Σεμινάριο για Αντιρατσισμό/έναν Πολιτισμό Ειρήνης στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Imagine»

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σας ενημερώνει ότι πραγματοποιούνται σεμινάρια με θέμα την εκπαίδευση για τον αντιρατσισμό και για έναν πολιτισμό ειρήνης για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Τα σεμινάρια διοργανώνονται, για δεύτερη χρονιά, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Imagine». Το πρόγραμμα, το οποίο τυγχάνει της στήριξης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας από το 2017, έχει φέρει μαζί, μέχρι σήμερα, 4595 μαθητές/ριες από όλες τις κοινότητες του νησιού, ενώ 497 εκπαιδευτικοί συνόδευσαν τα παιδιά και άλλοι/ες 254 εκπαιδεύτηκαν οι ίδιοι/ες στο πλαίσιο των σεμιναρίων του προγράμματος. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ιmagine» υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας και το Σπίτι της Συνεργασίας υπό την αιγίδα της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση. Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και στηρίζεται από την Ειρηνευτική Δύναμη του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο (UNFICYP).

 

Το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020, στο Σπίτι της Συνεργασίας (περιοχή Λήδρα Πάλας) στη Λευκωσία και το δεύτερο το Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020, στον Πολυχώρο Αποθήκη 79 (οδός Αγίου Λαζάρου 81-83) στη Λάρνακα, από τις 8:30 μέχρι τις 13:00. Εντός των προσεχών βδομάδων θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες των σεμιναρίων για Λεμεσό, Πάφο και ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, σε ξεχωριστή εγκύκλιο.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να ενδυναμώσει τους/τις εκπαιδευτικούς σε σχέση με τις δυσκολίες και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να αναδείξουν ή να συζητήσουν θέματα ξενοφοβίας, στερεοτύπων και ρατσιστικών συμπεριφορών. Κατά το σεμινάριο, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να επιμορφωθούν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιρατσιστικής εκπαίδευσης. Αναμένεται ότι θα ενισχυθεί η κατανόηση του συγκεκριμένου πεδίου και θα συζητηθούν, με βιωματικό τρόπο, οι συνθήκες για ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών για οικοδόμηση της ειρήνης στην τάξη και την κοινότητα. Έχοντας υπόψη ότι η Εκπαίδευση για έναν Πολιτισμό Ειρήνης δεν αφορά μόνο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, αλλά και τη διαδικασία, το σεμινάριο στοχεύει στο να παρουσιάσει την παιδαγωγική της ειρήνης ως μοντέλο, μέσα από την προώθηση της έρευνας, της συνεργασίας και του διαλόγου και δίνοντας στους/στις εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους μέσω της συμμετοχής τους στις δραστηριότητες του προγράμματος. Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο του εργαστηρίου θα είναι διαφοροποιημένο από προηγούμενες επιμορφώσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Imagine».

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν στην επιμόρφωση θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου http://www.pi-eggrafes.ac.cy στην κατηγορία «IMAGINE», μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2020. Διευκρινίζεται ότι θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία και την ώρα καταγραφής της δήλωσης.

Για τη διαδικασία δήλωσης συμμετοχής είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η επικαιροποίηση των προσωπικών στοιχείων των εκπαιδευτικών. Οδηγίες για τον τρόπο εισόδου των χρηστών στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών, καθώς και για τον τρόπο επικαιροποίησης των στοιχείων τους, υπάρχουν στην εγκύκλιο με Αρ. Φακ. Π.Ι.16.8.01.2 και ημερομηνία 5/12/2018.

Ο κατάλογος με τα ονόματα των συμμετεχόντων/ουσών θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στις 19 Φεβρουαρίου 2020.

Για διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 22445740 (ext. 106) και 99578067 και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις cyprusimagine@gmail.com και loizos.loukaidis@ahdr.info

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου σας.

Εγκύκλιος

Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης συμμετοχής

Σχετικά νέα

No Results
X
Translate »