Αναπτυξιακά Έργα

H πρόταση του Χρίστου Προυσή για το παρατηρητήριο πτηνών στην Αλυκή

Eδώ και χρόνια ακούμε για το παρατηρητήριο στην Αλυκή Λάρνακας. Αν και κάποια σχέδια έχουν στο παρελθόν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο συμπολίτης μας Χρίστος Προυσής, αρχιτέκτονας τοπίου στο επάγγελμα παραθέτει μέσω της σελίδας μας τη δική του πρόταση. 

 

Η ιδέα της ενσωμάτωσης των παρατηρητηρίων στην Αλυκή Λάρνακας αποτελεί ένα μοναδικό και κατ ‘εξοχήν ένα αντικείμενο αρχιτεκτονικής τοπίου που εδραιώνει αρμονικά στο αστικό περιβάλλον.

Μετά από μια λεπτομερή φωτογραφική ανάλυση, επιλέχθηκαν οι πιο κατάλληλες τοποθεσίες που θεωρούνται μεταξύ άλλων στρατηγικά σημεία για την λεπτομερή παρατήρηση ενός μεγάλου αριθμού αποδημητικών πτηνών χωρίς να αλλοιώνει το φυσικό τους περιβάλλον. Το βασικό στοιχείο των παρατηρητηρίων είναι η εποικοδομητική σύνθεση των υλικών που έχουν επιλεχθεί ώστε να είναι φιλικά προς το περιβάλλον (ανακυκλωμένα όπου είναι δυνατό) αλλά παράλληλα ανθεκτικά στο δύσκολο περιβάλλον της Αλυκής.

Όπως ακόμα ένα ξεχωριστό κομμάτι της κατασκευής είναι ο τρόπος στήριξης o οποίος θα εντάσσει τα δύο παρατηρητήρια στο χώρο σαν να αιωρούνται εντός αυτού χωρίς να διαταράσσουν την υφιστάμενη φυσική δομή του εδάφους. Στόχοι: Να αναδειχθεί η περιοχή της Αλυκής Λάρνακας με αισθητική η οποία εντάσσεται πλήρως και αρμονικά στο περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα να είναι δυναμική και σύγχρονη, εφάμιλλη άλλων παρόμοιων κατασκευών σε διεθνές επίπεδο όπως επίσης και το κοινό της Λάρνακας αλλά και όλοι οι φίλοι της ανεπανάληπτης ομορφιάς της Αλυκής θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα ένα έργο όπως το προτεινόμενο.

Άλλωστε και η πρόσφατη κάθοδος των Φλαμίνγκο και η κοσμοσυρροή η οποία ακολούθησε επιβεβαιώνουν τα πιο πάνω.

1

 

2

3

Με εκτίμηση, Χρήστος Προυσής – Αρχιτέκτονας Τοπίου

Σχετικά νέα

X
Translate »