CoronaVirus

Η πρόταση για την είσοδο ανεμβολίαστων στα γήπεδα και οι σκέψεις του Υπ. Yγείας

Πηγή: reporter.com.cy

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Υπό την αξιολόγηση του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται αίτημα ομάδων, αλλά και του ίδιου του προέδρου της ΚΟΠ, Γιώργου Κούμα, για να παραχωρηθεί χαλάρωση στην προσέλευση κόσμου που δεν είναι εμβολιασμένος, στα γήπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας δεν βλέπει αρνητικά την συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο αποφάσεις θα ληφθούν αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων, που θα επικρατήσουν στη χώρα το επόμενο διάστημα.

Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στον REPORTER, τα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκονται σε μια σχετικά καλή κατάσταση, ωστόσο οι μεταλλάξεις, η πορεία των εμβολιασμών, αλλά και το γεγονός ότι εισερχόμαστε στην φθινοπωρινή περίοδο, πιθανότατα να αλλάξουν τα δεδομένα.

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που τα κρούσματα συνεχίσουν να μειώνονται δεν αποκλείεται το Υπουργείο να δώσει το πράσινο φως για είσοδο ανεμβολίαστων στα γήπεδα, όμως πιθανότατα αντί για επίδειξη rapid test όπως συμβαίνει σε όλους τους υπόλοιπους χώρους, να τους ζητείται να δείχνουν PCR test.

«Το καλοκαίρι δώσαμε τη δυνατότητα στις ομάδες να έχουν κάλυψη στο 75% του γηπέδου, μόνο με εμβολιασμένους. Δεν θέλουμε να προβούμε σε μια νέα χαλάρωση και στο τέλος να υπάρξει έξαρση κρουσμάτων η οποία θα μας οδηγήσει να πάμε ένα βήμα πίσω από αυτό που βρισκόμαστε σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Στο τραπέζι και τα ευρωπαϊκά

Ένα άλλο θέμα το οποίο θα κληθεί να εξετάσει το Υπουργείο, αλλά και η επιδημιολογική ομάδα, είναι το κατά πόσον θα επιτραπεί σε οπαδούς από το εξωτερικό να επισκεφθούν την Κύπρο, για τους ευρωπαϊκούς αγώνες της Ομόνοιας και της Ανόρθωσης, που αρχίζουν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η UEFA, την περασμένη Δευτέρα έδωσε το πράσινο φως για μετακίνηση οπαδών, νοουμένου ότι αυτό θα εγκριθεί και από τις αρμόδιες Αρχές της κάθε χώρας. Μέχρι στιγμής, το Υπουργείο Υγείας δεν έλαβε οποιαδήποτε ερώτηση από τις εμπλεκόμενες ομάδες και πιο συγκεκριμένα την Ανόρθωση και την Ομόνοια, επί του συγκεκριμένου θέματος.

Πάντως, οι αρμόδιοι δηλώνουν έτοιμοι να εγκρίνουν ένα τέτοιο αίτημα, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η μια προϋπόθεση που τίθεται, είναι να γνωρίζουν τον αριθμό των οπαδών από άλλη χώρα που θα φθάσουν στην Κύπρο, για το κάθε παιχνίδι. Για παράδειγμα αν αυτοί θα είναι μερικές εκατοντάδες, δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά αν ο αριθμός είναι τετραψήφιος θα αξιολογηθεί το συγκεκριμένο αίτημα, χωρίς όμως να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να εγκριθεί.

Επίσης, οι ειδικοί θεωρούν σημαντικό να γνωρίζουν από ποιες χώρες θα έρθουν στην Κύπρο οι οπαδοί, αφού εάν αφορούν πολίτες από κράτη που βρίσκονται σε γκρίζα ή κόκκινη ζώνη, θα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Σημειώνεται ότι το σκηνικό γύρω από το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες, αφού σε λιγότερο από μία εβδομάδα αρχίζουν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Σχετικά νέα

X
Translate »