Γενική Επικαιρότητα

ΦΠΑ Πρώτης κατοικίας: Τι θα γίνεται αν η κατοικία είναι μεγαλύτερη των 110τ.μ.

Πηγή: alphanews.live

Δυο χρόνια το χτίζουνε και η Κομισιόν το γκρεμίζει το νομοσχέδιο για το ΦΠΑ της πρώτης κατοικίας στην Κύπρο. Η κομισιόν ενημέρωσε προ ημερών το Υπουργείο Οικονομικών ότι διαφωνεί με την πρόταση που καταρτίστηκε και αφορά το μειωμένο ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία.

Σχολιάζοντας σχετικά στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Παντελή είπε ότι όντως η Κομισιόν ζήτησε να απορριφθεί το κατώτατο όριο όπου καθορίζεται ποια σπίτια και διαμερίσματα θα επωφεληθούν από τον συντελεστή του 5%, να περιληφθεί και ένα όριο για το εμβαδόν των σπιτιών ή διαμερισμάτων.

“Η πρόταση που είχε υποβληθεί αρχικά ήταν 150τ.μ. και μέχρι €350,000 να επωφελούνται με το 5%, στην πορεία αφαιρέθηκε το όριο των 150τ.μ. αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετήθηκε αρνητικά. Είπε ότι πρέπει να υπάρχει και όριο στα εμβαδά και αυτό το όριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100-110τ.μ.”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τον κ. Παντελή θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν δυο κριτήρια για να διασφαλίζεται η κοινωνική στόχευση. Το ένα είναι η αξία που είναι €350,000 και τα τετραγωνικά μέτρα μέχρι 110τ.μ..

Σε περίπτωση που κάποιος ανεγείρει την οικία του και είναι μεγαλύτερη των 110τ.μ., τότε θα γίνει ο υπολογισμός για τα πρώτα 110τ.μ. και την αξία που αντιστοιχούν και θα επιβληθεί ο μειωμένος συντελεστής και μεταξύ του εμβαδού του 110τ.μ. και του 180τ.μ. θα εφαρμοστεί ο συντελεστής ΦΠΑ 19%. Αυτά τα δεδομένα, νοουμένου πάντα ότι οι αξία δεν υπερβαίνει τις €475,000 και τα 190τ.μ. Οτιδήποτε πέραν αυτού, εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ που είναι καθορισμένος στο 19% από το πρώτο ευρώ.

Στα τετραγωνικά μέτρα δεν υπολογίζονται οι βεράντες και οι στεγασμένοι χώροι στάθμευσης, αποθήκες, υπόγειοι χώροι. Υπολογίζονται μόνο οι εσωτερικοί χώροι της κατοικίας.

Το νομοσχέδιο που οδηγείται στις 8 Ιουνίου ενώπιον της Ολομέλειας με το Υπουργείο Οικονομικών να ενημερώνει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή οικονομικών και τώρα εναπόκειται στα κοινοβουλευτικά κόμματα να αποφασίσουν για να υπάρξει σύγκλιση απόψεων προκειμένου να καταλήξουν σε μια πρόταση που θα συνάδει και με το κοινοτικό κεκτημένο και τελικά θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »