Γενικά

Η εγκατάλειψη της παλαιάς Εκκλησία της Φανερωμένης προκαλεί θλίψη (VIDEO)

Της Νάσιας Γεωργίου

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Μια εκκλησία ερείπιο στο κέντρο της πόλης μας. Η εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης αποτελεί ένα στολίδι της ορθοδοξίας το οποίο γκρεμίζεται μέρα με τη μέρα αφού έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Υγρασία παντού, σοβάδες που δεν μπορούν να στηρίξουν την υποδομή του κτιρίου αλλά και ένα καμπαναριό το οποίο έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο.

 

Η παλαιά εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης βρίσκεται επί την ομώνυμη οδό στην νότια πλευρά της πόλης της Λάρνακας, ακριβώς δίπλα από την νέα εκκλησιά. Τα εγκαίνια της έγιναν το 1922 και ανήκει στο ρυθμό της βασιλικής , σταυροειδής με τρούλο και φέρει δυο καμπαναριά. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ακριβώς δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται ένας αρχαίος δίχωρος λαξευτός τάφος του 1200 π.Χ., ο οποίος μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε ως κατακόμβη και ως τόπος λατρείας των κατατρεγμένων χριστιανών.

Το CityofLarnaka.com βρέθηκε στην εκκλησιά και μίλησε με τον πάτερ Μιχαήλ ο οποίος έχει αρχίσει να χάνει της ελπίδες του για την αναπαλαίωση της εκκλησίας. Συγκεκριμένα μας είπε «Λιώνω που την βλέπω σε αυτήν την κατάσταση».

Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε η Εκκλησία γράφτηκε ως μνημείο το 2010, μετά από πολλές προτροπές της Εκκλησιαστικής Επιτροπής. Μετά από καιρό βγήκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την αναπαλαίωση της. Δυστυχώς από τότε έχουν περάσει 9 χρόνια και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία. Η πολεοδομική άδεια και η άδεια οικοδομής μετά από μια χρονική καθυστέρηση βγήκαν όμως υπάρχει μια προδιαγραφή την οποία σύμφωνα με το τμήμα αρχαιοτήτων δεν πληρεί η Εκκλησία για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία.

Χαμένοι στην ατελείωτη γραφειοκρατία ανάμεσα στις υπηρεσίες και αυτούς που ανέλαβαν την διεκπεραίωση του έργου η εκκλησιά αφήνεται στο χρόνο και  στης κακώσεις του.

 

Η υπόθεσει έχει επιστρέψει σε μηδενικό παρονομαστή και άνθρωποι που ανέλαβαν κάποια ευθύνη για την αναπαλαίωση της εγκατέλειψαν αφήνοντας την στο έλεος του χρόνου με την εικόνα της να προκαλεί απογοήτευση στο κοινό της πόλης.

 

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »