Γενική Επικαιρότητα

Έτσι θα διαχειριστούν ακρίβεια-επιτόκια-ΑΤΑ οι 3 υποψήφιοι

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Σε δεινή οικονομική θέση έχουν βρεθεί χιλιάδες πολίτες το τελευταίο διάστημα, καθώς την ώρα που τα διαθέσιμα εισοδήματά τους παραμένουν στα ίδια επίπεδα, έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μια την ακρίβεια, λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές εκατοντάδων προϊόντων και από την άλλη την αύξηση στις δόσεις των δανείων μετά από την άνοδο των επιτοκίων, γεγονός που δημιουργεί πλήγμα στον ατομικό, οικογενειακό και επιχειρηματικό προϋπολογισμό.

Οι νέοι κυβερνώντες θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας, την ώρα που υφίσταται και το ζήτημα του επιτοκιακού κινδύνου, ενώ παραμένει ανεπίλυτο και το θέμα της αποκατάστασης της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έτσι θα επιλύσουν το στεγαστικό πρόβλημα οι τρεις υποψήφιοι

Προκειμένου, λοιπόν, να σχηματίσουμε εικόνα για το πώς σκοπεύουν να διαχειριστούν τα εν λόγω καυτά ζητήματα της Οικονομίας, μετά από επικοινωνία με τα επιτελεία των Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη, συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε τις θέσεις των τριών βασικών υποψηφίων, γύρω από τα ζητήματα  αντιμετώπισης της ακρίβειας, της αύξησης των επιτοκίων και της αποκατάστασης της ΑΤΑ.

Aβέρωφ Νεοφύτου

Κληθείς να σχολιάσει το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ακρίβειας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε αρχικά ότι «η ακρίβεια, που βιώνουμε σήμερα, είναι μέρος της πληθωριστικής κρίσης μετά την πανδημία, η οποία εντάθηκε λόγω της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Σχολίασε ότι «κρατώντας την Oικονομία δυνατή, δημιουργήσαμε το απόθεμα και τις δυνατότητες, ώστε να εφαρμόσουμε αυτό που θεωρούμε προτεραιότητά μας, δηλαδή πολιτικές, που στηρίζουν την οικογένεια, το νοικοκυριό και τη μεσαία τάξη, η οποία διαχρονικά σηκώνει το βάρος των κρίσεων, χωρίς σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύουμε τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών».

Πρόσθεσε ότι «αυτό το πετυχαίνουμε με διαρκείς πολιτικές, όπως για παράδειγμα το Γενικό Σχέδιο Υγείας και την επιδότηση του μεγαλύτερου μέρους των διδάκτρων στα νηπιαγωγεία. Θεσμοί, που απαλλάσσουν τις οικογένειες από σημαντικά έξοδα».

Συμπλήρωσε ότι «στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης, η φορολόγηση του εισοδήματος εργαζομένων της μεσαίας τάξης θα μεταφερθεί από το προσωπικό επίπεδο στη βάση του «Οικογενειακού Εισοδήματος». Υποστήριξε ότι «το «Οικογενειακό Εισόδημα» αφορά μόνο τη μεσαία τάξη, με στόχο να καταπολεμήσει τις ανισότητες και να στηρίξει την οικογένεια ανάλογα με τη σύνθεση της και το πόσο ευάλωτη είναι».

Όπως ανέφερε ακόμη, έχει υπολογιστεί και καταλογιστεί το χάσμα του χρηματικού ορίου φτώχειας για το κάθε τύπου νοικοκυριό και στις περιπτώσεις, όπου το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού είναι κάτω από το χρηματικό όριο του κινδύνου φτώχειας, τότε, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Νεοφύτου, το κράτος μέσω της επιδοματικής πολιτικής θα καλύπτει τη διαφορά, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση όλων των Κυπρίων.

Επιπρόσθετα, προτείνει την ανέγερση νέων κατοικιών σε πρόσφυγες χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης έναντι αντιπαροχής κρατικής γης ή με παραχώρηση πρόσθετου συντελεστή δόμησης, άρα, όπως υποστηρίζει, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το κράτος. Την ίδια ώρα, υπόσχεται ευρύτερη αύξηση στην προσφορά στέγης, που θα οδηγήσει στη συγκράτηση των τιμών προς όφελος κάθε νεαρού ζευγαριού.

«Η αύξηση των επιτοκίων, πρέπει να θεωρείται δεδομένη»

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «η αύξηση των επιτοκίων, πρέπει να θεωρείται δεδομένη». Σημείωσε ότι «τα ελάχιστα επιτόκια καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η αύξηση τους αποτελεί διακηρυγμένη πολιτική της ΕΚΤ ως το βασικό μέτρο αντιμετώπισης του πληθωρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και υποστήριξε ότι «το να λένε συγκεκριμένοι υποψήφιοι ή κόμματα ότι θα ανακόψουν την αύξηση των επιτοκίων αποτελεί πλάνη».

Πρόσθεσε ότι «το ευτύχημα είναι ότι παρά την αναμενόμενη αύξηση, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της τελευταίας δεκαετίας έχει μειώσει δραστικά τα επιτόκια, τα οποία βρίσκονται και θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από το 2013».

Υπογράμμισε ότι η διατήρηση ενός ισχυρού και υγιούς τραπεζικού συστήματος είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει, ενώ το καλύτερο, που μπορεί να πράξει μια κυβέρνηση, είναι η διατήρηση ενός ισχυρού αναπτυξιακού ρυθμού, ώστε τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να διαχειριστούν την – προσωρινή ελπίζουμε- αύξηση των επιτοκίων, καταλήγοντας ότι «εδώ ακριβώς είναι που επικεντρώνουμε τις δικές μας προσπάθειες».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεσμεύονται για μειώσεις φόρων και οι τρεις υποψήφιοι

«Να βρεθεί η χρυσή τομή για την ΑΤΑ»

Όσον αφορά στο θέμα της ΑΤΑ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «υπάρχει από τη μια η άποψη για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ και από την άλλη η άποψη για πλήρη επαναφορά της ως είχε πριν το 2012, όταν διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ». Εξέφρασε την θέση ότι πρέπει μέσα από τον κοινωνικό διάλογο να βρεθεί η χρυσή τομή: ούτε κατάργηση της ΑΤΑ, αλλά προσδιορισμός ρυθμίσεων, που θα την καθιστούν πιο δίκαιη, στοχευμένη και οικονομικά βιώσιμη. Τόνισε ότι «είναι αναγκαία μια ρύθμιση, που να μην υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας, να μην οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων, αλλά να αποτελεί μέτρο κοινωνικής στήριξης για αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη».

 

 

Ανδρέας Μαυρογιάννης

Με διακηρυγμένο στόχο την «αξιοπρεπή διαβίωση για όλους», ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης παραθέτει στις προγραμματικές του θέσεις συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί υποχρέωση του Κράτους να στέκεται αρωγός στους πολίτες του, ιδιαίτερα σε αυτούς με χαμηλά εισοδήματα».

Τονίζει ότι πέραν από τη μέριμνα για τους ανθρώπους, που εξ αντικειμένου αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, ειδικά σε καιρούς κρίσεων, τα κράτη οφείλουν να στρέφουν την προσοχή τους και προς όλους εκείνους που βλέπουν τις υποχρεώσεις τους να αυξάνονται και τα εισοδήματά τους είτε να παραμένουν στάσιμα, είτε να μειώνονται.

Στις προγραμματικές θέσεις του υποψηφίου εντοπίζουμε τις ακόλουθες προτάσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας:

  • Καθολική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικιακές μονάδες, στη βάση κλιμακωτής επιδότησηςη οποία θα φτάνει μέχρι και το 100% για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ, για ταχεία εγκατάσταση προς όφελος των πολιτών μέσω της μείωσης του κόστους ενέργειας.
  • Διεκδίκηση εξαίρεσης από την ΕΕ για περαιτέρω μείωση της σωρευτικής φορολογίας στα καύσιμα για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση
  • Διεκδίκηση από την ΕΕ επαναφοράς της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9%
  • Φορολόγηση των απροσδόκητα υπέρογκων κερδών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας
  • Βιώσιμο μοντέλο αστικών συγκοινωνιών και γενικότερα μέσων μαζικής μεταφοράς

«Όλα τα μέτρα, που προτείνουμε», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης «είναι κοστολογημένα». Σημείωσε ως παράδειγμα την χρηματοδότηση των φωτοβολταϊκών από το Ταμείο για τους ρύπους, που πρέπει να χρησιμοποιείται κατά 50% για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για την πράσινη μετάβαση, ενώ μέρος του Ταμείου μπορεί να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της ΑΗΚ και τη δημιουργία μονάδων αποθήκευσης ενέργειας.

-Σχέδιο Επιδότησης του επιτοκίου στεγαστικών δανείων, βάσει κριτηρίων

Όσον αφορά στο θέμα της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων, ο κ. Μαυρογιάννης προτείνει την εφαρμογή Σχεδίου Επιδότησης του επιτοκίου στεγαστικών δανείων, βάσει κριτηρίων, που θα καλύπτει το 50% της αύξησης που έχει καταγραφεί το τελευταίο έτος.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου, τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων, θα καθοριστούν μετά από σχετική μελέτη, στη βάση του οικογενειακού εισοδήματος και των όρων της δανειακής σύμβασης, ενώ το Σχέδιο θα έχει διάρκεια δώδεκα μηνών, με δυνατότητα ανανέωσης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Παράλληλα, ο υποψήφιος υπόσχεται ότι θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τις εμπορικές τράπεζες, τα πιστωτικά ιδρύματα και την Κεντρική Τράπεζα, για να συζητηθούν οι δικές τους ενέργειες προς ελάφρυνση των δανειοληπτών, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αύξησης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων, όπως η απορρόφηση μέρους της αύξησης των επιτοκίων και οι αναδιαρθρώσεις δανείων στο πλαίσιο του Κώδικα Συμπεριφοράς και των Οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας.

Πλήρης απόδοση της ΑΤΑ στη βάση του διάμεσου μισθού

Όσον αφορά ειδικότερα τον θεσμό της ΑΤΑ, ο κ. Μαυρογιάννης τάσσεται υπέρ της πλήρους απόδοσής τηςμε βάση τη διακύμανση του πληθωρισμού.

Στους άμεσους στόχους του είναι η επέκταση της ΑΤΑ, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, ώστε να καλύψει όλους τους εργαζομένους, με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους και όσους λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό.

Ακολούθως, η κυβέρνηση Α. Μαυρογιάννη σκοπεύει να αρχίσει  κοινωνικό διάλογο, με αντικείμενο τη βελτίωση του θεσμού, ώστε να στηρίζει περισσότερο τους εργαζόμενους χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Σε αυτό τον διάλογο θα τεθεί και η εισήγηση του οικονομικού επιτελείου του, για υπολογισμό και απόδοση της ΑΤΑ στη βάση του διάμεσου μισθού της χώρας.

 

 

Νίκος Χριστοδουλίδης

Με σημείο αναφοράς τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και με στόχο, όπως υποστηρίζει, τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ της οικονομίας και της κοινωνίας, που θα προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστoδουλίδης, μέσα από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησής του προτείνει την εφαρμογή μιας στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής, πάντα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Μεταξύ άλλων, εισηγείται την άσκηση αποτελεσματικής Οικονομικής  Διπλωματίας, που απευθύνεται και προς νέες αγορές για την προσέλκυση οικονομικής δραστηριότητας και επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα διευρύνουν την παραγωγική βάση.

Παράλληλα, δίνει έμφαση στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και στη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με στόχο την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση και στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, αναφέρει ότι θα εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για ανακούφιση των πολιτών όπως: 

· την αύξηση του ορίου του αφορολόγητου εισοδήματος στις 24500 ευρώ, που συνεπάγεται ετήσιο όφελος 1000 ευρώ για τους επηρεαζόμενους,

· την αύξηση των χαμηλών συντάξεων κατά 5%, που συνεπάγεται ετήσιο όφελος 420 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους,

την καταβολή μέρους των εισφορών για το ΤΚΑ για τους χαμηλόμισθους,

· την έναρξη της σταδιακής αποκατάστασης του επιδόματος βάρδιας και της αποζημίωσης για την υπερωριακή απασχόληση, που επηρεάζει αστυνομικούς, νοσηλευτές και δεσμοφύλακες,

· την επαναφορά του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων στα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας σε καθεστώς μισθωτής εργασίας, που συνεπάγεται αύξηση των εισοδημάτων τους μέχρι 40%.

«Τα πιο πάνω μέτρα στήριξης στοχεύουν στην στήριξη συμπολιτών μας, που έχουν πραγματική ανάγκη και είναι κοστολογημένα σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους», υποστηρίζει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, για τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού και καυσίμων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προτείνει την επιτάχυνση της πορείας προς την πράσινη μετάβαση, με τον μηδενισμό του ΦΠΑ στα φωτοβολταϊκά και την επιδότηση με 50% για όλους και 100% για τους ευάλωτους, με επιδότηση της θερμομόνωσης, της αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών και των συμβατικών οχημάτων.

-Υψηλά στις προτεραιότητες η αποτελεσματική διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου

Όσον αφορά στην αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, η αποτελεσματική διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου βρίσκεται, όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, υψηλά στις προτεραιότητές του.

Σημειώνει ότι αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, αν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, σκοπεύει να καλέσει τις τράπεζες με τη βοήθεια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου να αξιοποιήσουν πλήρως τα χρηματοοικονομικά εργαλεία, που έχουν στη διάθεσή τους για την προστασία των δανειοληπτών, όπως παραδείγματος χάριν εκεί και όπου είναι συμφέρουσα η αναπροσαρμογή δανειστικών συμβολαίων με σταθερά επιτόκια.

Επίσης αναφέρει ότι θα πραγματοποιήσει διάλογο με τις τράπεζες, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν την ευελιξία, που έχουν ως προς το περιθώριο κέρδους, επιπλέον της αύξησης των επιτοκίων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μεταξύ άλλων, υπόσχεται ότι θα απευθύνει επίσης έκκληση προς την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου να υποδείξει αμέσως στις τράπεζες να εγκύψουν με ταχύτητα στην εξέταση των δανείων, που βρίσκονται στο στάδιο 2, δηλαδή ένα βήμα πριν μεταβληθούν σε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και να προβούν στους κατάλληλους χειρισμούς σε συνεργασία με τους δανειολήπτες

-Κοινά αποδεκτή συμφωνία για την ΑΤΑ

 -Σε σχέση με την ΑΤΑ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά τη διαδικασία της διαβούλευσης και εκφράζει την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, σημειώνοντας ότι εφόσον ο διάλογος δεν καταλήξει, μια από τις πρώτες ενέργειές του, εάν ο λαός τον τιμήσει με τη ψήφο του, θα είναι η συνέχιση του διάλογου και η διασφάλιση της εργατικής ειρήνης. 

Ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει τη διατήρηση του θεσμού της ΑΤΑ, μιας κορυφαίας κοινωνικής κατάκτησης, με δεδομένο ότι κανένας δικαιούχος δεν θα σταματήσει να τη λαμβάνει.

Την ίδια στιγμή, όμως, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα, η άμεση, πλήρης καταβολή της ΑΤΑ για όλους τους δικαιούχους είναι κάτι που σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους δεν μπορεί να θεωρηθεί εφικτό. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει, ο διάλογος θα συνεχιστεί εντός αυτών των συγκεκριμένων μεταβλητών, με στόχο την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας. Καταλήγει αναφέροντας ότι «διατηρούμε την εμπιστοσύνη προς τους κοινωνικούς εταίρους, η ωριμότητα και σοβαρότητα των οποίων διατήρησε μέχρι σήμερα, σε πολύ δύσκολες περιόδους, την εργατική ειρήνη».

Σχετικά νέα

X
Translate »