Γενικά

Η σελίδα στο Facebook που χαρίζει πράγματα σε όποιον έχει ανάγκη

«Αγκαλιάζω με αγάπη»: Ιστορίες που προκαλούν μεγάλη συγκίνηση – Τι λέει η διαχειρίστρια Μαρία Αντωνίου

Το «Αγκαλιάζω με αγάπη» είναι το γκρουπ στο Facebook που κάνει αυτό ακριβώς που λέει το όνομα του, αγκαλιάζει με αγάπη όσους έχουν ανάγκη. Η Μαρία Αντωνίου, η διαχειρίστρια του γκρουπ, το δημιούργησε τον Σεπτέμβριο του 2018 και σε λιγότερο από ένα χρόνο μετράει γύρω στα 10 000 μέλη. Το «Αγκαλιάζω με αγάπη» προσφέρει αγάπη και βοήθεια στον κόσμο που έχει ανάγκη και που δεν έχει όλα όσα χρειάζεται στη ζωή του. Η Μαρία μιλάει στην Offsite γι’ αυτό, μας εξηγεί πως ακριβώς λειτουργεί η ομάδα της και μας δείχνει πώς να γίνουμε κι εμείς καλύτεροι άνθρωποι!

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

 

-Πείτε μας λίγα λόγια για το γκρουπ «Αγκαλιάζω με αγάπη».

Το γκρουπ ξεκίνησε σαν μια ομάδα με χρησιμοποιημένα πράγματα που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν από αυτούς που τα έχουν ανάγκη, πάντα όμως σε άριστη κατάσταση. Δε θα δώσουμε ποτέ κάτι σχισμένο ή φθαρμένο. Εμείς στο γκρουπ, δε θα προσφέρουμε κάτι λιγότερο από εκείνο που θα χρησιμοποιήσω εγώ, τα παιδία μου ή ο σύζυγος μου.

 

 

-Γιατί δημιουργήθηκε αυτό το γκρουπ. Πως προέκυψε η ιδέα; 

Η ιδέα για το γκρουπ ξεκίνησε μετά από μια δική μου πολύ προσωπική μου ανάγκη. Η μητέρα μου πριν από τέσσερα χρόνια έμεινε ανάπηρη μετά από ατύχημα. Ήταν πολύ καιρό στο νοσοκομείο για αποκατάσταση, η κατάσταση της ήταν σοβαρή και περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα.

Μέσα από αυτό το δικό μου βίωμα ένιωσα ότι ήθελα να βοηθήσω κόσμο. Είδα αρκετό κόσμο στην εντατική, με δυσκολίες, με συγκεκριμένες ώρες επισκέψεων, ανθρώπους που δεν είχαν βενζίνη για να επισκεφθούν  τους δικούς τους, ούτε λεφτά για τις θεραπείες. Έτσι αποφάσισα να κάνω κάτι για να δώσω βοήθεια σε αυτούς που την χρειάζονται.

 

Πως ξεκίνησαν όλα… 

Ένα βράδυ ήρθα σπίτι και είπα στον σύζυγο μου ότι θέλω να κάνω κάτι να βοηθήσω και έτσι σκεφτήκαμε αυτό. Ένα γκρουπ με χρησιμοποιημένα πράγματα που να δίνει βοήθεια στον κόσμο που τα έχει ανάγκη.  Σκεφτήκαμε ότι πράγματα που κάποιος δεν τα χρειάζεται, θα είναι πολύ χρήσιμα για κάποιον άλλον.

Καθοδόν οι ανάγκες του κόσμου ήταν διαφορετικές, χρειάζονταν παιδικές πάνες, γάλα, έπιπλα, φαγητό ή οτιδήποτε άλλο.

 

Ένα από τα πρώτα περιστατικά ήταν ένας γάμος

Ένα από τα πρώτα περιστατικά στο οποίο παρείχαμε βοήθεια μέσω του γκρουπ ήταν αυτό ενός γάμου. Δημιουργήσαμε τον Σεπτέμβριο την ομάδα και ο γάμος ήταν τον Νοέμβριο. Αυτό προέκυψε όταν επικοινώνησε μια κοπέλα μαζί μας και ήθελε να δώσει το καινούργιο νυφικό της και τα στέφανα της.

 

Στη συνέχεια επικοινώνησα με διάφορες κοπέλες. Μια κοπέλα από τη Λεμεσό μου έστειλε μήνυμα και μου είπε χαρακτηριστικά: «Σε 20 μέρες παντρεύομαι στην εκκλησία χωρίς νυφικό, με ένα απλό φόρεμα και ψεύτικες βέρες». Εμείς της δώσαμε το νυφικό και κατευθείαν από εκεί ξεκινήσαμε να στήνουμε τον γάμο.

 

 

Στη συνέχεια βρήκαμε Dj, κεραστικά, φωτογράφο και ενώ μιλούσε ο ένας με τον άλλο, όλο αυτό αναπτύχθηκε. Ο γάμος οργανώθηκε εξ’ ολοκλήρου από τον κόσμο, δεν υπολογίζαμε να πάρει τόση έκταση.

 

-Πως ξεκίνησε η παροχή καθημερινού φαγητού σε φτωχές οικογένειες; 

Τα Χριστούγεννα μέσω του γκρουπ έβγαλα μια ανακοίνωση που έλεγε να μην πεταχτούν φαγητά από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά να δοθούν σε οικογένειες που θα τα έχουν ανάγκη. Έτσι ξεκίνησε ο κόσμος να επικοινωνεί μαζί μου και να μου λέει τι έχει στη διάθεση του. Μέσω της επικοινωνίας με εθελοντές αρκετές επιχειρήσεις μεγάλες και μικρές ενδιαφέρθηκαν να προσφέρουν φαγητό κι έτσι αναπτύχθηκε. Οι επιχειρηματίες σκέφτηκαν ότι είναι καλό να προσφέρουν το φαγητό που τους περισσεύει σε φτωχούς παρά να το πετάνε στα σκουπίδια.

 

1

2

 

Έτσι σήμερα είμαστε σε θέση κάθε μέρα παρέχουμε φαγητό σε φτωχές οικογένειες που το χρειάζονται. Συνεργαζόμαστε με φούρνους, εστιατόρια αλλά και απλούς ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν.

 

3

 

-Συνεργάζεστε με εθελοντές; Υπάρχει κάποια ομάδα πίσω από το γκρουπ; Πως λειτουργείτε; 

Υπάρχει μια ομάδα εθελοντών αλλά δεν είναι πάντα οι ίδιοι, βέβαια υπάρχουν μερικοί που είναι σταθεροί. Έχουμε επίσης, μερικούς συντονιστές περιοχής, ο οποίοι μαζεύουν ρούχα, παπούτσια ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί το γκρουπ ξεκίνησε από τη Λευκωσία όπου είναι η έδρα μας και σιγά σιγά επεκτάθηκε και στις άλλες πόλεις.

Επιπλέον βοήθεια παρέχουμε και σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και στα κατεχόμενα. Αυτό ξεκίνησε όταν μια κοπέλα – της οποίας η οικογένεια της μένει στις ελεύθερες περιοχές- μου ζήτησε ρούχα για τα παιδάκια της. Η ομάδα μας της έδωσε τα ρούχα που χρειαζόταν και στη συνέχεια άρχισαν να επικοινωνούν κι άλλες κοπέλες μαζί μας για βοήθεια.

 

Πως λειτουργεί το γκρουπ

Οι δωρητές επικοινωνούν μαζί μας δίνοντας φωτογραφίες των προϊόντων που έχουν ή και περιγραφή και εμείς αναρτούμε στη σελίδα το υλικό ώστε να μπορέσει ο ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί. Η εικόνα εξυπηρετεί καλύτερα την κατάσταση. Δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση αλλά οι φωτογραφίες είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβει ο ενδιαφερόμενος εύκολα αν ταιριάζει το προϊόν στο χώρο του.

Σχετικά με το καθημερινό φαγητό, ο εθελοντής το παραλαμβάνει από τις επιχειρήσεις που το προσφέρουν, ταξινομεί τις μερίδες και ειδοποιεί τους ενδιαφερόμενους να έρθουν να το πάρουν.

 

-Μοιραστείτε μαζί μας μια ιστορία που βιώσατε μέσω του γκρουπ.

Η ιστορία που θυμάμαι έντονα είναι αυτή της μικρής Νεφέλης. Η Νεφέλη είναι μια πολύ αγαπημένη μικρούλα της ομάδας, η οποία ήταν από την αρχή στην παρέα μας χωρίς όμως να ξέρουμε ότι αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν η μητέρα της μας έστειλε ένα μήνυμα ότι η Νεφέλη είχε γενέθλια και δεν είχε τούρτα. Λόγω του ότι η Νεφέλη ήταν μικρόσωμη πιστεύαμε ότι ήταν 6 μηνών. Όταν η μητέρα της όμως μου είπε ότι ήταν πρώτα της γενέθλια, από εκεί μάθαμε ότι η Νεφέλη ήταν πρόωρο μωρό, θα έκλεινε ενός ετών και ζύγιζε μόνο 4.50 κιλά.

Ήταν πολύ αδύνατη αλλά δεν υπήρχαν θέματα υγείας. Οι γονείς της μικρής δεν είχαν λεφτά για να τρώει αυτά που έπρεπε και να αναπτυχθεί σωστά. Ένα πρόωρο μωρό πρέπει να τρώει καλά για να μεγαλώσει. Η οικογένεια δεν είχε καν τα βασικά. Ο μισθός του μπαμπά δεν ήταν αρκετός για να ζήσουν και με το ενοίκιο που πλήρωναν τους έμεναν πολύ λίγα λεφτά.

Εμείς πήραμε τούρτα για τα γενέθλια της Νεφέλης. Επειδή ο κόσμος ήταν τόσο θερμός, ήθελε να προσφέρει και οργανώσαμε τα γενέθλια της ώστε να βοηθήσουμε την οικογένεια να βγει από το άσχημα σκηνικό που ζούσε.

 

 

Οργανώσαμε τα γενέθλια της σε παιδότοπο, ο οποίος μας παραχωρήθηκε δωρεάν και με ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό μέσω του γκρουπ, ήρθαν εθελοντές, έφεραν δώρα αλλά και πράγματα που χρειαζόταν η οικογένεια όπως πάνες και γάλα. Λίγο καιρό μετά οργανώσαμε και την βάφτιση της μικρής Νεφέλης. Μετά την κινητοποίηση του κόσμου, η μικρή πήγε σε διατροφολόγο και έβαλε κιλά που χρειαζόταν για να είναι καλά στην υγεία της.

 

 

-Έγινε κάτι που σας ενόχλησε μέσα σε αυτό το διάσημα που γίνεται αυτή η προσπάθεια;

Δεν έγινε κάτι που να με ενοχλήσει. Αυτό που έχω πάντα σαν αρχή μου είναι ότι η καλοσύνη πάντα νικάει.

Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι πολύ δοτικός. Δεν βρήκα την ευκαιρία να γράψω ότι χρειαζόμαστε δώρα και τρόφιμα για το Πάσχα, ο κόσμος όμως γιατί έμαθε τις δραστηριότητες μας , πλέον έρχεται από μόνος του.

 

-Από την εμπειρία σας, πιστεύετε ότι οι Κύπριοι βοηθούν; 

Οι Κύπριοι βοηθούν πάρα πολύ, είναι πολύ δοτικοί. Το θέμα είναι ότι στην Κύπρο πολλές φορές ζούμε σε ένα ροζ συννεφάκι, όλοι και εγώ μαζί. Πριν αρχίσω αυτή την προσπάθεια με την ομάδα δεν ήξερα όλα αυτά τα περιστατικά φτώχειας που υπήρχαν μέχρι που ασχολήθηκα. Δεν μπορείς να φανταστείς ότι στην διπλανή πόρτα μπορεί να μένει κάποιος που δεν έχει να φάει, που δεν έχει να δώσει φαγητό στο παιδί του.

Σήμερα στην Κύπρο έχουμε άστεγους, περπατάς και τους βλέπεις. Υπάρχουν αρκετοί! Στη Λευκωσία γυροφέρνουν στους δρόμους. Παρόλα αυτά υπάρχουν εστιατόρια που τους δίνουν φαγητό.

 

-Ποιο είναι το μότο που σας αντιπροσωπεύει; 

Δεν υπάρχει κάποιο μότο διαφορετικό από το όνομα του γκρουπ. Το «Αγκαλιάζω με αγάπη» ήταν η ανάγκη να αγκαλιάσω τον κόσμο με αγάπη. Το γκρουπ αυτό δημιουργήθηκε ένα βράδυ, όταν ήρθα σπίτι καταβεβλημένη, έχοντας περάσει πάρα πολύ δύσκολα με την μητέρα μου. Ήθελα να δώσω βοήθεια και μια αγκαλιά αγάπης, να προσφέρω αυτό που έφευγε από την ψυχή μου εκείνη τη στιγμή.

 

-Πως μπορεί ο κόσμος να επικοινωνήσει μαζί σας; 

Εθελοντές και κόσμος που θέλει βοήθεια μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω της ομάδας μας «Αγκαλιάζω με αγάπη» στο Facebook αλλά και μέσω τηλεφώνου.

Να ενημερώσουμε ότι για το Πάσχα θα δοθούν 200 πακέτα αγάπης, θα έχουν μέσα διάφορα πράγματα για το γιορτινό τραπέζι, όσα χρειάζεται ένα σπίτι. Θα χρειαστούν όμως εθελοντές που θα τα φτιάξουν. Όποιος θέλει να βοηθήσει την Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας .

 

ΕΔΩ μπορείς να βρεις το «Αγκαλιάζω με αγάπη»

 

 

 

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »