Έχουμε θέμα

Γέμισαν τα καταφύγια στη Λάρνακα-Ζητούν την ανέγερση Περιφερειακού καταφυγίου σκύλων

Πηγή: reporter.com.cy

 

Τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα σκυλιά στην περιοχή της Λάρνακας. Τα καταφύγια που φιλοξενούν τα σκυλιά, μέρα παρά μέρα γεμίζουν, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να ψάχνουν λύσεις ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα.

Σύμμαχος των δημοτικών αρχών στις καθημερινές προσπάθειες που καταβάλλονται είναι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις, με τις οποίες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, ώστε κάποια από τα σκυλιά που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στο καταφύγιο, να βρίσκονται προσωρινά υπό την προστασία τους.

Την ίδια ώρα, αναμένεται στις 26 Μάϊου, να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη από τους δημάρχους της περιφέρειας στην παρουσία του Δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, κατά την οποία, πέραν της καταγραφής του προβλήματος σε κάθε περιοχή ή κοινότητα, θα δουν και το ζήτημα που εκκρεμεί με τη ανέγερση νέου Περιφερειακού καταφυγίου, με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να τελούν σε αναμονή για την κατάθεση της σχετικής αίτησης από τον Δήμο.

Όπως προκύπτει, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά καταγράφεται στο Δήμο Αθηένου, με τον ίδιο τον Δήμαρχο της περιοχής να αναφέρει πως το καταφύγιο στην περιοχή έχει γεμίσει, ενώ σχεδόν καθημερινά έξω από τον χώρο οι λειτουργοί εντοπίζουν αδέσποτα σκυλιά που χρίζουν φιλοξενίας και φροντίδας. «Το καταφύγιό μας είναι γεμάτο και κατά περιόδους, είτε βρίσκουμε αδέσποτα σκυλιά στους δρόμους, είτε τα εντοπίζουμε δεμένα έξω από το καταφύγιο. Από τη στιγμή που δεν έχουμε χώρο, είναι δύσκολο να τα φιλοξενήσουμε, αφού παραβιάζεται η ισχύουσα νομοθεσία», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, o Δήμαρχος Αθηένου, Κυριάκος Καρεκλάς.

Το καταφύγιο της περιοχή διαθέτει δεκαοκτώ κλουβιά, τα οποία είναι γεμάτα, ενώ κάποιες φορές τα σκυλιά έφτασαν τα εικοσιπέντε και φιλοξενούνταν πέραν του ενός, σε κάθε κλουβί, κάτι που είναι παράνομο. Μάλιστα, όπως είπε ο κος Καρεκλάς, σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις, επικοινώνησαν με ιδιώτες ώστε τα σκυλιά να μετακινηθούν προσωρινά σε ιδιωτικούς χώρους, ωστόσο η συμφωνία δεν καρποφόρησε, αφού και οι ίδιοι αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την πληρότητα.

Όσον αφορά το θέμα της προώθησης της δημιουργίας Περιφερειακού καταφυγίου, ο κος Καρεκλάς, σημείωσε πως είναι κάτι που θα αποφασιστεί στην ευρεία σύσκεψη με όλους τους Δημάρχους της επαρχίας. Αφού καταλήξουν, θα ζητήσουν από κοινού συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, ώστε να συζητήσουν το θέμα. «Γνωρίζω ότι ο Δήμος έχει βρει έναν προτεινόμενο χώρο, όπου θα μπορούσε να ανεγερθεί το Καταφύγιο και αφού καταλήξουμε και πάρουμε αποφάσεις, θα δούμε τον αρμόδιο υπουργό. Θεωρούμε πως η ανέγερση του καταφυγίου θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα».

Σημειώνεται πως σχολιάζοντας την ανάγκη για δημιουργία νέου καταφυγίου στην περιοχή, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, ανέφερε πως αναμένουν την υποβολή αίτησης από τον Δήμο, ώστε να λάβουν την σχετική χορηγία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φθάνουν αδέσποτοι σκύλοι στην Αθηένου από τα κατεχόμενα-«Τεράστιο πρόβλημα»

Κατεχόμενα και έλεγχος αδέσποτων σκύλων

Πάντως, ο Δήμαρχος Αθηένου, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που είχε παρατηρηθεί στην περιοχή πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν αδέσποτα σκυλιά εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, κατασπαράζοντας ζώα σε φάρμες της κοινότητας. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα πλέον έχει επιλυθεί σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη. «Επρόκειτο για άγρια σκυλιά, που δεν μπορούσαμε να συλλάβουμε. Από τότε, δεν έχει παρατηρηθεί παρόμοιο περιστατικό», είπε.

Από πλευράς του και σε σχετική ερώτηση, εάν μπορεί δηλαδή να υπάρξει έλεγχος των αδέσποτων σκύλων που φτάνουν από τα κατεχόμενα, στις ελεύθερες περιοχές, με αφορμή άλλα πρόσφατα περιστατικά, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, είπε πως δεν τίθεται ζήτημα τροποποίησης της νομοθεσίας της Πράσινης Γραμμής.

Σχετικά νέα

X
Translate »