Οικονομία

Εξελίξεις για δύο έργα στη Λάρνακα

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται σε δύο σημαντικά ζητήματα για τα οποία χρόνια φωνάζει η Λάρνακα και τα οποία αφορούν άμεσα στην ανάπτυξη της πόλης. Πρόκειται για το θέμα της δημιουργίας Περιβαλλοντικού Κέντρου στον χώρο των αλυκών της Λάρνακας, αλλά και τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Θαλασσίων Ερευνών, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα την πόλη του Ζήνωνα.

Και τα δυο ζητήματα μέχρι πράσφατα βρίσκονταν σε στασιμότητα, με τον Δήμο Λάρνακας να διαμαρτύρεται. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αντρέα Βύρα, όσον αφορά στην προοπτική της στέγασης της Πανεπιστημιακής Σχολής Θαλασσίων Ερευνών στον χώρο του πρώην Λεπροκομείου στην περιοχή Φανερωμένης, αυτή πλέον εγκαταλείπεται οριστικά, αφού η περιοχή ανήκει σε ζώνη natura και η δημιουργία της Σχολής εκεί δυνατόν να δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο έχει διακριθεί διεθνώς σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Ως εκ τούτου, απεκάλυψε ο δήμαρχος Λάρνακας, στον χώρο του πρώην Λεπροκομείου, με τη σύμφωνη γνώμη και του δήμου και του Τμήματος Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας, θα δημιουργηθεί το Περιβαλλοντικό Κέντρο των Αλυκών της Λάρνακας. Πρόσθεσε επίσης ότι εγκαταλείπεται η αρχική ιδέα το Κέντρο να δημιουργείτο σε χώρο νοτιοδυτικά της Αλυκής, παρά το τέμενος Χαλά Σουλτάν.

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, η επιλογή του χώρου βασίστηκε στο γεγονός ότι το Περιβαλλοντικό Κέντρο θα είναι πλησίον της πόλης και άρα θα έχει μεγαλύτερη προσβασιμότητα στους δημότες Λάρνακας. Επί πλέον, ο χώρος όπου θα ανεγερθεί παρέχει εξαιρετική θέα στην Αλυκή και τον περιβάλλοντα χώρο. Ενώ, πέραν των σημαντικών υπηρεσιών που θα παρέχει το ίδιο το Περιβαλλοντικό Κέντρο, ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί και ένα πλήρως εναρμονισμένο περιβαλλοντικά πάρκο, ούτως ώστε ο επισκέπτης στην περιοχή να έχει την ευκαιρία για μια ολοκληρωμένη, απολαυστική εμπειρία του υγροβιότοπου των αλυκών της Λάρνακας, ενώ το μέρος να προσφέρεται ως ιδανικός χώρος επίσκεψης και για οικογένειες (υπενθυμίζεται ότι το Περιβαλλοντικό Κέντρο θα περιλαμβάνει τεχνολογία για οπτικοακουστική ξενάγηση στον χώρο της Αλυκής, ώστε ο επισκέπτης, Κύπριος και ξένος, να έχει μια πλήρη ενημέρωση, πριν αποφασίσει να επισκεφθεί και να γνωρίσει τους χώρους των αλυκών της Λάρνακας. Θα παρέχεται επίσης έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Το Ενημερωτικό Κέντρο θα διαθέτει και μια καφετερία, για εξυπηρέτηση των επισκεπτών). Σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο Λάρνακας, η δημιουργία ίσως κάποιων πεζόδρομων ή και άλλων έργων που θα εξυπηρετήσουν την προσβασιμότητα στον χώρο των αλυκών της Λάρνακας είναι ζητήματα που ασφαλώς θα εξεταστούν σε συνεργασία πάντα με το Τμήμα Περιβάλλοντος και με γνώμονα τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Οι ενέργειες για προώθηση της συμφωνίας δήμου και Τμήματος Περιβάλλοντος επρόκειτο να αρχίσουν να υλοποιούνται λίγες μέρες προτού προκύψει το ζήτημα του κορωνοϊού στην Κύπρο. Όταν προέκυψε, ήταν φυσιολογικό να διακοπούν για ένα διάστημα. Ωστόσο, σήμερα βρίσκονται και πάλιν στο στάδιο της προώθησης.

Οι ενέργειες αυτές, διευκρίνισε ο δήμαρχος Λάρνακας, αφορούν πρώτα στην κάποια τροποποίηση που θα πρέπει να γίνει στον αρχικό σχεδιασμό του έργου, αφού αλλάζει η περιοχή όπου θα οικοδομηθεί. Επίσης, με βάση τον νέο σχεδιασμό, θα πρέπει με ταχύ ρυθμό να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς την πλευρά της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε το έργο να χρηματοδοτηθεί από τα Διαρθρωτικά Αναπτυξιακά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Βύρας τόνισε επίσης ότι κατά την άποψη και του ιδίου, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημιουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου στην περιοχή του πρώην Λεπροκομείου θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Φανερωμένης.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της οριστικής συμφωνίας πλέον για αξιοποίηση του πρώην Λεπροκομείου, οι θάλαμοι όπου διέμεναν παλιά αυτά τα άτομα κατεδαφίστηκαν, με εξαίρεση τη μικρή γραφική εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου και ένα διώροφο κτήριο που χρησιμοποιείτο πρόσφατα ως γραφείο του υπουργείου Υγείας.

Δύο οι επιλογές τόπου για Πα νεπιστημιακή Σχολή

Όσο αφορά στη Σχολή Θαλασσίων Ερευνών και Τεχνολογίας που θα ανεγειρόταν στη θέση του παλιού Λεπροκομείου και η οποία τελικά ναυάγησε, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρνακας, ο νέος σχεδιασμός που προωθείται μεταξύ Δήμου, Πανεπιστημίου και Κυβέρνησης, περιλαμβάνει πλέον τα εξής στάδια: Εξετάζονται δύο χώροι για τη μόνιμη στέγαση της Σχολής. Ένας στην περιοχή Μακένζι και ένας άλλος στην περιοχή που σήμερα βρίσκονται οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και αφού ασφαλώς στην περίπτωση αυτή, προηγηθεί η προβλεπόμενη απολύμανση του εδάφους.

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Βύρας, επειδή και στις δυο επιλογές θα είναι αναπόφευκτη η χρονική καθυστέρηση, αποφασίστηκε όπως ως προσωρινή λύση στέγασης της Σχολής, χρησιμοποιηθεί ένα παλιό κτήριο, το γνωστό κτήριο «Κορνάρο», στην πρώην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας, (στο κέντρο της πόλης). Ήδη, για τον σκοπό αυτό εξασφαλίστηκε ένα ποσό πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, για την ανακαίνιση του κτηρίου, ώστε να μπορεί να
φιλοξενηθεί εκεί η Πανεπιστημιακή Σχολή Θαλασσίων Ερευνών και Τεχνολογίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Σχετικά νέα

X
Translate »