Breaking News

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Μαρία Κυριάκου δεν τα βάζει κάτω και ετοιμάζεται για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο

Της Νάσιας Γεωργίου 

Μια δραστήρια γυναίκα, μια αθλήτρια που δεν τα βάζει κάτω, μια γυναίκα αγωνίστρια στη ζωή. Μητέρα, ιδιοκτήτρια εκπαιδευτικού κέντρου και αθλήτρια.

Το νησί μας χρειάζεται περισσότερους αθλητές όλων των ειδών και η Μαρία αποτελεί μια γυναίκα με αγωνιστικότητα και πάθος για ότι και αν κάνει στη ζωή της ανεξάρτητα από οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Η Μαρία Κυριάκου είναι μια αθλήτρια που έχει διαγνωστεί με καταπλάκα σκλήρυνση. Παρόλα αυτά κάνει τον δικό της αγώνα καθημερινά για να καταφέρει να προκριθεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020.

 

Ζωή

Ξεκίνησε την ενασχόληση της με το κολύμπι από τα παιδικά της χρόνια σε ηλικία 9 χρονών μέχρι και τα 18 της. Στις σπουδές της συνέχισε να ασχολείται με το κολύμπι σε μη επαγγελματικό επίπεδο. Το κολύμπι προέκυψε στην ζωή της από μικρή ηλικία τυχαία λόγω προβλήματος της με την σπονδυλική της στήλη.

Η Μαρία σπούδασε ψυχολογία με δύο μεταπτυχιακά στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση αλλά και στην Σχολική Ψυχολογία. Όπως η ίδια μας είπε ξαφνικά μια μέρα είχε παραλύσει το πόδι της. Μετά από μια έρευνα κατάλαβε πώς της δημιουργήθηκε εγκεφαλοπάθεια, ένα αυτοάνοσο πρόβλημα ή καταπλάκα σκλήρυνση. Έχει κάνει διάφορες θεραπείες αυτά τα 9 χρόνια, όμως ένα είδος βοήθειας πέρα από τις φυσιοθεραπείες ήταν η κολύμβηση.

Το όνειρο της αθλήτριας ξεκίνησε μετά από παρότρυνση του συζύγου της. Έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε αγώνες, στους αγώνες των Βετεράνων το 2015, όπου πήρε την πρώτη θέση. Αργότερα συμμετείχε στους Πανελλήνιους αγώνες όπου πήρε και πάλι την πρωτιά.Τους τελευταίους 3 μήνες έχει δικό της προπονητή και κολυμπάει με τον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας. Αποφάσισε ότι θέλει να ασχοληθεί ενεργά με τον αθλητισμό ή έστω να προσπαθήσει, έτσι ήρθε σε επικοινωνία με την ΚΕΠΕ.

Όπως μας είπε η ίδια :”Αντιμετώπισα μεγάλη δυσκολία για να με δεχτεί η επιτροπή και να καταφέρω να μου δοθεί προπονητής αλλά και να αποκτήσω χορηγία”. “Τόσα χρόνια μας αντιπροσωπεύει αντάξια η Καρολίνα Πελεδρίτου και εγώ δεν θέλω να γίνω η νέα Πελεδρίτου, απλά θέλω να προσπαθήσω για το καλύτερο”.

 

 

Καταπλάκα σκλήρυνση

“Ήταν πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσω στην αρχή στα 26 μου με δύο μικρά παιδιά.  Με την θεραπεία έκανα συνεχεία πυρετούς καταλαμβaίνα ότι πρέπει λόγω των παιδιών να είμαι εκεί αλλά είχε φορές που δεν το άντεχα”.

Το μεγαλύτερο στήριγμα της ο σύζυγος της ο οποίο ήταν εκεί πάντα για αυτήν. Όμως αρκετές θεραπείες την πονούσαν και κάποιες φορές αντιμετώπιζε προβλήματα στην όραση, στον σπόνδυλο, στο περπάτημα ή στα χέρια. Όπως μας είπε η ίδια ο μεγαλύτερος της φόβος είναι να χάσει την όραση της “είπα θεέ μου σε παρακαλώ όχι τα μάτια μου”-

Είναι πολλαπλά τα πρόσωπα της καταπλάκας σκλήρυνσης, κάθε μέρα είναι διαφορετικά και αυτό σύμφωνα και με τον προπονητή της Φοίβο Δουκανάρη δεν μπορεί να εξασφαλίσει πότε σίγουρα αποτελέσματα αφού, η επόμενη μερά που ξημερώνει μπορεί να είναι πολύ καλυτερή ή πολύ χειρότερη.

 

 

Μια καθημερινή μαχήτρια η όποια δεν ντρέπεται για αυτό που είναι, δεν φοβάται να προσπαθήσει και όπως μας είπε:
“Πρέπει να αποδεχτούμε το πρόβλημα υγείας μας και να μην βάζουμε φραγμούς στην ζωή μας και πάντα να προσπαθούμε να μην τα βάζουμε κάτω. Εγώ νιώθω ότι έχω πάντα μαζί μου έναν Άγιο και αυτός με προστατεύει.”

 

 

Αγώνες του IDM Berlin 2019

Στους αγώνες IDM Berlin 2019 θα κολυμπήσει στα αθλήματα 50μ, 100μ, 200μ, 400μ ελεύθερο και 100μ πρόσθιο.
Σύμφωνα με τον προπονητή της στους αγώνες του Βερολίνου θα εξεταστεί για το ποία θα είναι η κατηγορία στην οποία θα αγωνιστεί ανάλογα με το πρόβλημα υγείας της μέσα από εμπεριστατωμένη επιτροπή. Στους αγώνες του Βερολίνου θα την συνοδεύσει μια γυναίκα προπονήτρια η Αναστασία Χριστοφόρου. Ενώ ο μεγάλος στόχος είναι η πρόκριση στους Παρολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

“Δυστυχώς ο αθλητισμός δεν είναι η μόνη μου προτεραιότητα αλλά ένας στόχος μου είναι να γίνει.”
Οπώς μας είπε έχει ένα δύσκολο καθημερινό προγράμμα, 2 παιδιά ,εργάζεται και ο αθλητισμός αποτελεί την ευκαιρία για ξεκούραση.

 

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »