Αναπτυξιακά Έργα

Έτοιμα τα σχέδια για το νέο τέμενος Ζουχουρί!

Τον ερχόμενο Νοέμβριο προκηρύσσονται οι προσφορές

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

 

Έτοιμα είναι τα κατασκευαστικά σχέδια για την αναπαλαίωση του ιστορικού τεμένους Ζουχουρί και ολόκληρου του συμπλέγματος στο κέντρο της Λάρνακας.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας στο πρόγευμα εργασίας με δημοσιογράφους την περασμένη Τετάρτη 24 Ιουλίου, έχουν ολοκληρωθεί τα κατασκευαστικά σχέδια και πλέον ετοιμάζονται οι όροι προσφορών για προκήρυξη του διαγωνισμού για κατασκευαστικά έργα. Οι προσφορές αναμένεται να προκηρυχθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι εργασίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν ανάμεσα στον Μάρτη και τον Απρίλη του 2020 και από κει και πέρα υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 1,5 χρόνια για να ολοκληρωθούν τα έργαμ η αποπεράτωση των οποίων τοποθετείται χρονικά μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2021.

Η ανάπλαση του Ζουχουρί είναι χρονικά το τελευταίο από τα έξι μεγάλα έργα που υλοποιεί ο Δήμος Λάρνακας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο κέντρο της πόλης μετά τον Δημοτικό Κήπο, τη Δημοτική Αγορά, το Κοινοτικό Κέντρο, τη Λέσχη και την ανάπλαση δρόμων με υποδομές ΑΜΕΑ.

Το οικοδομικό σύμπλεγμα Ζουχουρί, που αποτελείται από την αυλή, τις περιμετρικές οικοδομές, το τέμενος και την πρώην τ/κ Αγορά, βρίσκεται στο αστικό κέντρο της πόλης και είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της Λάρνακας. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση της αυλής, συμπεριλαμβανομένου του χώρου της πρώην τ/κ Αγοράς, τη συντήρηση και αποκατάσταση του ξενώνα που βρίσκεται στον όροφο των οικοδομών παρά το τέμενος, καθώς επίσης τη συντήρηση και αποκατάσταση των όψεων όλων των οικοδομών του συμπλέγματος, από την πλευρά της αυλής. Σκοπός του έργου είναι η λειτουργική και η αισθητική βελτίωση του χώρου και των οικοδομών του συμπλέγματος και η λειτουργική σύνδεση της αυλής με τον περιβάλλοντα χώρο και το οδικό δίκτυο της περιοχής. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού είναι η διαμόρφωση της αυλής να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να αναδεικνύει τον ιστορικό και παραδοσιακό χαρακτήρα του χώρου, του τεμένους και των οικοδομών και να προσελκύει τόσο τους κατοίκους της Λάρνακας, όσο και τους ξένους επισκέπτες.

Η δαπάνη υπολογίζεται περί τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ εκτός ΦΠΑ και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής  Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”.

Ο υπό ανάπλαση χώρος βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Κλεάνθη Καλογερά, Παύλου Βαλσαμάκη και Νικολάου Ρώσσου και ολόκληρο το συγκρότημα έχει κηρυχθεί αρχαίο μνημείο Πίνακα Β’ από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και ήταν θρησκευτικός χώρος για τον μουσουλμανικό πληθυσμό. Το τέμενος, η αυλή, η προσωρινή δημοτική αγορά και τα πλείστα καταστήματα είναι τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εκσυγχρονιστικά έργα στην καρδιά της Λάρνακας, άμεσα συνδεδεμένο με τη νέα πλατεία Αγίου Λαζάρου και τη νέα Δημοτική Αγορά από τα οποία απέχει μερικές δεκάδες μέτρα. Η σημασία του έργου είναι πολυδιάστατη με ιστορικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, αλλά και επιχειρηματικές παραμέτρους. Εφάπτεται επίσης της Λαϊκής Γειτονιάς της Λάρνακας από την πλευρά της οδού Κλεάνθη Καλογερά, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αλματώδη άνοδο σε ό,τι αφορά την κοινωνική ζωή της πόλης με νέα καφεστιατόρια. Το καινούργιο οικοδομικό συγκρότημα του τεμένους Ζουχουρί δηλαδή, σε συνδυασμό με τη νέα Δημοτική Αγορά, θα αποτελέσουν άμεσες προσθήκες στον ιστό που σιγά σιγά σχηματίζεται με αναβαθμισμένα σημεία αναφοράς στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας.

Ο Δήμος Λάρνακας έχει θέσει στρατηγικούς στόχους μέσα από την αναπαλαίωση και ανάπλαση του Ζουχουρί. Μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι το έργο υπηρετεί τον γενικό στόχο που είναι το αστικό κέντρο της Λάρνακας να αντανακλά στους κατοίκους της πόλης, αλλά και στους επισκέπτες τα ιδιαίτερα ιστορικά χαρακτηριστικά της πόλης. Ανάμεσα στους στρατηγικούς στόχους είναι ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος και ειδικά του χειμερινού τουρισμού, η διατήρηση της μνήμης του χώρου, ενθάρρυνση της επαφής κοινοτήτων και πολιτισμών, ανάπτυξη του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δραστηριότητας και προσέλκυση νεολαίας μέσα από διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Σχετικά νέα

X
Translate »