Υγεία

Η Επ. Οικονομικών αποδέσμευσε €1,41 εκατ. για τεστ κορωνοϊού

Η Επιτροπή Οικονομικών προχώρησε στην αποδέσμευση συνολικών κονδυλίων ύψους €2,69 εκατομμυρίων για το Υπουργείο Υγείας.

Αυστηρότερα είναι τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται πλέον στα ιδιωτικά εργαστήρια που διενεργούν εργαστηριακές εξετάσεις για τον κορωνοϊό, ενώ ομάδα που καταρτίστηκε από τις ιατρικές υπηρεσίες διενεργεί συνεχείς ελέγχους ώστε να αποφευχθούν λάθη που έγιναν στο παρελθόν, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Η Επιτροπή Οικονομικών προχώρησε στην αποδέσμευση κονδυλίων ύψους €2,69 εκατομμυρίων, για το Υπουργείο Υγείας, τα οποία αφορούν κυρίως αγορά υπηρεσιών για διενέργεια μοριακών εξετάσεων για τη νόσο Covid-19, συντονισμό της διαδικασίας ιχνηλάτησης και τους ελέγχους στα αεροδρόμια.

Για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων για Covid-19 μέσω συμβάσεων με ιδιωτικά εργαστήρια αποδεσμεύτηκε κονδύλι ύψους €1,41 εκατ. και για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στα πλαίσια της ιχνηλάτησης, κονδύλι αξίας €700.000 (€34 ανά εξέταση). Σημειώνεται ότι ήδη η Βουλή είχε αποδεσμεύσει κονδύλι 8 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες διενέργειας τεστ, καλύπτοντας με αυτά τα περισσότερα τεστ που έγιναν μέχρι τώρα. Η τιμή των τεστ από τις προσφορές που κατακυρώθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια είναι μεταξύ 40-45 ευρώ ανά εξέταση, ωστόσο όπως αναφέρθηκε αυτή η τιμή περιλαμβάνει και το κόστος δειγματοληψίας το οποίο δεν έχει το ΙΝΓΚ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών περί της εγκυρότητας των τεστ μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει διαδικασία ελέγχου των διαδικασιών που ακολουθούν τα εργαστήρια και ότι οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν καταρτήσει ομάδα που πραγματοποιεί ελέγχους στα εργαστήρια και εκεί που υπάρχουν προβλήματα γίνονται συστάσεις και διορθωτικές ενέργειες. Όπως αναφέρθηκε οι προδιαγραφές είναι πλέον πιο αυστηρές για τα εργαστήρια  για να αποφευχθούν λάθη που έγιναν στο παρελθόν.

Επίσης εγκρίθηκαν πιστώσεις που αφορούν αγορά υπηρεσιών νοσηλευτών ή/και υγειονομικών λειτουργών ή/και φυσιοθεραπευτών για τη διαχείριση των θερμοκαμερών για τους ταξιδιώτες προς Κύπρο στα αεροδρόμια Λάρνακας – Πάφου και για κάλυψη των αναγκών ιχνηλάτησης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών  Νοσημάτων με ένα κονδύλι ύψους €453.986.

Επίσης οι πιστώσεις καλύπτουν αγορά υπηρεσιών από φοιτητές για συντονισμό των ιατρείων δημόσιας υγείας (€107.640). Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή, τα ιατρεία συντόνισαν την διεξαγωγή πέραν των 40 χιλιάδων τεστ, και αρχικά λειτουργούσαν με εθελοντές της ΠΟΕΔ. Μετά το άνοιγα των σχολείων ζητήθηκαν οι υπηρεσίες φοιτητών που εργάζονταν μέχρι έξι μέρες την εβδομάδα και μέχρι έξι ώρες την ημέρα, με αντιμισθία 6,5 ευρώ την ώρα. Η φοιτητές που εργάστηκαν ήδη, δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε στην Επιτροπή ότι αυτή τη στιγμή ζητούν εκ νέου υπηρεσίες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω και την έναρξης λειτουργίας των Πανεπιστημίων και εκφράστηκε η άποψη ότι είναι ίσως καλύτερα η προκήρυξη να ήταν για ανέργους.

Εγκρίθηκε ακόμα  αποδέσμευση €278.876 για αγορά υποστηρικτικών υπηρεσιών από φοιτητές για τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων και των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

Στο ίδιο κεφάλαιο του προϋπολογισμού υπήρξε επίσης αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €13.000 για αγορά υπηρεσιών από την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, για την ταφή των αζήτητων σορών που βρίσκονται στα νεκροτομεία των Νοσοκομείων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου. Όπως αναφέρθηκε, οι υπηρεσίες για 19 πτώματα θα παρασχεθούν από την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού που ήταν ο χαμηλότερος προσφοροδότης.

Σχετικά νέα

X
Translate »