Going out

Η διάσημη δραματουργός και καλλιτέχνις Nan van Houte έρχεται στο Λάρνακα 2030

Σε διάλεξή της, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, στην Πλατεία Ζουχουρί, μιλά για την τέχνη σε δύσκολές και μεταβατικές εποχές

Στο πλαίσιο της προσπάθειας δικτύωσης της καλλιτεχνικής σκηνής της Λάρνακας με το εξωτερικό, το Λάρνακα 2030 έχει προσκαλέσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη δραματουργό και καλλιτέχνιδα Nan van Houte, προκειμένου να μιλήσει στους καλλιτέχνες και στο κοινό της πόλης, πάνω σε θέματα τέχνης σε δύσκολους και μεταβατικούς καιρούς όπως αυτοί που βιώνουμε

Η τεράστια εμπειρία της Nan van Houte στη διεθνή σκηνή, το θέατρο όπως και σε άλλες μορφές τέχνης ως δημιουργός, επιμελήτρια και διαχειρίστρια τέχνης, την καθιστά μια εξαιρετικά σημαντική φωνή. Θέτοντας ερωτήματα για τα ίδια τα θεμέλια της τέχνης, η Nan van Houte επιδιώκει στην ουσία να τα ενδυναμώσει, προσδίδοντάς τους κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο. Αξίζει να την ακούσουμε και να αναλογιστούμε τι πράξαμε και τι οφείλουμε να πράξουμε ως καλλιτέχνες, αλλά και ως πολίτες ενός κόσμου υπό απειλή.

Η πρόσκληση προς την Nan van Houte από το Λάρνακα 2030, προωθεί τον στόχο της σύνδεσης της τοπικής καλλιτεχνικής κοινότητας με τη διεθνή σκηνή, κάτι που είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Οργανισμού. Παράλληλα συνδράμει και στον διάλογο αναφορικά με την πολιτικώς προσανατολισμένη τέχνη, η οποία ενώ υπερασπίζεται ως οφείλει την καλλιτεχνική έκφραση, τη συνδέει δυναμικά με το κοινωνικό και πολιτικό συγκείμενο, δίδοντας στα παραγόμενα έργα ένα ειδικό βάρος και μια προοπτική έμμεσης παρέμβασης στα πράγματα προς όφελος της κοινωνίας. Και οι δύο αυτές παράμετροι, η συνδεσιμότητα με τη διεθνή σκηνή και η κοινωνική διάσταση, είναι σημαντικοί πυλώνες του οράματος του Λάρνακα 2030.

9

Η διάλεξη της Nan van Houte που φέρει τον τίτλο «Ζωντανή τέχνη σε έναν κόσμο που καταρρέει·

μια όχι και τόσο αστεία ιστορία» θα λάβει χώρα το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στη Γκαλερί του Λάρνακα 2030 στην πλατεία Ζουχουρί από τις 11:00 μέχρι τις 13:00. Η πρόσκληση απευθύνεται σε καλλιτέχνες αλλά και σε όποια και όποιον επιθυμεί να την παρακολουθήσει.

Η διάλεξη και η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σημείωμα της Nan van Houte για τη διάλεξή της: «Ενώ γράφω αυτές τις γραμμές αποσπάται διαρκώς η προσοχή μου από τις οθόνες μου: εισερχόμενα μηνύματα στον φορητό μου υπολογιστή, παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο τηλέφωνό μου και ζάπινγκ από το Al Jazeera στο BBC και στα εθνικά κανάλια. Μια ακόμη τραγωδία εξελίσσεται σε ένα μέρος που απέχει μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από τη γενέτειρά μου, μια τραγωδία παρόλα αυτά που απλώνεται σε όλες τις περιοχές της καρδιάς μου. Τέτοιες στιγμές με κάνουν να αναρωτιέμαι. Τι χρειάζεται ο κόσμος από τις τέχνες και τους καλλιτέχνες; Τι μπορεί να προσφέρει η τέχνης μας; Καλλιτεχνική δράση, προβοκάτσια, θεραπεία, απόσπαση της προσοχής; Και αυτό το «εμείς» τι σημαίνει και τι ακριβώς είναι η «τέχνη» μας; Ας ξεκινήσουμε εστιάζοντας στη (δυνητική) δύναμη της ζωντανής τέχνης και ας ελπίσουμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει να αναζητήσουμε την προσωπική μας απάντηση.»

9

Σύντομο βιογραφικό της Nan van Houte: Η Nan van Houte έκανε καριέρα στις σύγχρονες παραστατικές τέχνες, με έμφαση στα δικαιώματα των καλλιτεχνών και στον κοινωνικό αντίκτυπο των τεχνών. Με πτυχίο στο θέατρο, τη γλώσσα και τη φιλοσοφία, ασχολήθηκε με πολλά πεδία πέραν του θεάτρου. Κατά τη διάρκεια, πριν αλλά και μετά τη 15ετή θητεία της ως διευθύντρια του Theatre Frascati, όπου επιμελήθηκε 6 black boxes theaters στο κέντρο του Άμστερνταμ, δραστηριοποιήθηκε ως παραγωγός, δραματουργός, καθηγήτρια, επιμελήτρια, δημοσιογράφος και σύμβουλος πολιτικής στην Ολλανδία και στο εξωτερικό, όπως σε χώρες που υπέστησαν γενοκτονία. Η διεθνής της εμπειρία ενίσχυσε τη θέση της ως Γενική Γραμματέας του IETM, του μεγαλύτερου διεθνούς δικτύου για τις τέχνες που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Κατείχε αυτή τη θέση για έξι χρόνια μέχρι τα μέσα του 2018. Σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Dancing on the Edge (καλλιτεχνικές ανταλλαγές με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική), Theater voor Keti Koti (μνήμη της αποικιακής ιστορίας και της κατάργησης της ολλανδικής δουλείας), ενώ δραστηριοποιείται ταυτόχρονα ως συντάκτρια, μέντορας και διδάσκουσα.

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, 2023

11:00-13:00

Πλατεία Ζουχουρί

Λάρνακα 2030 Gallery

(είσοδος και από Κλεάνθη Καλογερά)

Σχετικά νέα

X
Translate »