Εκπαίδευση

Ηλεκτρονική ψήφος για τους μαθητές

Τη δυνατότητα στους μαθητές που θα αδυνατούν να συμμετέχουν με φυσική παρουσία στη διεξαγωγή εκλογών στα σχολεία τους, να ψηφίζουν ηλεκτρονικά, θα παρέχει το υπουργείο Παιδείας μέσα από την πρόταση του, η οποία έλαβε το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μία διαδικασία που θεσπίζεται για πρώτη φορά. 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Συγκεκριμένα, η πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου τροποποιεί τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και αντικείμενο της είναι να παραχωρείται στον Υπουργό η δυνατότητα -σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή πανδημίας ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπου μαθητές αδυνατούν να συμμετέχουν στη διαδικασία των σχολικών εκλογών με φυσική παρουσία- να επιτρέπει τη διεξαγωγή των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι η ανάγκη για αυτή την τροποποίηση παρουσιάστηκε την τρέχουσα σχολική χρονιά καθώς με την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και υγειονομικής προστασίας κατά του κορωνοϊού, αριθμός μαθητών που πιθανώς θα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, δεν θα μπορούν να παρευρεθούν και να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία είτε για τα κεντρικά μαθητικά συμβούλια των σχολείων τους, είτε για τις ΕΣΕΜ και την ΠΣΕΜ.

Η τροποποιητική πρόταση ετοιμάστηκε από το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και κατόπιν διαβουλεύσεων με το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή της οποίας απαιτείται η έγκριση, καθώς πρόκειται για τροποποιήσεις σε Κανονισμούς λειτουργίας σχολείων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, σκοπός της πρότασης είναι η διασφάλιση του δημοκρατικού δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των μαθητών και μαθητριών, όπως και η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών στα σχολεία, παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία.

Σχετικά νέα

X
Translate »