πλήρη αδιαφάνεια το Υπουργείο καθόρισε ότι σήμερα, 26η Ιουλίου, θα πρέπει να παραλάβει πρόταση από την κοινοπραξία με την οποία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση.

Η συγκεκριμένη οδηγία, είχε ως κύριο στόχο, πέραν της αξιοποίησης της εμπειρίας του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων και την παρακολούθηση της πορείας των διαβουλεύσεων με τον επενδυτή με σκοπό τη διασφάλιση της εφαρμογής των προνοιών που κρίθηκαν ως απαραίτητες και συγκεκριμένα:

-Την εξασφάλιση λεπτομερών σχεδιασμών που να προσδιορίζουν σαφώς την έκταση και το μέγεθος των επενδύσεων στις λιμενικές υποδομές και τις θαλάσσιες υπηρεσίες, όπως και των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης τους.

-Τον καθορισμό  μηχανισμών μεθοδικών ελέγχων στην υλοποίηση και εφαρμογή των υποχρεώσεων του αναδόχου σε σχέση με το λιμάνι και τις λιμενικές υπηρεσίες και την σαφή πρόβλεψη για τιμωρητικά μέτρα σε περιπτώσεις παραβίασης τους.

-Σαφή διασφάλιση, σε σχέση τα μέλη της κοινοπραξίας με την οποία διαπραγματεύεται την ανάθεση του λιμανιού η κυβέρνηση, ότι δεν θα υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και δεν θα είναι πλεονεκτούντες ανταγωνιστές των εταιρειών και των μελών του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων.

Υπενθυμίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί από την κυβέρνηση, η σύσταση της κοινοπραξίας άλλαξε αισθητά, με αποχώρηση των δύο μεγαλύτερων οίκων που συμμετείχαν στην κοινοπραξία που συμμετείχε στην διαδικασία. Η νέα σύνθεση της κοινοπραξίας, παραμένει εν κρυπτώ στους φακέλους του υπουργείου Μεταφορών.

– Ως εκ των ουκ άνευ, είχε γίνει κοινά αποδεκτό στην σύσκεψη του Προεδρικού, η  πλήρης διασφάλιση της διατήρηση των υφιστάμενων χρηστών, φορτίων και αδειών που υφίστανται κάτω από την διαχείριση της Αρχής Λιμένων Κύπρου στο Λιμάνι Λάρνακας.
-Είχε συμφωνηθεί ότι μέσα από την ανάθεση, θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις χρεώσεις, ούτε νέες χρεώσεις και περιορισμοί στους όγκους φορτίων που διακινούνται από το λιμάνι Λάρνακας.
-Είχε συμφωνηθεί ότι το Υπουργείο Μεταφορών, θα διασφαλίσει μέσα από τους όρους ανάθεσης του λιμανιού Λάρνακας, πολιτική προτεραιότητας στην εξυπηρέτηση πλοίων με βάση την ναυτιλιακή πρακτική και όχι τα έσοδα που εξασφαλίζονται, ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις και δυσχέρειες.

Ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων εκφράζει τη δυσφορία και πικρία του και αναμένει ότι έστω και τη τελευταία στιγμή το Υπουργείο Μεταφορών θα ακολουθήσει τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη τήρηση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων, εκφράζει τη  μεγάλη λύπη και  έκπληξη του , σε σχέση με τοποθετήσεις εκ μέρους του Δήμου Λάρνακας, για πρόθεση «δυναμικών αντιδράσεων», που αφορούν  προσφυγές στην Δικαιοσύνη που έγιναν κατά της νομιμότητας της διαδικασίας που ακολουθεί το Υπουργείο Μεταφορών.

Είναι πρωτοφανής η θέση που εκφράζεται κατά του Συνταγματικού δικαιώματος φυσικών και νομικών προσώπων για προσφυγή στην Δικαιοσύνη που μεταφράζεται από την ηγεσία του Δήμου Λάρνακας ως ιδιωτικά  συμφέροντα έναντι των οποίων θα αντιδράσουν δυναμικά.

Είναι πρωτοφανής, και η τοποθέτηση της ηγεσίας του Δήμου Λάρνακας για αποδοχή από το Υπουργείο Μεταφορών, της οποιασδήποτε πρότασης υποβληθεί από την κοινοπραξία με την οποία διαπραγματεύεται, κρίνοντας εκ προοιμίου ότι θα είναι προς το συμφέρον της πόλης της Λάρνακας.  Είναι θέση που δημιουργεί ταυτόχρονα πολλά ερωτηματικά  που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Δήμο της Λάρνακας.

Πρέπει να είναι σαφές, ότι το Λιμάνι Λάρνακας, δεν είναι ιδιοκτησία της ηγεσίας του Δήμου Λάρνακας, αλλά κατασκευάστηκε και λειτουργεί με χρήματα όλων των φορολογουμένων και αποτελεί ζωτικό πνεύμονα για όλη την Κύπρο και την οικονομία της.
Τέλος, ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων, εκφράζει για ακόμα μια φορά, την έντονη ανησυχία του για τις ενέργειες που γίνονται και περιορίζονται σε διαπραγμάτευση από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών, με ένα ενδιαφερόμενο, εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας η οποία επίσημα έχει τερματιστεί άγονα.

Ο ενδιαφερόμενος ήταν ο μοναδικός που συμμετείχε στην διαδικασία και οι θεσμικές διαπραγματεύσεις με αυτό έληξαν άγονα. Προχωρούν σε εξωθεσμική διαπραγμάτευση, με τον ενδιαφερόμενο ο οποίος όμως στο μεταξύ άλλαξε νομική υπόσταση λόγω της αποχώρησης του κυριότερου μέρους των εταιρειών που τον αποτελούσαν.

Καλούμε τα κέντρα λήψεως  αποφάσεων να αναλογιστούν τις ευθύνες  τους ώστε η οποιαδήποτε ενδεχόμενη νέα μορφή ανάπτυξης του λιμανιού Λάρνακας να εξυπηρετεί γενικά το δημόσιο συμφέρο αποφεύγοντας τα σοβαρά λάθη και παραλείψεις που έγιναν με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού.

Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »