CoronaVirus

Γυμναστήρια, σχολές και φροντιστήρια στην επόμενη φάση χαλαρώσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: alphanews.live

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Σε συναγερμό βρίσκονται όλες οι χώρες για τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, με το υπουργείο υγείας, να λαμβάνει αύριο, εκτός απροόπτου τα πρώτα αποτελέσματα από τον ecdc, για το κατά πόσον έχουν εντοπιστεί μεταλλαγμένα στελέχη στα 282 δείγματα που έχουν αποσταλεί για εξιδεικευμένες εξετάσεις.

Στέλλα Κυριακίδου – Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Υγείας
“Δεν είναι αρκετό να γνωρίζουμε, έχουμε τόσα νέα περιστατικά. Πρέπει οι χώρες να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν αν αυτά τα περιστατικά αφορούν κάποια μετάλλαξη. Αλλιώς βαδίζουμε στα τυφλά.”
Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας, αποστέλλεται το 4% με 5% των θετικών αποτελεσμάτων που εντοπίζονται κάθε βδομάδα, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για εξιδεικευμένες εξετάσεις.

 

Πλάνο χαλαρώσεων

Στην επόμενη φάση χαλαρώσεων περνά η Κύπρος από 1η Μαρτίου, αφού η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα το επιτρέπει. Ωστόσο οι ειδικοί προτρέπουν όπως αυτό γίνει σταδιακά, κάτι που τονίστηκε εκ νέου σήμερα στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας με τον υπουργό υγείας.

Μαρία Κολιού – Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας/Παιδιατρικής
“Πρέπει να ανοίγουν σταδιακά, μπορούν να μπουν οι βάσεις, έστω και με μια βδομάδα διαφορά. Ούτως ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε σε κάποιο βαθμό και να τα ελέγχουμε καλύτερα.”
Πάρα το γεγονός οτι τίποτα ακόμη δεν έχει καθοριστεί, οι ειδικοί φαίνεται να προκρίνουν από 1η Μαρτίου την επαναλειτουργία σχολών χορού, ωδείων και φροντιστηρίων καθώς και των γυμναστηρίων στην βάση πρωτοκόλλων.

Την ίδια ώρα, η νυχτερινή απαγόρευση καθώς και η αποστολή δύο μηνυμάτων για τις διακινήσεις φαίνεται να παραμένουν για λίγες ημέρες ακόμη και η άρση τους να γίνει μαζί με την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης.

Κυβέρνηση και ειδικοί πάντως πραγματοποιούν συσκέψεις επί συσκέψεων για τον καθορισμό του τελικού πλάνου χαλαρώσεων.

Αύριο οι υπουργοί που συμμετέχουν στην διυπουργική επιτροπή πραγματοποιούν σύσκεψη, ενώ την Τετάρτη μέλη της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας, συναντώνται με τον πρόεδρο Αναστασιάδη παραθέτοντας τις εισηγήσεις τους. Ακολούθως πρόεδρος Αναστασιάδης – ειδικοί και υπουργός υγείας ενημερώνουν τους αρχηγούς  των πολιτικών κομμάτων για τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και για τα επόμενα βήματα ως προς τις χαλαρώσεις. Το πλάνο αποκλιμάκωσης κλειδώνει την ερχόμενη  Πέμπτη κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αφού προηγηθεί εκ νέου σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής.

Ταυτόχρονα φαίνεται να επιστρέφουν στα θρανία όσοι μαθητές παρακολουθούν ακόμη τα μαθήματά τους μέσω τηλε- εκπαίδευσης. Κάτι που επιθυμεί το υπουργείο παιδείας και φαίνεται να έχει και την σύμφωνο γνώμη των ειδικών.

Πρόδρομος Προδρόμου – Υπουργός Παιδείας
“Γυμνάσια και οι δύο τάξεις του λυκείου, είναι ένας πληθυσμός για τα δημόσια σχολεία γύρω στις 35.000.//Ελπίζω οτι θα είναι δυνατόν να τους έχουμε όλους στον σχολείο γιατί κακά τα ψέματα τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εκπαίδευση με φυσική παρουσία μέσα στις τάξεις.”

Προβληματισμός

Προβληματισμό προκαλεί η αυξημένη μετάδοση του ιού τόσο σε ενδο-οικογενειακό επίπεδο όσο και στους εργασιακούς χώρους. Η εις βάθος ιχνηλάτηση των θετικών περιστατικών κατέδειξε πως από το κάθε κρούσμα, δηλώνονται πλέον κατά μέσο όρο, 7 με 8 άτομα ως επαφές. Γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας στην μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σχετικά νέα

X
Translate »