Γενικά

Γρίπη στην Κύπρο: Τι συμβουλεύει η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, η γρίπη εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή και η αυξημένη δραστηριότητα της διαρκεί συνήθως 6-8 εβδομάδες. Η φετινή εποχική έξαρση της νόσου φαίνεται να είναι πιο ήπιας μορφής από την περσινή αλλά διαρκεί περισσότερες ημέρες.

 

Οφείλεται στον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια εικόνα νόσου μέχρι πολύ σοβαρή εκδήλωση με επιπλοκές.

 

Τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον ιό μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα μετά από 12-36 ώρες.

Συνήθως εισβάλλει απότομα με πυρετό, ρίγος , βήχα, πόνο στον λαιμό, στις αρθρώσεις και στους μύες, με έντονο αίσθημα αδυναμίας και ανορεξίας . Μπορεί ακόμα να προκαλέσει ρινική καταρροή και έντονο πονοκέφαλο.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή γρίπη ή και για επιπλοκές.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν μικρά παιδιά, τα άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια, άσθμα, χρόνια καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νευρομυϊκές παθήσεις και ανοσοκαταστολή.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές ανήκουν και οι έγκυες γι’ αυτό και πρέπει επίσης να εμβολιάζονται.

 

Άλλοι τρόποι πρόληψης της γρίπης είναι και οι ακόλουθοι:

  1. Ο καλός αερισμός των χώρων όπου ζούμε και αποφυγή συγχρωτισμού (κλειστοί χώροι με πολλά άτομα)
  2. Τα παιδιά και οι ενήλικες με γρίπη πρέπει να περιορίζονται στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσουν τα οξέα συμπτώματα της νόσου (πυρετός ,έντονος βήχας, φτάρνισμα, καταρροή) και επιπλέον 2-3 ημέρες.
  3. Όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται θα πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο του με χαρτομάντιλο το οποίο μετά πετά στο καλάθι απορριμμάτων και πλένει τα χέρια του
  4. Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών

Τα αντιικά φάρμακα χορηγούνται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που ο ιατρός θεωρεί ότι πραγματικά χρειάζονται. Ενδεικτικά η χημειοπροφύλαξη με οσελταμιβίρη χορηγείται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όπως σε στενή επαφή με τον ιό της γρίπης, ατόμου που ανήκει στις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη επιπλοκών.

Σχετικά νέα

X
Translate »