Εκπαίδευση

Η Τίνα Πουλλίδη μας ξεναγεί στον κόσμο της Αγγλικής γλώσσας (video)

Της Νάσιας Γεωργίου 

 

Το City of Larnaka συνάντησε τη διευθύντρια του Excellence Private Institute Κ. Τίνα Πουλλίδη η οποία μας απάντησε σε βασικά ερωτήματα όσον αφορά την  εκμάθηση των Αγγλικών και τη σωστή αφομοίωση τους από τους μαθητές. 

 

Σε τι ηλικία πρέπει να ξεκινήσει ένα παιδί την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας;

Ένα παιδί πρέπει να μάθει οποιαδήποτε γλώσσα όσο πιο γρήγορα γίνεται.  Στο φροντιστήριο μας ένα παιδί γίνεται δεκτό από 3 χρονών και ξεκινάει την επαφή του με την γλώσσα μέσα από ένα μη συμβατικό τρόπο. Ένα παιδί όταν ξεπεράσει τα 7-8 του χρόνια θα δυσκολευτεί πολύ να κατακτήσει οποιαδήποτε γλώσσα σαν την μητρική του.

Ο ανθρωπινός εγκέφαλος φαίνεται να είναι πιο δεκτικός από την περίοδο της κύησης, μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών.  Αρκετά παιδιά σε μικρή ηλικία χρησιμοποιούν μέσα όπως για παράδειγμα ένα tablet και μπορούν να αφομοιώσουν τραγούδια αλλά και να θυμούνται χρώματα και αριθμούς.

 

Ποιες μεθόδους χρησιμοποιείτε για τη σωστή αφομοίωση των μαθητών;

Αρχικά βασικός στόχος είναι η αποποίηση από το μάθημα της καρέκλας και η εμπλοκή των μαθητών μέσα από πολλαπλά μέσα. Στο μάθημα ενσωματώνονται τα tablets τα οποία βοηθούν ένα παιδί να μάθει σε ηλικία 3-4 να μιλάει αγγλικά. Μέσα από διαδραστικούς πίνακες αλλά και ταξιδεύοντας ένα παιδί μέσα από την λογοτεχνία,  χρησιμοποιώντας για παράδειγμα Σαίξπηρ, προσφέρεις  στο παιδί μια διαδικασία οικοδόμησης της γνώσης και όχι απλά την αποτύπωση κανόνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην μελλοντική ανάπτυξη της προσωπικότητας, της κριτικής σκέψης και της ανάπτυξης του εγκεφάλου ενός παιδιού.

Η γλώσσα βρίσκετε παντού στην καθημερινότητα μας είναι ίδια η Ζωή Προσπάθεια μας είναι κάθε μας μάθημα να έχει βιωματικό χαρακτήρα, έτσι ώστε ένα παιδί να μπορεί να συνδεθεί και να θυμάται καλύτερα ότι έχει διδακτή. 

 

Τι διαφορετικούς τρόπους έχετε εφαρμόσει σε μαθητές σας που φαίνεται να έχουν αποτελέσματα;

Για παράδειγμα εμείς υποστηρίζουμε ένα μάθημα να μην το διαβάσει ένας μαθητής αλλά να το ζήσει. Μάθηση μέσα από μουσική, χορό, κίνηση, διαδραστικά παιχνίδια αλλά και τέχνη. Δεν μαθαίνει μονό αγγλικά ένας μαθητής αλλά μπορεί να μάθει και άλγεβρα μέσα από ένα μάθημα αγγλικών, κατανοώντας και τις αγγλικές έννοιες αλλά και το ίδιο το μάθημα. Μια διαδικασία οικοδόμησης της γνώσης είναι να ζωντανεύουν οι σελίδες ενός βιβλίου στα μάτια ενός παιδιού.

Τα παιδιά επισκέπτονται χώρους στους οποίους έρχονται σε επαφή με την άμεση αλληλεπίδραση της χρήσης των αγγλικών, όπως να δημιουργήσουν πίτσες μαθαίνοντας όλα τα υλικά στα αγγλικά, να ζητήσουν καφέ χρησιμοποιώντας μόνο την αγγλική γλώσσα, να μάθουν για τη φύση έξω στη φύση και να αποδεσμευτούν από ένα δωμάτιο στο οποίο θα αποσπάτε η προσοχή τους και θα χάνετε η έμπνευση και η διάθεση για μάθηση. Μόνο αν βγουν έξω στην καθημερινότητα θα τους προσφέρονται νέα ερεθίσματα.

Ακόμη το φροντιστήριο φέρνει στις τάξεις ειδικούς σε διάφορα θέματα από διαφορετικά επαγγέλματα που τους μιλάνε για αυτά. Ενώ οι έφηβοι συμμετέχουν σε επιχειρηματικά σεμινάρια με στόχο να κατανοήσουν στα αγγλικά και θέματα που θα τους βοηθήσουν στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό αλλά και  για να καλλιεργηθούν πνευματικά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μαθητής αισθάνεται, ο μαθητής έχει αλλά θέματα που τον απασχολούν , αν το ίδιο το θέμα δεν τον κεντρίζουν δεν θα σου δώσει προσοχή για αυτό χρησιμοποιούμε έργα πού έχουν ενδιαφέρουν και κερδίζουμε το ενδιαφέρον του μαθητή.

 

Πως καταφέρνετε να έχετε επιτυχίες στις εξετάσεις αφού δεν αποτελούν τον κύριο σας στόχο;

Οι εξετάσεις δεν είναι ο αυτοσκοπός μας , προσπαθούμε να καταρρίψουμε το εξεταστικό κεντρικό μοντέλο των γονιών. Δεν βάζω φραγμούς στην μάθηση, αντίθετα βασικός σκοπός μου είναι να χρησιμοποιήσω την ενέργεια και να βρω κίνητρα να κάνω τον μαθητή να μάθει, μέσα από την καθημερινότητα. Με την εφαρμογή των σωστών μαθησιακών μεθόδων οι μαθητές επιτυγχάνουν στην εξέταση εύκολα και αυτό αποδεικνύεται από τις επιτυχίες του φροντιστηρίου.

 

Θεωρείτε πώς τα Aγγλικά μπορεί να υπάρξουν εμπόδιο στην σωστή εκμάθηση των Νέων Ελληνικών;

Ο παμπάλαιος μύθος πως τα Aγγλικά μπορεί να επηρεάσουν την Eλληνική γλώσσα να αναπτυχθεί σωστά, δεν υφίσταται αφού αντίθετα βοηθάει ένα παιδί στο γνωστικό επίπεδο να έχει περισσότερη ευστροφία και επικοινωνία. Αντίθετα η παντοδυναμία της Αγγλικής γλώσσας προσφέρει στα παιδιά τη βασική επικοινωνιακή μέθοδο που θα τα διαμορφώσει ως ανθρώπους και θα τους αναπλάσει την νοητική και συναισθηματική τους νόηση. 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »