Οικονομία

Έτσι σχεδιάζεται η Λάρνακα της δεκαετίας

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Έργα συνολικού κόστους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ θα προωθηθούν στη Λάρνακα τα επόμενα χρόνια μέσα από τη νέα στρατηγική του δήμου για μεγάλα έργα ανάπτυξης τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και το Ταμείο Ανάκαμψης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2021- 2030. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αντρέα Βύρα, μέχρι το 2030, η Λάρνακα θα είναι μια νέα πόλη, σε σχέση με την εικόνα της το 2010. Κι αυτό θα σημαίνει επιτυχία  όσων είχαν το όραμα και τη διάθεση να παλέψουν γι’ αυτό τον 20ετή στόχο που έθεσαν οι άνθρωποι της. Στη νέα δεκαετή στρατηγική ανάπτυξης του δήμου, ξεχωρίζουν η ανάπλαση της ιστορικής συνοικίας του Άη Γιάννη, έναντι επτά εκατομμυρίων ευρώ. Για να καταστεί, τονίζει ο κ. Βύρας, η ζωντανή, λαϊκή γειτονιά και το καμάρι της πόλης. Επίσης, η ανάπλαση της ακτής Μακένζι έναντι περίπου δυο εκατομμυρίων ευρώ, η σύνδεση της πλατείας Αλκής με την πλατεία Ερμού και άλλα έργα. 

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, η νέα στρατηγική του δήμου για μεγάλα έργα ανάπτυξης τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και το Ταμείο Ανάκαμψης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα:

·    Ανάπλαση ενορίας και πλατείας Άη Γιάννη: Έργο για το οποίο ο δήμος θεωρεί ότι μπορεί να βγει σε προσφορές ακόμα και το 2021, μετά την προγραμματιζόμενη ολοκλήρωση των εργασιών αποχετευτικού στην περιοχή. Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει πέριξ των €7 εκατ. Ο Άης Γιάννης αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για την πόλη της Λάρνακας. Για τους πλείστους Λαρνακείς είναι κομμάτι της ιστορίας της, ενώ ο μικρός μεν αλλά αρχαίος ναός του Άη Γιάννη, κορυφαίο προσκύνημα όχι μόνο για τους Λαρνακείς αλλά και για πιστούς από άλλους πόλεις. Επίσης, ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας των παλιών σπιτιών που διατηρούνται, τα στενά δρομάκια κ.τ.λ. δίνουν μια άλλη διάσταση στον επισκέπτη της περιοχής και πιστεύεται ότι με την ανάπλαση της περιοχής, ο Άης Γιάννης θα γίνει η ζωντανή λαϊκή γειτονιά της Λάρνακας, θα πάρει την αίγλη που του αξίζει.

·    Ανάπλαση Παττίχειου Αμφιθεάτρου: Ετοιμάζονται ήδη τα Σχέδια για το έργο αυτό και εκτιμάται ότι είναι δυνατό να αρχίσει να υλοποιείται από τους πρώτους μήνες του 2022. Το έργο περιλαμβάνει φιλικές προς το περιβάλλον προσβάσεις στο άλσος του Πατίχειου. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί περιμετρική ξύλινη γέφυρα για να περπατά το κοινό, μια καφετέρια και παιδότοπος με θέα τη βόρεια πλευρά της Αλυκής. Επίσης, θα υπάρξει σε κάποια σημεία και επέκταση της ζώνης πρασίνου του άλσους.

·    Δημιουργία νέου μελάθρου ευγηρίας: Θα λειτουργεί με μειωμένα τέλη προς υποβοήθηση απόρων πολιτών του δήμου. Το υφιστάμενο πεπαλαιωμένο κτίριο θα κατεδαφιστεί και θα κτιστεί νέο, διευκρίνισε ο κ. Βύρας. Το έργο θα κοστίσει περίπου €3, 5 εκατ. και για την αποπεράτωση του θα δαπανηθεί και μέρος των χρημάτων από το κληροδότημα Ζαχαρία Κωνσταντίνου προς τον δήμο της πόλης.

·    Ανάπλαση και αξιοποίηση του πάρκου Σαλίνα: Κοντά βρίσκονται και οι οικείες Έπαρχου και Αστυνομικού Διευθυντή. Στο κατά γενική ομολογία ξεχασμένο αυτό σημείο στο κέντρο της πόλης, είναι δυνατό να ξεκινήσουν εργασίες ανάπλασης ακόμα και πριν από το τέλος του παρόντος χρόνου.

·    Ανάπλαση περιοχής Μακένζι:. Το έργο αναμένεται να απαιτήσει δαπάνη πέραν των €2 εκατ. και ο σχεδιασμός του βρίσκεται και σε αυτή την περίπτωση σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Στο πλαίσιο του έργου θα επέλθει σημαντική βελτίωση των χώρων στάθμευσης δυτικά του δρόμου και της παραλίας. Όσο αφορά την ίδια την παραλία, θα αντικατασταθεί το σημερινό πλακόστρωτο με άλλο το οποίο θα συνάδει και με τον ευρύτερο χώρο, ενώ θα τοποθετηθεί νέος φωτισμός, ο οποίος εκτός από πιο οικονομικός και φιλικός προς το περιβάλλον, θα αναδεικνύει καλύτερα και τον χώρο. Ακόμη πιο σημαντικό, θα ληφθεί πρόνοια ώστε οι προσόψεις όλων των καφεστιατορίων και λοιπών υποστατικών προς το παραλιακό μέτωπο να είναι ομοιόμορφες και να συνάδουν με τον ευρύτερο χαρακτήρα της περιοχής.

·    Ανάπλαση της πλατείας Αλκής και του τμήματος της οδού Ερμού: Το έργο αποσκοπεί να συνδέσει με ενιαία ανάπτυξη τις πλατείες Αλκής και Ερμού.

·    Áνάπλαση όλων των παράπλευρων δρόμων της οδού Ερμού: Ο κ. Βύρας σημείωσε στο σημείο αυτό, ότι η Λάρνακα μεσοπρόθεσμα θα διαθέτει ένα πολύ μεγάλο κέντρο και περιοχές, πλήρως προσβάσιμα και φιλικά σε άτομα με τροχοκαθίσματα, το οποίο θα αρχίζει από την πλατεία Αλκής στο κέντρο και θα φτάνει μέχρι και την ακτή Μακένζι.

·    Αναπαλαίωση κτιρίου Κορνάρο: Κτίριο στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας. Παραχωρήθηκε από το κράτος στο Δήμο Λάρνακας και σύμφωνα με τον δήμαρχο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως κτιριακός χώρος για τις ανάγκες της γαλάζιας ανάπτυξης και της Σχολής Θαλασσίων Ερευνών που προωθεί ο δήμος για την πόλη.

Στόχος η μετατροπή της πόλης σε smart city

Ένα άλλο σημαντικό έργο που θα προωθήσει ο Δήμος Λάρνακας μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, θα κατασκευαστεί στην περιοχή των προσφυγικών συνοικισμών του Τσακκιλερού. Σε μια υποβαθμισμένη γωνιά της πόλης θα γίνει ένα μεγάλο πάρκο με παιδότοπο, καφετέρια,  πεζόδρομος κ.τ.λ. Κάτι αντίστοιχο με το Δημοτικό Κήπο στο κέντρο της πόλης.

·    Ακόμη, η Λάρνακα θα προωθήσει τη δημιουργία πάρκου καλλιτεχνών στην τουρκοκυπριακή συνοικία, όπου ήδη έχουν στήσει, ας σημειωθεί, τα εργαστήρια τους αρκετοί καλλιτέχνες. Το έργο θα συνδέεται με πεζόδρομο από τη λεωφόρο Πιαλέ Πασά, δίνοντας την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να εκθέτουν τα δημιουργήματα τους, σε περισσότερο κοινό.

·    Άλλο έργο είναι η ανάπλαση και ανακαίνιση της κατοικίας Αστυνομικού Διευθυντή, στο χώρο του πάρκου Σαλίνα. Το κτίριο προορίζεται να συλλειτουργήσει σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απεξαρτήσεων, με σκοπό τη στήριξη και τη βοήθεια των νέων της πόλης. Το έργο θα ονομαστεί σε « Σπίτι των Νέων».

·    Τέλος, ο Δήμος Λάρνακας θα προωθήσει κατά τα επόμενα χρόνια με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση ηλεκτρονική τεχνολογία για μετατροπή της πόλης σε smart city.

Σχετικά νέα

X
Translate »