CoronaVirus

Εξετάζουν πιθανές χαλαρώσεις στα μέτρα για εργασία

Πονοκέφαλο και στην κυβέρνηση προκαλεί η επιβληθείσα από προχθές υποχρεωτική τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα υπηρεσιών, με τον καθορισμό, μάλιστα, πλαφόν φυσικής παρουσίας εργαζομένων στα 20 άτομα, λόγω των συνεχιζόμενων αντιδράσεων και πιέσεων ισχυρών επαγγελματικών κλάδων για αλλαγές στο συγκεκριμένο μέτρο.

Σε συνέχεια μάλιστα και της επιστολής που απέστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, το ζήτημα απασχόλησε, όπως πληροφορούμαστε, χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, χωρίς, όμως, να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τυχόν αναθεώρηση του μέτρου.

Της σύσκεψης, όπως πληροφορείται ο «Φ», προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σε αυτήν συμμετείχαν αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ευνοεί τροποποίηση του σχετικού διατάγματος.

Κατά τη συζήτηση του θέματος της τηλεργασίας, ο υπουργός Υγείας φέρεται να υπερασπίστηκε την εφαρμογή του μέτρου για περιορισμό του προσωπικού που θα εργάζεται στους χώρους εργασίας, λόγω και του σημαντικού αριθμού κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τον τελευταίο μήνα σε δικηγορικά, λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία. Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως ο κ. Ιωάννου, έστω και απρόθυμα, δεν απέκλεισε μικρές αποκλίσεις από τις αποφάσεις που ισχύουν.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν διάφορα σενάρια, όπως η μικρή αύξηση του ποσοστού φυσικής παρουσίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, το οποίο με το διάταγμα του υπ. Υγείας καθορίζεται στο 15% του συνόλου των εργαζομένων κάθε επιχείρησης, αλλά και η κατάργηση του πλαφόν των 20 ατόμων ανά επαγγελματικό υποστατικό.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των σεναρίων που συζητήθηκαν είναι η αύξηση του ποσοστού στο 20%, αλλά και η παραμονή του ποσοστού στο 15%, με κατάργηση όμως του πλαφόν των 20 ατόμων ανά επαγγελματικό υποστατικό.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι πέντε οργανώσεις ζήτησαν με την επιστολή τους στον ΠτΔ να εγκρίνει την φυσική παρουσία σε κάθε επαγγελματικό υποστατικό μέχρι του 25% των εργαζομένων που κανονικά στεγάζονται, χωρίς καθορισμό ανώτατου αριθμού.

Και άλλες αλλαγές;

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα αυτό, μαζί και με άλλες πιθανές αλλαγές στο διάταγμα για το lockdown, οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι που απευθύνθηκαν στην κυβέρνηση συνέχισαν και χθες τις επαφές τους, προκειμένου να πείσουν ότι το πλαφόν δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές και στρεβλώσεις στον τομέα των υπηρεσιών που ενδέχεται να επηρεάσουν και το ίδιο το κράτος. Επαφές και διαπραγματεύσεις, οι οποίες, όπως πληροφορούμαστε, θα συνεχιστούν σε περίπτωση που σήμερα δεν υπάρξουν ικανοποιητικές ρυθμίσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι, στην επιστολή τους προς τον ΠτΔ, οι πέντε οργανώσεις υποστηρίζουν μεταξύ άλλων πως η φυσική παρουσία ικανοποιητικού αριθμού εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών επιβάλλεται μεταξύ άλλων επειδή αυτήν την περίοδο όλες οι επιχειρήσεις ετοιμάζουν και υποβάλλουν προς έλεγχο τις οικονομικές τους καταστάσεις, όπως επίσης και την υποβολή δηλώσεων φόρου και ΦΠΑ.

Αναφέρουν ακόμα πως ειδικοί λόγοι που αφορούν τις υπηρεσίες του ασφαλιστικού κλάδου και της ναυτιλίας (περιλαμβανομένης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και των πληρωμάτων) καθιστούν απολύτως αναγκαία την διατήρηση στους χώρους εργασίας επαρκούς αριθμού στελεχών, προκειμένου να διασφαλιστεί η στοιχειωδώς ικανοποιητική συνέχιση των ουσιωδών υπηρεσιών που παραμένουν σε λειτουργία για εξυπηρέτηση της κοινότητας, ενώ συμπληρώνουν επίσης πως η επαρκής λειτουργία των τηλεφωνικών κέντρων (call centres) είναι απολύτως επιβεβλημένη προκειμένου να επιτελείται η κατ’ οίκον διανομή αγαθών και προϊόντων στον πληθυσμό, υπηρεσία που συμβάλει και στον περιορισμό των συναθροίσεων σε σημεία για παραλαβή take away.

«Κουγκρί» με εγγυήσεις τα vouchers του κυπριακού τουρισμού

Οι οργανωτές ταξιδίων που συνεργάζονται με κυπριακά ξενοδοχεία και έχουν προχωρήσει σε προκαταβολές ή και κρατήσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 είναι πλέον εξασφαλισμένοι σε περίπτωση αφερεγγυότητας ξενοδόχων ή κι άλλων τουριστικών εταιρειών της Κύπρου, αφού η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων στα vouchers (κουπόνια) που έχουν εκδοθεί.  Όπως ανακοινώθηκε χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, δυνάμει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, το κυπριακό πρόγραμμα, ύψους 86,6 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (συμπεριλαμβανομένων των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδίων, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων) που έχουν πληγεί από την έξαρση του κορωνοϊού. Η δημόσια στήριξη, σημειώνει η ΕΕ σε ανακοίνωση της, θα λάβει τη μορφή δημόσιων εγγυήσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην κάλυψη της αξίας κουπονιών (δηλαδή πιστωτικών σημειωμάτων) που εκδίδονται από τους δικαιούχους είτε προς καταναλωτές είτε προς διοργανωτές οργανωμένων ταξιδίων για ακυρωθέντα ταξιδιωτικά πακέτα ή ατομικές τουριστικές υπηρεσίες, για τα οποία είχε γίνει κράτηση πριν τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη στήριξη των παρόχων υπηρεσιών στον τουριστικό τομέα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικές απώλειες εσόδων και ελλείψεις ρευστότητας. Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το κυπριακό πρόγραμμα είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση της σοβαρής διαταραχής της κυπριακής οικονομίας.

Σχετικά νέα

X
Translate »