Ψυχοκοινωνικές διαστάσεις της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι σημερινές κοινωνίες επικροτούν τον υγιεινό τρόπο ζωής, την άσκηση, ενώ ταυτόχρονα και πιο σιωπηλά επιβάλουν και ανάγουν σε ‘επιτυχία’ συγκεκριμένους τύπους σώματος. Επιπλέον, ζούμε σε εποχές όπου το ‘γρήγορο’, το ‘εύκολο’ και ότι δίνει προβάδισμα είναι τα κεντρικά σημεία σε διαφημιστικές καμπάνιες στο χώρο της άσκησης και της ευεξίας.
Περί συμπληρωμάτων διατροφής ο λόγος! Φαρμακεία και εξειδικευμένα μαγαζιά με τις αντίστοιχες βιομηχανίες παραγωγής συνιστούν μια αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι διαφημιστικές τους καμπάνιες στοχεύουν σε κάτι πολύ ανθρώπινο, την εύκολη λύση, και υπόσχονται ευεξία, αδυνάτισμα, δύναμη, καλύτερη μνήμη, αντιγήρανση και λοιπά οφέλη.
Η παρουσίαση έχει ως στόχο να αναλύσει τους ψυχοκοινωνικούς λόγους αγοράς και χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής και να αναδείξει τους κυριότερους μύθους σχετικά με τη λήψη τέτοιων σκευασμάτων.

Ο Δρ. Αντώνης Αλεξόπουλος είναι απόφοιτος Φυσικής Αγωγής και Επιστημών Αθλητισμού από το πανεπιστήμιο Semmelweis Βουδαπέστης (2002) και κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Κοινωνιολογία του Αθλητισμού από το ίδιο πανεπιστήμιο (2007). Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Αθλητική Διοίκηση από το Cruyff Institute Barcelona (2016). Με την επιστροφή του στην Κύπρο έχει εργαστεί σε διάφορες θέσεις στην αθλητική βιομηχανία, ενώ παράλληλα έχει διδάξει στα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Επιστημών Αθλητισμού και Αθλητικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά και ακτιβιστικά του ενδιαφέροντα έχουν να κάνουν με το ρόλο του αθλητισμού σαν όχημα για κοινωνική αλλαγή, καθώς και θέματα κοινωνικού φύλου στον αθλητισμό.

Σχετικά νέα

No Results
X
Translate »