Εκπαίδευση

«Η Κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για τα δίδακτρα»

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Καθόλου ικανοποιημένα δηλώνουν τα μέλη της Πλατφόρμας «Στρατεύσιμοι Φοιτητές 20/21 Ισότητα Δικαιοσύνη», από τις εξελίξεις γύρω από τις διαβουλεύσεις των υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών με τις βρετανικές Αρχές για τις αυξήσεις στα δίδακτρα των Πανεπιστημίων από την ακαδημαϊκή χρονιά 2021 – 2022. Στον απόηχο της απάντησης των βρετανικών Αρχών στην Κυπριακή Δημοκρατία για απευθείας επαφές των φοιτητών με τα βρετανικά Πανεπιστήμια για τη ρύθμιση του ζητήματος, η Ομάδα Πρωτοβουλίας γονέων και στρατεύσιμων φοιτητών οι οποίοι επηρεάζονται, αναφέρουν ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας δεν νομιμοποιούνται να μετατοπίζουν την ευθύνη της διαχείρισης του προβλήματος που προέκυψε, στους στρατεύσιμους και στους γονείς τους. 

«Η Κυβέρνηση επί της ουσίας νίπτει τας χείρας και παραπέμπει σε απευθείας διαπραγμάτευση των στρατεύσιμων με τα Πανεπιστήμια, πράγμα ανέφικτο και απαράδεκτο. Η εικόνα δε, που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί για συντονισμένες και επιτυχείς προσπάθειες κατάληξης είναι άκρως παραπλανητική», σημειώνει η Πλατφόρμα «Στρατεύσιμοι φοιτητές , Ισότητα – Δικαιοσύνη» σε ανακοίνωσή της. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η Πλατφόρμα συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης για το θέμα που εδώ και εβδομάδες απασχολεί, λαμβάνοντας αποφάσεις «μετά την απογοητευτική ανακοίνωση των δύο Υπουργείων και λήψη σειράς μέτρων με στόχο την αποκατάσταση του Δικαίου», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ανακοίνωσή της.

Η Πλατφόρμα «καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει άμεσα και να δώσει λύση ως υποσχέθηκε με δημόσιες δηλώσεις του, σε ένα πρόβλημα που θέτει υπό διακύβευση το μέλλον εκατοντάδων στρατεύσιμων της 2020 ΕΣΣΟ και το οποίο θα μπορούσε και να προληφθεί και να αποφευχθεί με έγκαιρες παρεμβάσεις που δεν έγιναν». Παράλληλα, αναφέρεται ότι η μεταχείριση που τυγχάνουν οι άρρενες στρατεύσιμοι της 2020 ΕΣΣΟ σε σχέση με τις συμμαθήτριές τους με τις οποίες αποφοίτησαν την ίδια χρονιά είναι άνιση και άδικη και καταλύει ουσιαστικά το δικαίωμά τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στα αγγλικά Πανεπιστήμια, κάτι που συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συνταγματικά κατοχυρωμένης Αρχής της ισότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα προέκυψε όταν η Βρετανία λόγω του Brexit ανακοίνωσε ότι από την ακαδημαϊκή χρονιά 2021 – 2022, τα δίδακτρα στα Πανεπιστήμια της θα αυξηθούν για τους Ευρωπαίους φοιτητές, καθώς επίσης θα καταργηθεί και το φοιτητικό δάνειο που παραχωρούσε. Από την απόφαση δυσκολεύονται περίπου 520 άρρενες.

Σχετικά νέα

X
Translate »