Οικονομία

Η πρόθεση της Βουλής για τις αυξημένες τραπεζικές χρεώσεις

Πηγή: inbusiness.com.cy

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Με προτάσεις για το θέμα της αύξησης των χρεώσεων των τραπεζών αναμένεται να συνεχιστεί σύντομα η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Συγκεκριμένα, τα κόμματα αναμένεται να υποβάλουν προτάσεις νόμου που να αφορούν τον λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά, ώστε να επεκταθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται σε αυτό τον λογαριασμό και να μπορούν να τον χρησιμοποιούν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά τη σημερινή του παρουσία στην Επιτροπή, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου, επανέλαβε ότι η ΚΤΚ ενήργησε στο πλαίσιο που της επιτρέπει ο νόμος όσον αφορά το θέμα των χρεώσεων των τραπεζών και προέβη από το 2019 σε μελέτη ώστε να καθοριστούν εύλογα τέλη για τον λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά.

Ο Διοικητής αντέδρασε όταν ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης αναφέρθηκε σε ανάγκη μεγαλύτερης παρέμβασης από την ΚΤΚ και είπε ότι το πλαφόν για χρεώσεις στον λογαριασμό πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να είναι στα 24 ευρώ, σύμφωνα με τις μελέτες του Συνδέσμου.

Ο Διοικητής είπε ότι η ΚΤΚ ενεργεί με νόμους και όχι με θεωρίες ενώ η μελέτη του για το θέμα έγινε σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικός Μηχανισμό (ΕΕΜ) και κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στα 36 ευρώ ανώτατων χρεώσεων που επιβλήθηκε με διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών. Είπε επίσης ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων ώστε να επεκταθούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω αυτών λογαριασμών και ανέφερε ότι η ΚΤΚ είναι έτοιμη να συνεργαστεί νοουμένου ότι οι οποιεσδήποτε τροποποιήσεις συνάδουν με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Παράλληλα, ανέφερε στην Επιτροπή, η οποία ζήτησε να δει αυτή τη μελέτη που έγινε για τον καθορισμό του πλαφόν ότι αναμένει από τον νομικό σύμβουλο να ξεκαθαρίσει με ποιο τρόπο μπορεί να δοθεί στην Επιτροπή Εμπορίου αυτή η μελέτη, ώστε να μην παραβιάζεται η εμπιστευτικότητα κάποιων στοιχείων που αφορούν τον ΕΕΜ και τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι ο λογαριασμός πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά δεν είναι ο τρεχούμενος λογαριασμός κι ότι η τράπεζα υποχρεούνται να ανοίξει τέτοιο λογαριασμό σε όποιον τον ζητήσει ή να μετατρέψει τον λογαριασμό, αρκεί να μην διατηρεί άλλον τέτοιο λογαριασμό σε άλλη τράπεζα.  Σε μια τέτοια περίπτωση, είπε μπορεί να αρνηθεί να του ανοίξει και δεύτερο λογαριασμό.

Ανέφερε ακόμα ότι η ΚΤΚ ενεργεί και επιβλέπει αυτές τις χρεώσεις για τους συγκεκριμένους λογαριασμούς και για το 2021 δεν υπήρξε καμιά παραβίαση, ενώ ούτε για το 2022 υπήρξε παραβίαση του διατάγματος με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις τράπεζες. Πρόσθεσε ότι στο τέλος του 2022 θα λάβουν πληροφορίες και θα δουν κατά πόσο υπήρξε παραβίαση.

Είπε επίσης ότι η ΚΤΚ δεν έλαβε κανέναν παράπονο για θέμα άρνησης τράπεζας να συνδέσει τον λογαριασμό με βασικά χαρακτηριστικά με χρεωστική κάρτα, όπως είχαν καταγγείλει βουλευτές. Πρόσθεσε ότι στο τέλος του 2020 υπήρχαν 414.431 λογαριασμοί πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και ότι αναμένονται και τα στοιχεία για το 2021 που πιθανόν να καταδείξουν αύξηση.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση, ο Διοικητής της ΚΤΚ είπε ότι η αρμοδιότητας για θέματα ανταγωνισμού και διαφάνειας των χρεώσεων των τραπεζών δεν άπτονται στην ΚΤΚ αλλά τις υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας και την Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού.

Εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου ο Θεοδόσης Θεοδοσίου ανέφερε στην Επιτροπή ότι όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει στις χρεώσεις είναι εντός του διατάγματος του ΥΠΟΙΚ και μέσα στο πλαίσιο του νόμου. Ανέφερε ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει πολύ υψηλά έξοδα λειτουργίας τόσο για το προσωπικό όσο και για την αναβάθμιση της τεχνολογίας και πρέπει να κάνει τις ίδιες επενδύσεις στον τομέα αυτό με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, για πολύ λιγότερους λογαριασμούς.

Είπε επίσης ότι το αυξημένο κόστος οφείλεται στη φορολογία, τα έξοδα προσωπικού και τις εποπτικές απαιτήσεις. Σημείωσε επίσης ότι για φοιτητές, συνταξιούχους και λήπτες ΕΕΕ δεν επιβάλλονται χρεώσεις στο λογαριασμό με εξαίρεση τα έξοδα διαχείρισης. Ανέφερε ακόμα ότι η τράπεζα προσφέρει τον βασικό λογαριασμό σε όλους τους πελάτες με χρεωστική κάρτα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι τα τραπεζικά τέλη έχουν επιβληθεί μονομερώς από τις τράπεζες χωρίς να ακούσουν τον οποιοδήποτε. Είπε ότι κάλεσαν τις τράπεζες να παγώσουν τις αυξήσεις και να μελετηθούν άλλα σενάρια οικονομικής επιβίωσής τους και αύξησης της κερδοφορίας τους. Ανέφερε ότι δύο μόνο τράπεζες σε περιβάλλον ολιγοπωλίου επιβάλουν φορολογία προκειμένου να επιβιώσουν και αυτό είναι απαράδεκτο. Είπε επίσης ότι η Βουλή θα πρέπει να δώσεις τέλος σε αυτή την ανεξέλεγκτη και αδιαφανή πρακτική των τραπεζών, προβαίνοντας σε διαφοροποίηση νομοθεσιών όχι μόνο για τους λογαριασμούς με βασικά χαρακτηριστικά αλλά και για προστασία του καταναλωτή κ.α.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Διοικητής της ΚΤΚ έχει εξουσία για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν αρκεί να λέμε ότι προκειμένου να διασφαλίζουμε την κερδοφορία των τραπεζών να αφήνουμε στο απυρόβλητο τους τρόπους κερδοφορίας. Οφείλει και ο διοικητής της ΚΤΚ, όπως είπε, να ταρακουνήσει τις τράπεζες για το θέμα.

Σχετικά νέα

X
Translate »