Όμορφα της Πόλης

H Παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στα Λεύκαρα από τις 5 τα ξημερώματα ( βίντεο)

Πηγή: alphanews.live


Παρέλαση τα ξημερώματα στα Λεύκαρα.

Και όμως όταν το ρολόι δείξει πέντε, μαθητές, πρόσκοποι, νέοι του χωριού αλλά και άτομα από Φιλαρμονική, κάνουν παρέλαση στα σοκάκια του χωριού.

 

Με πατριωτικά εμβατήρια, ενόψει της εορτής της Εθνικής Επετείου του 1940, διατηρείται το Eωθινό (εγερτήριο με το πρώτο φως της αυγής), ένας προπομπός της παρέλασης που θα ακολουθήσει λίγες ώρες μετά. Όλο το χωριό είναι… “στο πόδι” για την ξεχωριστή ημέρα του Έθνους από τις αυγινές ώρες. Οι νέοι ενεργοποίησαν τις μπάντες τους και με ρυθμικές τυμπανοκρουσίες αναγγέλουν στο… κοιμώμενο χωριό το ιδιαίτερο μήνυμα της ημέρας. Η πορεία στα Λεύκαρα με τα τύμπανα και τη σημαία, αρχίζει από το σχολείο και πηγαίνουν στην εκκλησία για την έπαρση της σημαίας.

Από τα μπαλκόνια φώναζαν όλοι “Χρόνια Πολλά και Ζήτω το Έθνος”

Το έθιμο χάνεται στο βάθος του χρόνου. Οι ρίζες του βρίσκονται στην Ελλάδα όταν από το 1913, οι Χιώτες πρόσκοποι αποκτούν μπάντες και αρχίζουν τις πρώτες αυγινές εξόδους.

Ο Δήμαρχος Λευκάρων, Σοφοκλής Σοφοκλέους, τόνισε στο Alphanewslive:

“Είναι το Εωθινό, για να “προειδοποιήσει”, να θυμίσει ότι σήμερα γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου.

Είναι κάτι που ξεκίνησε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, ένα έθιμο – άγραφος νόμος, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα κατά τις πρωινές ώρες

Σχετικά νέα

X
Translate »