Γενικά

ΓεΣΥ: Τι ισχύει με λέιζερ για μυωπία και άλλες επεμβάσεις ματιών

Πηγή: offsite.com.cy
Αναλυτικά τι ισχύει για τις επεμβάσεις στα μάτια

Είναι γνωστό ότι η Β’ φάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου, περιλαμβάνει και τις ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες, επεμβάσεις δηλαδή και εισαγωγές σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Με το έναυσμα, λοιπόν, της Β’ φάσης μεγάλος αριθμός επεμβάσεων και εγχειρήσεων όλων των ειδών εντάχθηκαν στις υπηρεσίες του ΓεΣΥ δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε χιλιάδες ασθενείς να επωφελούνται πλέον των δωρεάν αυτών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι κεντρικό κριτήριο των δωρεάν επεμβάσεων είναι ο θεράπων ιατρός όπως και το νοσηλευτήριο να βρίσκονται εντός του σχεδίου. 

Οι επεμβάσεις για τα μάτια

Ποιες είναι όμως οι επεμβάσεις για τα μάτια που εμπίπτουν στις δωρεάν υπηρεσίες του ΓεΣΥ; Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις

Η φιλοσοφία του ΓεΣΥ στον τομέα τον επεμβάσεων 

Γενική φιλοσοφία του ΓεΣΥ αναφορικά με τις επεμβάσεις όλων των ειδικοτήτων στον τομέα της Υγείας  είναι να καλύπτεται από το σχέδιο μόνο ότι είναι ιατρικά αναγκαίο. Δηλαδή, για να είναι δωρεάν μια επέμβαση πρέπει να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που πρέπει να γίνει και γιατί κινδυνεύει η υγεία του ασθενή. Για παράδειγμα οι αισθητικές επεμβάσεις/ πλαστικές δεν καλύπτονται, ωστόσο σε περίπτωση που ένα άτομο είχε ένα ατύχημα (τροχαίο, πυρκαγιά κτλ) και υπάρχει κάποια παραμόρφωση, στο πλαίσιο της αποκατάστασης – διότι ενδεχομένως να δημιουργήθηκαν προβλήματα – η επέμβαση αυτή θα καλυφθεί από το ΓεΣΥ.

Όπως σημειώνει ο ΟΑΥ, η γραμμή σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ ξεκάθαρη για το τι είναι ιατρικά αναγκαίο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι. “Εκεί που δεν είναι καθορίζουμε σιγά σιγά ορισμένες προϋποθέσεις ώστε να γνωρίζουν και οι γιατροί αλλά και οι ασθενείς τι καλύπτεται και τι όχι”.

Επεμβάσεις στα μάτια 

Στην περίπτωση του καταρράκτη – που έχουν οι ηλικιωμένοι περισσότερο – είναι μια επέμβαση που καλύπτεται από το ΓεΣΥ, γιατί είναι αναγκαία ιατρικά, αφού ο ασθενής έχει προβλήματα όρασης που πρέπει να λυθούν.

Αντίθετα, η περίπτωση της επέμβασης για την μυωπία ή ένα διορθωτικό laser μυωπίας, για τους λόγους αποφυγής των γυαλιών, δεν καλύπτεται από το ΓεΣΥ γιατί δεν είναι κάτι ιατρικά αναγκαίο που πρέπει να γίνει. Αν ωστόσο, κάποιο περιστατικό είναι αρκετά σοβαρό και υπάρχει περίπτωση ο ασθενής να χάσει την όραση του τότε μπορεί το περιστατικό να εξεταστεί ανάλογα. 

Υπάρχουν κριτήρια για τις επεμβάσεις;

Όπως ενημερωνόμαστε από τον ΟΑΥ, σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια. Ωστόσο, επειδή βρισκόμαστε στην αρχή της Β΄φάσης και δεν καθορίστηκαν αυστηρά κριτήρια ο Οργανισμός καλεί τους γιατρούς εκεί που έχουν αμφιβολίες να ενημερώνουν για να δώσουν μια γραμμή. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει μια διαδικασία προέγκρισης, δηλαδή ο γιατρός αναφέρει την περίπτωση του ασθενή και θέτει ερώτηση αν μπορεί να καλυφθεί. Ο Οργανισμός με τη σειρά του θα ζητήσει ορισμένα στοιχεία για αξιολόγηση για να δει πως θα προχωρήσει.

Υπάρχουν μέσες καταστάσεις; Να καλύψει ορισμένο ποσό το ΓεΣΥ και το υπόλοιπο ο ασθενής; 

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, δεν υπάρχουν μέσες καταστάσεις. Το ΓεΣΥ είτε καλύπτει μια επέμβαση είτε όχι. Καλύπτει το ιατρικά αναγκαίο, αυτό που δεν είναι δεν το καλύπτει.

Σχετικά νέα

X
Translate »