Αναπτυξιακά Έργα

Η Λάρνακα αποκτά πολιτιστικό και αθλητικό πνεύμονα

Η αντίστροφη μέτρηση για να αποκτήσει η Λάρνακα πολιτιστικό και αθλητικό πνεύμονα αρχίζει σήμερα με την έναρξη των εργασιών ανάπλασης του Κοινοτικού Κέντρου, το οποίο θα μετατραπεί σ’ ένα σύγχρονο πολυδύναμο χώρο όπου θα στεγάζονται πολλές και ποικίλες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες με εντονότατο στίγμα κοινωνικής πολιτικής.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Όπως είχε ανακοινωθεί με την υπογραφή του συμβολαίου στις 30 Νοεμβρίου 2018, αύριο Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019, η κοινοπραξία L&P and D.L.A. JOIN ξεκινά εργασίες στο μεγαλεπήβολο έργο το οποίο έχει περιγραφεί προς τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων ως “Δημιουργία Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας”. Πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με τη δαπάνη να υπολογίζεται στα 3,4 εκατομμύρια ευρώ εκτός ΦΠΑ και 4,2 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Είναι το δεύτερο πιο πολυδάπανο έργο στο κέντρο της Λάρνακας από τον κατάλογο των χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκά κονδύλια μετά τη νέα Δημοτική Αγορά, το εργοτάξιο της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το έργο υπολογίζεται με βάση το συμβόλαιο ότι θα ολοκληρωθεί σε 15 μήνες, οπότε οι Λαρνακείς θα μπορέσουν να απολαύσουν την καινούργια πολιτιστική – αθλητική εγκατάσταση περί το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020.

Το Κοινοτικό Κέντρο έχει μισθωθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού στον Δήμο Λάρνακας για περίοδο 18 χρόνων ούτως ώστε να επιλυθεί το τεχνικό ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος πριν την υποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση. Υπενθυμίζεται ότι πίσω από το Κοινοτικό Κέντρο δημιουργούνται και οι καινούργιες εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας, γεγονός που θα δώσει στον ευρύτερο χώρο το χαρακτήρα ενός μεγάλου αθλητικού και πολιτιστικού πάρκου.

 

Τι προβλέπουν τα σχέδια

Ο σχεδιασμός του έργου έχει, όπως προαναφέραμε, έντονο κοινωνικό στίγμα καθώς στοχεύει στην εξυπηρέτηση, μεταξύ άλλων, αναγκών ομάδων από άλλες εθνικότητες αλλά και κοινωνικών στρωμάτων χαμηλής εισοδηματικής τάξης. Τα σχέδια προβλέπουν συγκεκριμένα:

– Ανοικτό και κλειστό χώρο ενεργητικής απασχόλησης, υγιούς ψυχαγωγίας και εκγύμνασης (ΑΓΟ) με στόχευση προς τις ομάδες διαφόρων εθνικοτήτων και χαμηλής εισοδηματικής τάξης.

– Πολυπολιτισμικό Κέντρο το οποίο θα στεγάζει τις δράσεις επιμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου Λάρνακας, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις των διαφόρων εθνικοτήτων του πληθυσμού. Το κέντρο θα περιλαμβάνει κοινοτικό ιατρείο και φαρμακείο για δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Θα στεγάζει επίσης το ανοικτό σχολείο του Δήμου Λάρνακας.

– Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του χώρου των μουσικών σχημάτων του Δήμου Λάρνακας, περιλαμβανομένου και χώρου για το Δημοτικό Ωδείο, που θα παρέχει μουσική παιδεία στο σύνολο του πληθυσμού.

– Δημιουργία χώρων κοινωνικής συναναστροφής των νέων, αίθουσα εκδηλώσεων και εκθέσεων, παιγνιοθήκη και άλλους χώρους στους οποίους θα παρέχονται διάφορα προγράμματα και πρωτοβουλίες του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας, το Πολυδύναμο Κέντρο θα αποτελεί πυρήνα κοινωνικής πρόνοιας και απασχόλησης, το οποίο θα περιλαμβάνει ανοικτό και κλειστό χώρο ενεργητικής και υγιούς ψυχαγωγίας και εκγύμνασης και θα παρέχει δικαίωμα εξυπηρέτησης όλων των ομάδων πληθυσμού της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, περιλαμβανομένων και ομάδων πληθυσμού διαφορετικών εθνικοτήτων και χαμηλής εισοδηματικής τάξης.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »